Annonce

Dorthe Kvist: 7 tips til den vilde have

Annonce for Fiskars 17.05.2022
Lad naturen vise vejen til en smuk og levende have. Her får du Dorthe Kvists bedste tips til en vild have med fokus på biodiversitet og bæredygtighed.

Den vilde have er for Dorthe Kvist et sted, hvor man virkelig omfavner naturen – og hvor man som haveejer slapper en smule af. Det er en have, der er god for biodiversiteten, og som inviterer fugle, bier og insekter indenfor. Og så er det en have, hvor man lader tingene gå sin gang, og hvor man bruger de ting, man har – i biodiversitetens og bæredygtighedens tegn.

Her får du Dorthe Kvists syv bedste tips til den vilde have.

Dorthe Kvist er havedesigner og forfatter. Du kan følge Dorthe og hendes haveunivers på @meltdesignstudio på Instagram.

1. Vær lidt doven

Lad endelig noget af ukrudtet stå. Nogle insekter yngler kun på en ganske specifik plante – f.eks. lægger nogle sommerfugle kun æg på brændenælder – så efterlad gerne et lidt rodet hjørne med ukrudt. Det kan være bagerst i haven, bag skuret eller nede ved bålpladsen.

Insekter sætter også stor pris på, at du lader små bunker med kvas og tørrede blade ligge. Har du et træ, der skal fældes, så lad stammen ligge og forrådne, eller lad stubben stå, så dyrene kan bo i den. Lad det endelig rode lidt i hjørnerne.

2. Uden mad og drikke …

Vand i haven tiltrækker liv i form af fugle og insekter. Dyrene kræver ikke, at det er hverken dyrt eller besværligt, de kan drikke af alt lige fra et spejlbassin eller et fad, du sætter ud med noget vand, til en havedam. En dam giver også liv i form af frøer og tudser. Jeg synes også, man bør have noget spiseligt i haven – det kan f.eks. være frugttræer og -buske. Det er både godt for dyrene, der kan spise nedfaldsfrugterne, og så bliver du også mere selvforsynende.

3. Balance i udtrykket

Rent designmæssigt kan du afbalancere det vilde med det stramme, så din have ikke kommer til at fremstå for rodet. Lad noget af græsset stå, mens du slår andre dele – f.eks. kan du slå plænen rundt i kanterne, som stier eller i cirkler. Du kan også klippe f.eks. buksbom i en skarp geometrisk form, eller stikke kanter på et par af bedene – så er der ikke nogen, der lægger mærke til ukrudtet. Eller du kan bygge stramme strukturer i form af en pergola eller en port fra et haverum til et andet.

4. Forskellige miljøer

Sørg for at have mange forskellige og gode nektarplanter i din have, som blomster hele sæsonen – det må gerne være vilde eller hjemmehørende arter. På den måde er du sikker på, at der hele tiden er noget, der giver mad til insekterne.

Tænk også gerne i forskellige miljøer, så nogle områder i haven er åbne og får masser af lys, og andre steder er mere skovlignende med skygge. Og plant så korrekt i de forskellige miljøer – hvis du planter efter reglen ”rette plante på rette sted”, så sparer du dig selv for en masse besvær, og det er samtidig mere bæredygtigt, fordi du ikke skal vande og gøde så meget, når planten lever under de rette forhold.

Planter hele året rundt

For at skabe gode betingelser for biodiversiteten er det vigtigt at have noget, der blomstrer hele året rundt. Gode bud til de forskellige sæsoner kunne være disse:

  • Forår: Krokus, skilla, bellis, paradisæbletræ, syren og rødtjørn
  • Sommer: Mjødurt, purpursolhat, honningurt, marguerit, røllike
  • Efterår: Hjortetrøst, floks, rødkløver, honningurt, sankthansurt
  • Vinter: Oktoberkirsebær, kejserbusk, pil, vinterjasmin, hasselbror

5. Ingen gift!

Regel nummer et i din vilde og bæredygtige have: Du må ikke bruge gift! Hvis du har et problem af den ene eller den anden slags, så findes der masser af andre løsningsmetoder. Grav mos og ukrudt op med en håndskovl, og spul bladlus væk med haveslangen i stedet for at sprøjte med gift. Og undgå kunstgødning. Det vigtigste er at opretholde naturens egen balance, så et godt råd er ikke at blande sig for meget – så klarer Moder Jord det som regel selv helt fint.

6. Beskæring

Selv om man som haveejer godt kan slappe lidt mere af i den vilde have, så kan det være en fordel at beskære lidt hist og her. Du kan f.eks. forynge bærbuskene, når de har nået en vis alder og størrelse. Det gør du ved at klippe et par af de ældste grene ned til basis, så nye friske vil skyde frem – og det gælder de fleste træer og buske.

Hvis du klipper du døde hoveder af dine stauder, laver de hele tiden nye blomster, så du får flere blomster og mere mad til insekterne i en længere periode.

7. Genbrug

I en bæredygtig have gælder det om at bruge de ting, der er der i forvejen. Du kan opsamle dit regnvand og bruge det til vanding. Saml frø, og tag stiklinger fra dine egne planter. Lav din egen kompost af haveaffald, og brug det til gødning og jordforbedring.

Hvis du kan finde dine havemøbler i genbrug, eller lave dem af lokale materialer, så er det godt. Laver du om i haven, så gem materialerne – fliserne fra terrassen eller træet fra en bygning – du kan helt sikkert bruge det senere.