Tomater
Køkkenhave

Sådan dyrker du tomater med succes

af Anita Lauridsen og Jytte Boch 27.06.2021
Foto: Kira Brandt og Jytte Boch.
Det kræver lidt arbejde at dyrke tomater selv, men resultatet er det hele værd. Få tips til, hvordan du får et stort udbytte af søde, solmodne tomater.

Tomater er ikke bare røde og runde, men findes i en overflod af former, farver, størrelser og smagsnuancer. Vi giver dig tips til såning og pasning, og hvilke tomatsorter der pynter i salatskålen og er gode i madlavningen.

10 tips til at dyrke tomater

  1. Vælg en solrig placering til dine tomatplanter. De trives bedst i varme og sollys.
  2. Plant tomatplanterne i såjord med lavt indhold af gødning for at give frøene en god start.
  3. Sørg for at vande dine tomatplanter regelmæssigt, så jorden altid er let fugtig.
  4. Giv dine tomatplanter støtte ved at placere en pind eller et tomatbur ved hver plante.
  5. Fjern alle sideskud fra dine tomatplanter, så planten kan bruge energi på at producere tomater frem for blade.
  6. Gød dine tomatplanter regelmæssigt, så de får alle de næringsstoffer, de har brug for.
  7. Sørg for at beskære planterne, når de vokser, så de ikke bliver for tætte og modtagelige for skadedyr og sygdomme.
  8. Hold dine tomatplanter fri for ukrudt og eventuelle sygdomme og skadedyr - de kan påvirke deres vækst og sundhed.
  9. Høst tomaterne regelmæssigt. Det vil fremme væksten af nye tomater.
  10. Overvej at dyrke forskellige sorter. Så kan du nyde forskellige smage og have modne tomater hele sæsonen igennem.

Guide: Sådan dyrker du tomater

Der findes ikke noget bedre end at plukke sine egne solmodne tomater. Smagen af hjemmedyrkede tomater, der har fået lov til at modne på planten, er helt anderledes end tomaternes fra supermarkedet, der er plukket, når frugterne ikke er helt modnet. Planterne leverer saftige og smagfulde tomater fra juli til oktober, og selvom mange tænker på tomater som en drivhusafgrøde, kan de også dyrkes på friland eller i en krukke på altanen, blot planterne får de rette forhold.

TIP: Har du ikke mod på selv at lave dine tomatplanter helt fra bunden, kan du også få et forspring ved at købe små planter på en planteskole i april.

Vælg din favorit-tomat

En anden fordel ved selv at dyrke sine tomater er, at du kan finde lige præcis din personlige favorit blandt et udvalg af frø og planter, som er langt større end det, supermarkedet kan byde på. Smagen kan være sød, syrlig, krydret eller mild, så der er sorter til enhver smag. Formen kan være rund, aflang eller dråbeformet eller have facon som bl.a. pære, citron eller græskar. Tomaterne kan være bittesmå som pinocchiokugler eller kæmpestore som knyttede næver. Farverne kan variere fra hvid, gul og grøn til rød, orange, bordeaux og næsten sort-lilla. Flere af sorterne har striber, marmoreringer eller er tofarvede, og der er masser af smukke, saftige og velsmagende sorter at vælge imellem.

En smuk klase tomater.

Hvornår skal tomater sås?

Tomater er meget nemme at så selv. På vores breddegrader må de forspires inden døre, og jo tidligere du kommer i gang, jo tidligere kan du høste.

Såtidspunktet afhænger dog af, om planterne skal stå i drivhus eller på friland, når de plantes ud. Fra såning til udplantning går der 7-10 uger, alt efter sorten. Bliver frøene sået for tidligt, skal planterne stå for længe i vindueskarmen og risikerer at blive lange og ranglede.

Tomater kan sås allerede fra marts, men det kan være en god ide at vente til april. Du kan så tomater helt frem til 1. juni. Når du sår tomater, skal du starte med at forspire frøene indendørs, inden de plantes ud i drivhuset eller en potte udenfor.

Brug såjord med lavt indhold af gødning for at give frøene en god start. Vand efter såning, så jorden er fugtig, men ikke gennemvåd. Dæk potten med en plastikpose eller fiberdug, og sæt den i et øst- eller vestvendt vindue.

Frøene spirer efter tre-seks dage ved 23-25°, langsommere ved lavere temperaturer. Fjern plastikposen, når planterne er kommet op.

Behold den bedste plante, og fjern de andre, eller prikl dem ud i andre potter. Flyt derefter potterne til et lyst, sydvendt vindue ved ca. 20°. Pot evt. om i større potter, når planterne har to hold kimblade. Planterne skal afhærdes, før de plantes permanent ud i drivhus eller på friland. Sæt dem ud om dagen, og tag dem ind om natten i en uges tid. Vælg en periode med mildt vejr.

Hvornår kan man plante tomater i drivhuset?

Tomater kan komme i drivhuset i starten af maj, hvor al nattefrost er ovre. Tomater kræver varme, så de kan først komme i drivhuset, når frosten er væk. Ideelt set vil tomaterne have bedst af en minimumstemperatur på 15 grader.

Sæt tomatfrø til forspiring i marts, så passer det med, at tomaterne kan komme i drivhuset midt i maj.

TIP: Hvis du ikke når at forspire tomatplanter indendørs i vindueskarmen eller ikke har plads, kan du i stedet købe udplantningsklare småplanter i maj. Husk, at de ligesom alle forspirede frøplanter skal afhærdes inden udplantning.

Hvor i drivhuset skal tomater stå?

Tomatplanter mistrives ved over 30 grader, så sørg for skygge og udluftning i drivhuset. De fleste tomatplanter bliver høje og ranglede, så sæt dem et sted, hvor de har noget at kravle op ad. Hjælp dem med et espalier, en bambusstok, eller bind dem op med snor eller ståltråd på væggen.

Dyrk selv tomater

Hvordan planter man tomater?

Når du planter tomater ud, skal du plante dem dybt. Sørg for at rodklumpen kommer godt ned i jorden. Forspirede tomater kan plantes ud midt i maj. Du kan plante tomater med 60-100 cm afstand imellem hver tomatplante.

Hvilken jord til tomater?

Tomatplanter er ret tolerante, så de kan dyrkes i næsten al slags jord, bare der er organisk materiale nok i jorden. Planterne producerer mange blade og frugter i løbet af kort tid, og det kræver både vand og gødning.

Tomatplanter må ikke tørre ud, og en stor plante med frugter kan sagtens drikke en-to liter vand om dagen i overskyet vejr, og fire-fem liter i varme og sol.

Gødning til tomatplanter

Planterne kan gødes med organisk, langtidsvirkende gødning, hvor en håndfuld pr. plante rækker til ca. en måned. Tjek, om gødningen er til økologisk dyrkning. Der findes også økologisk, flydende gødning, der kan bruges til tomatplanter dyrket i havejord. De kan dog ikke anbefales til selvvandingskasser, da organisk gødning skal have kontakt til jord, for at næringen til planten kan frigives.

Tomater i kurvn

Sådan prikler du tomater

Har du sået tomaterne i februar-marts, er det i slutningen af april ved at være tid til at prikle. De små planter har nu brug for mere plads og jord omkring sig og kan på dette stadie også tåle en smule gødning. Vend såbakken på hovedet, og bank forsigtigt jorden ud på et bord eller lignende. Tag fat om kimbladene, så du undgår at røre ved stænglen, som stadig er ret skrøbelig, og skil så stiklingen fra jorden. Sørg for, at rodnettet stadig sidder fast, for det skal med ned i den nye potte. Tag nu en priklepind eller en blyant og lav hul i jorden i den nye potte, så der er plads til planten. Sæt et par - eller lidt flere afhængig af pottens størrelse - ned i jorden, og tryk jorden godt rundt om dem.

Plant ud og bind op

Når nattefrosten er væk, kan du plante de små planter ud i drivhuset. Du får de mest velsmagende tomater, hvis du planter direkte i jorden. Vil du hellere bruge plantesække, anbefaler vi at bruge økologiske plantesække, som er tilsat organisk gødning i stedet for kunstgødning.

Skal tomaterne stå på friland, skal nattemperaturen helst være over 7°, for at planterne ikke får kuldechok og går i stå i væksten. Plant tomaterne med et godt mellemrum på ca. 40-50 cm.

Står dine tomater i drivhus, er det ikke altid, de kan bestøve sig selv. Ryst dem derfor af og til, så pollen kan drysse ned på støvfanget. Står tomaterne ude, gør vinden arbejdet for dig. Har du hverken drivhus eller have, kan du sagtens dyrke tomater i store potter på en solrig altan. Er planten ranglet, så plant den dybt i potten. Planten udvikler nye rødder ud fra stænglen og tager altså ikke skade af at blive sat dybt i jorden. Vand planten godt, og stil den et solrigt sted på altanen.

Når tomatplanterne er blevet så store, at de ikke kan holde sig selv oprette mere, skal du binde dem op med en snor eller til en lang stok.

Hvordan skal tomater nippes?

Nye sideskud kommer i hjørnet af stæng¬lerne. Hos de høje tomatplanter skal de knibes af, hvis der skal være plads til ”naboer”, ellers bliver planten for bladrig.

Vand godt, og lad tomaterne hænge længe

Husk at vande dine tomater jævnligt, men vær ikke for ivrig. Vander du for flittigt, vil det give stor risiko for skimmel i planterne, og det vil også gå ud over smagen i tomaterne. Vand altid helt nede ved jorden, så planterne ikke bliver våde. Tomathøsten kan begynde med den første grønne tomat, hvis du holder af dem. Vil du have røde tomater, skal du huske, at jo længere tid de hænger på planten, jo bedre smag får de. Er du omhyggelig med ikke at vande for meget, ikke at gøre planterne våde og sørge for god udluftning, hvis de står i drivhus, kan planterne holde sig sunde, så du kan høste tomater lige indtil den første nattefrost.

Forskellige måder at dyrke tomater på

Du kan dyrke tomater i drivhus, i vindueskarmen og på friland. Her guider vi dig til de forskellige dyrkningsmetoder.

Sådan dyrkes tomater i drivhus

Tomatplanter elsker varme, så det ideelle sted er drivhuset. Tomaterne kan dyrkes direkte i drivhusjorden eller i plantesække med eller uden selvvandingskasser. Plantes der direkte i jorden i drivhuset, skal man helst fjerne og erstatte de øverste 10-20 cm jord hvert år for at mindske smitterisikoen.

Før udplantning laves en blanding af havejord og sand med komposteret dyregødning eller organisk gødning i pilleform. Jo tungere og mere leret jorden er, jo mere sand skal der blandes i. Plantes i plantesække, skal man sørge for, at der minimum er 10-15 l jord til rådighed pr. plante.

Skær hul i bunden af sækken, så overskydende vand kan løbe fra, og så rødderne har mulighed for at gå videre ned i jorden. Plantesække i selvvandingskasser er en god løsning, hvis man ikke har tid til at vande hver dag i de varmeste perioder.

Planterne opbindes med snore eller pinde, efterhånden som de vokser i længden. Sidst i august kappes topskuddet af. Fjern alle sideskud på de høje tomatplanter, hvis der skal være plads til ”naboer”. Sideskud skal ikke nippes på busktomater, og de behøver heller ikke at blive fjernet på høje planter, hvis der er plads nok.

Kan man have agurker og tomater i samme drivhus?

Agurker og tomater trives under samme forhold - de har brug for masser af vand og varme. De er nemme afgrøder at have med at gøre, og derfor dyrkes de også ofte sammen. De kan sagtens stå side om side,

Dyrk tomater i vindueskarmen

Tomater kan også dyrkes i vindueskarmen, bare de ikke står lige over en varm radiator. De lave busktomater, der ikke bliver så store og ikke skal have fjernet sideskud, er oplagte her. Placér dem lyst, men ikke i bagende middagssol.

Vælger du større planter med små tomater, fx en almindelig cherrytomat eller miniblommetomat, beskæres planterne efter den plads, der er til rådighed. Lad topskuddet og sideskuddene vokse ud, men knib toppen af alle skuddene, når de har nået en passende højde eller efter en eller to blomsterklaser. Gød og vand på samme måde som i drivhuset.

Tomater på friland

Har du en beskyttet plads, og vælger du velegnede sorter, kan tomater også dyrkes på friland. Det vigtigste for tomater er masser af lys, varme og vand. De vil trives fint på en lun plads med morgensol, fx op ad en mur, hvor stenene afgiver varme om natten. Om middagen og eftermiddagen, hvor det er lunere, har planterne det fint i halvskygge.

Frilandstomater giver normalt ikke så stort udbytte som tomater i drivhuset, da de lavere udendørstemperaturer betyder lidt kortere vækstsæson.

Til friland er det en fordel at vælge de mest kuldetolerante planter med lidt mindre tomater, fx cocktail-, cherry- eller miniblommetomater, da bøftomater og store blommetomater kræver højere temperaturer for at give et optimalt udbytte. Tomater i krukker på terrassen eller altanen er et smukt syn, og de kan beskæres alt efter pladsen.

Der skal blot være sol halvdelen af dagen. I store krukker kan der plantes to-tre forskellige sorter sammen, hvis sideskuddene knibes af. Sørg for godt dræn i bunden af krukken, og bind planterne op, efterhånden som de vokser i længden. Lad aldrig tomatplanter tørre helt ud, og giv dem gødning løbende.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Forslag til tomatsorter

  • ’Orange Miniblomme’ sidder i flotte, lange klaser. Sorten er tidlig og giver et godt udbytte.
  • ’Toftegaards Sweet Grape’ er en syrlig-sød cherrytomat, som er en af favoritterne hos hjemmedyrkere.
  • ’Tumbling Tom’ er en kompakt busktomat med små cherrytomater. Flot i ampel, skal ikke knibes.
  • ’Indigo Blue Beauty’. Ny bøftomat fra 2015. Saftig med smag af vandmelon.
  • Madtomaten ‘Vesuvius’, er en nyhed fra 2016 med store, aflange, røde frugter. Egner sig godt til bagning. Giver godt udbytte i drivhus.
  • ’Lemon Tree’ er en dekorativ blommetomat med form og farve som en lille citron. Dyrkes i drivhus eller et lunt sted på friland.
  • ’Orange Banana’, er en stor blommetomat med højt udbytte. Aroma af banan og mandarin.
  • ‘Striped Cavern’ er en stuffingtomat, der ligner en peberfrugt indeni og er god at bage.
  • ’Indigo Kumquat’, en nyhet fra 2018, er en cocktailtomat med smag af umami og stikkelsbær. Trives i drivhus og på friland.
  • ‘Clackamas Blueberry’ har en fin aroma og er flot i salat. Den bedste af de blå tomater.
  • 'Green Zebra’ er grøngul med mørkegrønne striper. En fin aroma af citrus og umami.
  • ’Blush’ er en mellemstor blommetomat med lækker smag og et flot ydre i gult med orangerosa striber.
  • ’Beauty Lottringa’ er en fantastisk dekorativ bøftomat med form som et græskar. Bliver rød, når den modner.

4 trendy tomatsorter

  1. Den mørke, blommelignende sort ’Extravagante Rouffiange’ får let behårede tomater. Smagen er syrlig, og den er god i salater.
  2. ’Sart Roloise’ er en smuk lilla-hvid bøftomat, der er meget kødfuld og med få kerner. Den trives allerbedst i drivhus, men kan også dyrkes ude.
  3. Vil du dyrke tomater på altanen, kan du med fordel vælge sorter, der ikke bliver så lange og derved ikke løbende skal bindes op. Cherry- og ribstomater er gode valg.
  4. Sorten 'Ildi' byder på små, gule tomater, der både kan være let pæreformede og ovale. Frøene er lang tid om at spire – op til to uger – men til gengæld modner tomaterne hurtigt.

 

Husk at sætte planteskilte med sortsnavne ved de små tomatplanter, og før eventuelt også dagbog med navn, såtidspunkt, hvornår de blev priklet om og plantet ud. Du kan også notere, om de smagte godt, og om de er værd at så igen næste år.

Sygdomme og andre problemer med tomater

Tomater er ikke en vanskelig afgrøde, men der er dog visse problemer, du kan støde på. Her er en række typiske sygdomme/problemer.

Hvorfor rådner mine tomater i drivhuset?

Tomater kan få brune plamager, der med tiden rådner. Det er sygdommen griffelråd, der rammer tomater, der ikke har optimale forhold.

Tomater med griffelråd

Griffelråd ses som en sort, indtørret plet i spidsen af tomaten. Skaden sker allerede i blomstringsperioden, hvis planten mangler kalk, får for meget gødning, for lidt vand eller for meget sollys. Indeni bliver tomatens kerner sorte, og den kan ikke spises.

Hvis en plante er angrebet af griffelråd, er der ikke andet at gøre end at smide den ud. Men sygdommen smitter heldigvis ikke mellem planter.

Krøllede eller rullede blade på tomatplanter

Krøllede eller rullede blade kan skyldes store temperatursvingninger, overophedning eller overgødskning. Nedsæt gødningsmængden til en tredjedel i varmt vejr, da der er stor fordampning fra bladene og dermed en højere koncentration af næringsstoffer.

Tomatplanter, der mangler næring

  • Kvælstofmangel ses ved, at bladene bliver lyse og blege.
  • Fosformangel ses ved, at bladene bliver meget mørkegrønne, næsten blålige.
  • Magnesiummangel ses ved, at bladene bliver gullige, og bladkanterne bukker opad og bliver visne.
  • Kalkmangel ses ved, at plantens top bliver brun og vissen.

Problemer med lys, gødning og vanding

Mange blade og få frugter kan skyldes manglende lys, lave temperaturer og for meget gødning.

Hængende blade kan skyldes vandmangel eller ophobning af gødning i jorden, så planten ikke kan trække vand op. Vand derefter uden gødning i en periode.

Skadedyr på tomatplanter

Angreb af skadedyr som bladlus, mellus/hvide fluer kan mindskes ved at sprøjte med insektsæbe og derefter med biologisk bekæmpelse med nyttedyr. Snegle laver slimspor og huller i tomater og blade. De skal fjernes med håndkraft, evt. med hjælp fra tudser eller pindsvin.

Andre svampesygdomme på tomatplanter

Svampesygdomme kommer ved varme og fugt i drivhuset. Forebyg med god luftcirkulation med åbne vinduer og døre.

Skimmelsvamp breder sig lynhurtigt med gråskimmel på løv og stængler. Er svært at bekæmpe, men forebyg ved at lufte ud, og tynd ud i bladmassen.

Næsten sorte tomater.