De 5 bedste ting, du kan gøre i haven i sensommeren – og hvad du skal plante lige nu
Holder du af havearbejde, er det ofte en god idé at tænke en årscyklus ind. Sådan en cyklus har havens planter og træer allerede, og når vi retter os efter den, arbejder vi sammen med haven og får ofte de smukkeste resultater.
I det tidlige forår handler det om at forspire grøntsager og sommerblomster, senere luger vi det værste ukrudt væk, hvis ikke vi vil have en vild have, til sommer er det frem med vandkanden og haveslangen i tørre perioder, og her til sensommer og efterår handler det om at gøre haven klar til vinteren – så den kan bugne igen til foråret.
At have en have handler jo især om at nyde den, og der er ingen af opgaverne her, du behøver at gøre – men hvis du har lyst, er der nok at kaste sig over.
Frø fra sommerblomsterne
Det er ved at være tid til, at mange af de smukke sommerblomster begynder at visne og danne frø. Så hvis du drømmer om at få dem til at komme igen til næste år, er det nu, der skal indsamles frø fra blomsterne.
Saml de små frø fra blomsterstandene ind, og hold de forskellige slags adskilt, så du ved, hvad der er hvad. Lad frøene ligge til tørre nogle dage i vindueskarmen på et stykke køkkenrulle eller lignende, og hæld dem så ned i små poser og markér, hvilken blomst de kommer fra. Til foråret er de klar til at blive forspiret og senere plantet ud. Nogle af dem kan endda sås direkte på voksestedet, når frosten er ovre.
(Om)plantning af stauder
Mange stauder har godt af at skifte voksested fra år til år. Andre har det skønt med at blive, hvor de er, men de fleste bliver på et tidspunkt så store – og ofte lidt kedelige i midten – at det er oplagt at dele dem.
Grav hele planten op med rod, tag eventuelt døde dele fra, og del den med hænderne, hvis det er muligt, og ellers ved hjælp af en skarp spade. De største stauder kan ofte deles i fire eller seks dele, og de fleste kan snildt deles til to. Derefter kan en eller to plantes på den oprindelige vokseplads, og resten fordeles ud i haven. Det skaber en fin sammenhæng, når den samme plante går igen flere steder i haven – og så er det en billig måde at udvide blomsterparken på.
Beskæring af frugttræer
I gamle dage sagde man, at man skulle kunne kaste en hat igennem grenene på æbletræet – så var det beskåret rigtigt. Men faktisk har de fleste frugttræer, inklusive æble, ikke godt af for hård en beskæring. I de første år kan det selvfølgelig være nødvendigt at beskære det lidt i form, så alle grene får sol til frugterne, men beskær gerne nænsomt – og helst lige nu. Sommerbeskæring er nemlig klart det bedste, fordi det er nu, træerne har mest sukkerstoffer og energi til at hele efter beskæringen.
Brug en ren beskærer- eller grensaks, og beskær de grene, som skygger mest, for at træets andre grene får sol. Beskær dem ved grenkraven, dvs. der hvor de udspringer fra stammen – men endelig ikke i selve grenkraven, da de så har svært ved at hele. Lodrette, lange årsskud ud fra de store grene skal klippes over fjerde knop, så de hver har fire kortskud. Kortskuddene er her, frugterne typisk kommer, så de får lov at stå. Og sidelæns langskud klippes enten ved deres basis, eller efter eventuelle knopper til kortskud.
De afklippede grene og skud kan enten ligge til tørre i haven og senere bruges til bål – eller du kan smide dem i bilen og køre dem på genbrugspladsen.
Plantning af træer
Hvis du vil plante frugttræer og andre træer, er det også et rigtig godt tidspunkt her i sensommeren og især i det tidlige efterår. Lige nu er jorden nemlig varm fra sommeren, og snart kommer der måneder med masser af nedbør, som giver træet det vand, det skal bruge for at etablere sig godt i jorden.
Supplér dog med at vande det nyplantede træ godt – hellere en gang imellem med masser af vand end en lille smule vand hver dag. På den måde trænger vandet nemlig godt ned i jorden, og træets rødder vil arbejde sig nedad for at nå vandet – og dermed stå bedre fast, end hvis de hele tiden skal finde vand tæt på overfladen. Det er for det meste nødvendigt at opbinde træet til en pæl, så det står stabilt og sikkert den første tid.
Udvid køkkenhavesæsonen
Har du køkkenhave, er det ikke slut med årets høst, selv om mange af afgrøderne er et overstået kapitel, når vi nærmer os efteråret. Har du lyst til at udvide sæsonen, kan du nemlig så efterårs- og vintergrøntsager som vintersalat, fennikel, spinat, bladbeder, radiser og hvidløg her i sensommeren. Hvis du sår dem nu, har du glæde af dem langt ind i vinteren eller til foråret.
Har du løg i køkkenhaven, er det også nu, mens de er tørre, at de skal op af jorden. Grav dem op uden at fjerne toppen, og læg dem til at tørre i et par uger et sted, hvor de ikke bliver fugtige eller våde. Når løgene er helt tørre, kan du flette dem til løgranker eller opbevare dem, som de er, et køligt, mørkt og frostfrit sted. Også krydderurter kan plukkes nu og tørres, så de kan bruges til madlavningen resten af året.
Det skal du køre i plantecentret efter lige nu:
Tag bilen til den nærmeste planteskole, og fyld bagagerummet med godter til haven. Der er forskel på, hvad plantecentrene har årstid for årstid, og lige nu får du de flotteste planter ved at kigge efter:
- Løg til forårsblomstrende løgplanter – lægges i efteråret (narcisser nu og tulipaner i oktober-december) og nydes i det tidlige forår
- Frugttræer og -buske
- Planter med jordklump uden potte – plantes ud med det samme
- Du kan også være heldig at få stauder og frø billigt på udsalg, som er ganske fine, selv om de først blomstrer igen til næste år.
Kia XCeed Plug-In Hybrid – med plads til planter og haveredskaber
Med Kia XCeed Plug-in Hybrid kan du køre lydløst afsted på ren strøm, mens du også bliver forkælet med Apple Carplay til lydbogen, ventilation i forsæderne til de varme sommerdage og elektronisk bagklap, når oppakningen eller planter skal hives ud og ind. Bilen kører op til 71 km på literen og op til 48 km på ren el. Og så har den hele 7 års garanti. Se mere her.
XCeed Plug-in Hybrid-forbrug: Op til 71,2 km/l. CO2 : 32 g/km. Op til 48 km på ren el. Opladning: Op til 100% fra 2,7 timer med op til 3,3 kW. 7 års fabriksgaranti dog maks. km 150.000.