Havetips

Byg din egen rustikke havebænk

af Kenn Römer-Bruhn og Eilen Anthoniussen 8.02.2022
Foto: Kenn Römer-Bruhn, Mette Wotkjær og Pinterest
Lav din egen rustikke havebænk af en flækket træstamme. Følg vores 5 steps til en havebænk, der er hurtig at lave og kan samles uden brug af søm, skruer eller beslag - og gå på opdagelse i en samling inspiration til at designe din egen DIY havebænk.

En havebænk er både praktisk og pyntelig i de fleste haver. Her får du først opskriften på en rustik havebænk, og efterfølgende kan du lade dig inspirere i 10 hjemmelavede havebænke med charme.

Lav en rustik havebænk:

Denne rustikke havebænk er hurtig at lave og kan laves i nøjagtig den højde, du ønsker, så den er god at sidde på. Du kan også bruge den dekorativt, ved at sætte fine krukkevækster på.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det er muligt at købe en gennemsavet træstamme på et savværk eller måske i velassorteret trælast. Stammen, som er brugt i denne guide, er af egetræ og tre meter lang. Benene laves af runde stolper der tappes fast i huller på bænken med kiler. Det er smart og virker godt - og så er du helt fri for skruer, søm eller beslag.

Det skal du bruge:

Værktøj:

  • Forstnerbor, 30 mm.
  • Tapbor, 30 mm.
  • Økse.
  • Boremaskine.
  • Tømmer- eller motorsav.

Materialer:

  • En gennemsavet træstamme, 3 meter eller bænkens ønskede længe.
  • Stolpe af hårdt træ som fx robinie, 3 meter.

Sådan laver du en havebænk:

Step 1: Start med at lave benene til din bænk. Skær de to ben ud af runde stolper i en længde, som passer til en god siddehøjde, ca. 35 cm.

For at benene kan sidde fast på stammen, skal du lave en tap på ca. 4 cm i den ene ende af hvert ben. Tappene laves nemmest med et tapbor, men du kan også forme tappen ved at hugge den ud med en økse og kniv.

Step 2: Bor huller til benene i stammens underside. Bor med dit fostnerbor i en skrå vinkel, så benene går ud til siden og enten lidt fremad eller bagud. Hullerne skal have samme diameter og dybde, som tapperne på benene. Pas på at du ikke borer igennem siddefladen på bænken!

TIP: Du kan evt. sætte tape på fostnerboret ved 4 cm, så du ved, hvor dybt du skal bore.

Step 3: Sav nu et spor i tappen på benene. Brug enten en fukssvans eller en bordsav, og sav midt i tappen og helt ned. Kilerne kan du lave af et stykke af dine stolperester. Brug en lille økse til at flække stykket i mindre stykker, så du får nogle grove spåner, der er et par mm. tykkere end sporet i tappen. Hug spånerne til, så de bliver tyndere i den ene ende og dermed kileformede.

Step 4: Bank nu kilerne lidt ind i tappen - bare så de lige sidder fast.

Step 5: Til sidst tager du hele benet og banker tappen med kilen ind i hullet på stammen. Brug bagsiden af øksen eller en mukkert. Da kilen er lidt tykkere end sporet i tappen, vil den sørge for, at benet sidder helt fast, når du banker det i bund.

Savner du et DIY-projekt til haven? Her får du inspiration til 10 havebænke med charme og opfindsomhed, og som du ovenikøbet kan bygge selv.

DIY, genbrug, upcycling - alle sammen moderne fænomener, der fylder mere og mere i vores kreative bevidsthed. Det er heller ikke så mærkeligt, når du oplever glæden ved at bygge noget selv, om det så er fra bunden eller du anvender kasseret træ som genbrug. Selve DIY-idéen er en del af ISABELLAS' dna, og derfor har vi valgt at sætte fokus på hyggelige DIY-projekter til sæsonen, og således får du her 10 idéer til at bygge din egen havebænk.

GUIDE: BYG SELV HÆVEBÆNK

En ting er at genbruge, en anden ting er at upcycle, dvs. at give en ting en anden funktion, end den det var skabt til. I lang tid har vi set kreative løsninger på siddepladser i form af kasserede paller, der bliver brugt som siddepladser og sofabord og lignende sager.
Som du kan se af nedenstående galleri, er det kun et lille udpluk af utallige muligheder. Her ser du en dør, der er anvendt som ryglæn på din nye bænk, og du kan såmænd bruge en del af et stakit til formålet.

Er det et mindre omfattende projekt, du leder efter, kan en klat maling også klare arbejdet, hvis din gamle bænk eller sofabord trænger til lidt kærlighed. En havebænk kan også nydes uden for sæson, og du kan overveje at bruge din bænk til at opbevare dine planter, når de ikke er beklædt med puder og tæpper i sommermånederne.

Kig med i billederækken herunder og find inspiration til dit næste DIY-projekt i haven.

Elsker du også dit træ i haven? Hvorfor ikke give det maksimal kærlighed og bygge en siddeplads rundt om? Her er plads til mange gæster, og der er plads til at slænge sig hen med sin bog.
Skab en strandstemning i haven ved at bygge en bænk i træ, der også har plads til blomster og grønt, og placer dem sammen med en havestol og et lille bord.
Brug idéen fra stakitten og kombinér den med din nye bænk. Dekorativ og praktisk på samme tid.
Sådan kan man også anvende en kasseret dør.
En rustik og romantisk lille sag, der egner sig perfekt til den lille plads på terrassen eller i haven. Brug den til dine planter, når der ikke er sæson for udendørs hygge.
Drømmer du om en gynge på terrassen? Her er en nem løsning, du kan kaste dig over.
Upcycling er klart det nye sorte. Her er en kasseret last fra en Ford lastvogn anvendt som ryglæn på en flot bænk.
En smuk bænk, der også egner sig som et lille sofabord. Find gamle træstykker og sæt dem sammen til en bordplade eller hiv penslen frem og lav en fra bunden.
Har du en handywoman i dig eller i nærheden, kan du kaste dig over sådan et projekt, hvor du samler sofa og planter i et møbel.
Giv din lille bænk en omgang rød maling og stil den på en bar plet i din have. Charme og stil på et minimalt budget.