Her i februar begynder haven så småt at vågne op til dåd igen, så det er ved at være sidste chance for at dyrke noget såkaldt ”armchair gardening”, inden aktiviteterne igen rykker udenfor. Det engelske udtryk, der direkte kan oversættes til ”lænestols-havearbejde”, dækker over den tid i lænestolen en haveentusiast bruger på at samle inspiration i havebøger, blogs og kataloger, bestille ting og sager hjem, og planlægge, hvordan det kommende år i haven skal forløbe.
Februar er perfekt til at starte en havekalender
En oplagt aktivitet for lænestols-gartneren er at gå sin havekalender igennem og evaluere på den sidste havesæsons sejre og nederlag. Hvis du ikke allerede har en havekalender, så er der intet tidspunkt bedre end nu til at starte en. Du kan vælge en fint indbunden notesbog, eller simpelthen åbne et dokument på computeren, alt efter temperament. Det vigtigste er, at der er plads til at skrive dine erfaringer ind, som året skrider frem.
Sådan laver du en havekalender
Start med at tænke haveåret igennem. Hvad vil du plante, hvornår skal der forspires, skal der lægges løg eller rykkes rundt på planter og bede, prøves nye dyrkningsformer af? Skriv det hele ind i kalenderen ud for det rigtige tidspunkt, så du har en tidsplan for året. Som året skrider frem, og du fører din plan ud i livet (inden for rimelighedens grænser), så skriv ind i kalenderen, hvad du faktisk gjorde, og hvad erfaringerne var. Hvad fungerede godt, og hvad fungerede dårligere i praksis end i havebøgerne?
En uundværlig guide
Gem kalenderen år efter år, tag den frem, når du skal planlægge og fortsæt med at skrive dine erfaringer ned. Med tiden vil kalenderen blive en uvurderlig guide til, hvordan du får det bedste ud af netop din have – og hvordan, du undgår at begå den samme fejl igen.
I galleriet herunder, kan du se gode havebøger, der kan være god inspiration til din havekalender ...
Bøger om have, beskæring og det spiselige fra haven


Claus Dalby er manden, der i mange år har perfektioneret sine krukkehaver. Bogen indeholder tips til plantebeholdere, plantning og såning. Klematis, 349,95 kr.


Kan stærke chilier bruges til andet end manddomsprøver? Svaret er ja, og her får du både kulinariske, historiske, indholdsmæssige og dyrkningsmæssige sider af chili. Koustrup & Co., 198 kr.


Lær, hvordan du bærer dig ad med at beskære, så resultatet bliver smukt. Få tips til både beskæring af bærbuske, frugttræer, hække og roser. Nyt Nordisk Forlag, 199,95 kr.


Den økologiske græskardyrker, Maren Korsgaard, giver her et væld af opskrifter med græskar, som er lige til at kaste sig ud i. Koustrup & Co., 188 kr.


Dyrk den økologiske have måned for måned. Her er samlet månedens gøremål krydret med en række idéer og praktiske gøremål. Koustrup & Co., 169 kr.


Det er hyggeligt at tage på svampejagt, men har du styr på, hvilke svampe du må spise? Ellers får du det i den ultimative guide her! Gyldendal, 199,95 kr.