Agurk - dyrkning, pleje og høst

Agurker er én af de helt populære klassikere – lige fra i skiver til madpakken til den syltede variant til flæskestegen. Især i drivhuset er de gavmilde, for planterne giver agurker klar til høst gennem hele sommeren. Det er imponerende, hvordan de vokser i størrelsen, bare man nærmest vender ryggen til! 

Der er flere forskellige sorter, der kan dyrkes og bruges til forskellige formål. Derfor har vi samlet en række tips og tricks, så du kan få succes med dine agurker!

Læs også: Hold øje med drivhuset i september

Slange-, drue- og asieagurker

Den mest klassiske og kendte agurk er slangeagurken (også kaldet salatagurk), der bliver op til 30 cm, og kan spises råt. Andre sorter høstes typisk, før de er modne, og bruges udelukkende til syltning. Det gælder bl.a. asieagurken, der er en orangegul agurk, som bliver op til 30 cm., samt drueagurker (også kaldet sylteagurk), der høstes, når de er 3-8 cm. lange.

Psssst... Vidste du at vandindholdet i én agurk svarer til to glas vand?

Forspiring og dyrkning af agurker

Agurker forspires i vindueskarm eller drivhus om foråret, men der findes også sorter, som kan sås på friland.

Efterhånden som agurkeplanten vokser til, får den brug for noget at klatre i – fx et espalier – og masser af vand. Agurkeplanten spirer ved 20-25°, og som tommelfingerregel er den klar til at blive omplantet, når den har to-tre store blade. Planten skal gerne bindes op, når den er vokset til.

Knib og pluk

Agurkeplanten danner sideskud, som bør fjernes ved det andet bladpar for at få den til at producere agurker frem for at skyde i vejret. Fjern også nogle af frugterne, så du jævnligt kan høste modne agurker. Ellers vil planten koncentrere al sin energi om at udvikle en enkelt eller nogle få store agurker (der ikke er værd at spise) frem for at sætte flere, små agurker, som er sprøde og lækre.

Jo flere agurker du plukker, jo flere kommer der. Tjek derfor planten dagligt for agurker i spisestørrelse, for de vokser hurtigt!

TIP: Agurkeplanter er tørstige og skal gerne vandes dagligt – derfor kan du med fordel bruge flydende gødning.

Se også: Letsyltede agurker med gedeost og frøknækbrød

Fjern hanblomsterne

Ældre sorter sætter både han- og hunblomster. Her er det nødvendigt at fjerne hanblomsterne – for lader man dem sidde, bliver hunblomsterne befrugtet, hvilket givet grove og kedelige agurker.

Han- og hunblomster er lette at kende fra hinanden, da hanblomsten sidder på en almindelig stilk, mens hunblomstens stilk ligner (og også er) en lillebitte agurk. Hanblomster skal fjernes, før de springer ud. De fleste nyere sorter sætter dog kun hunblomster.

TIP: En agurk kan holde sig længere tid i køleskabet ved 6-10°, hvis den pakkes ind i husholdningsfilm.