Forår i haven
Annonce

Dorthe Kvist: 3 tips til at gøre haven klar til næste sæson

Annonce for Fiskars 23.08.2022
Med foråret kommer håbet spirende, og det kan du plante allerede nu. I samarbejde med Fiskars giver Dorthe Kvist dig her 3 tips til at gøre efterårshaven forårsklar.

Dorthe Kvist glæder sig hele vinteren til foråret og sommeren – og til en ny, blomstrende havesæson. Så selvom nogle af efterårsopgaverne i haven måske ikke er hendes yndlingsgøremål, så sætter hun pris på alle sine anstrengelser, når blomsterne begynder at pible yndefuldt frem i foråret, og hun kan høste frugterne af sit arbejde.

Her giver hun dig tre tips til at gøre efterårshaven klar til en ny og blomstrende sæson.

Dorthe Kvist

Dorthe Kvist er havedesigner og forfatter. Du kan følge Dorthe og hendes haveunivers på @meltdesignstudio på Instagram.

1. Del stauderne

I efteråret har man typisk et godt overblik over, hvordan stauderne har blomstret i løbet af sæsonen. Derfor er det nu et oplagt tidspunkt at dele og flytte dem. Du kan flytte nogle af dine stauder for at skabe det visuelle udtryk, du drømmer om til næste sæson, eller fylde eventuelle huller i bedene. Vil du gerne anlægge et nyt staudebed, kan du dele dine eksisterende stauder og plante dem på ny – hvilket er et meget bæredygtigt valg. Deling er desuden med til at forny planten.

Når du skal dele dine stauder, skal du starte med forsigtigt at grave dem op af jorden. Del rodklumpen i mindre dele, f.eks. med en spade. De yderste dele af staudens rodklump er de nyeste, mest friske planter, så plant disse igen, og vand grundigt. Flytning foregår på helt samme måde, som når du deler. I efteråret (og foråret) tåler stauder uden videre at blive gravet op og flyttet.

2. Læg blomsterløg

Når man lægger sine blomsterløg om efteråret, lægger man også noget håb – og et løfte om alt det, der kommer. Ved at lægge forårsblomstrende løg om efteråret sikrer du, at du får en blomstrende have tidligt på sæsonen, og samtidig er der mad til de tidlige insekter, hvilket er godt for biodiversiteten. Eksempler på forårsblomstrende løg kunne være erantis, krokus, skilla, narcisser, perlehyacinter, og tulipaner.

Læg blomsterløgene i en næringsrig og veldrænet jord i en dybde, der svarer til løgets størrelse gange tre. På den måde sikrer du, at det ikke vælter. Dæk så til med jord. Du kan lægge løg med en spade, en lille skovl eller en løgplanter.

Løgplanter

Den stående løgplanter fra Fiskars gør det muligt for dig at nedgrave, plante og dække frø, løg og planter helt uden at skulle bukke dig eller ligge på knæ.

3. Saml dine frø

Udover at dele stauder er samling af frø også en bæredygtig måde at skabe nyt liv og nye blomster i haven. Du kan samle dine egne frø, eller du kan gå en tur i kvarteret og se, om der skulle være nogle frøstande, du kan tage med hjem. Du kan også tage på byttemarkeder og bytte de frø, du selv har mange af, med andres frø for på den måde at få helt nye planter – og på en helt naturlig måde.

Frøstandende skal helst blive siddende på planterne så længe som muligt, inden du plukker dem – de skal være brune og tørre. Læg så frøene til tørre indenfor i eksempelvis papirsposer eller kaffefiltre, og så dem til foråret.