Dyrk din egen julesalat — dyrk cikorie!

Der er flere forskellige cikorier, der alle har fået forskellige populære navne i køkkenet. I Italien kaldes flere sorter for radicchio, dem kender vi som rosensalat. Nogle har spiselige rødder, og kaldes, indlysende nok, rodcikorie, og så er der også mere almindelige navne som salatcikorie og julesalat. Det er under navnet julesalat vi ofte møder cikorie i handlen. 

Dyrk den for de skønne blomster, eller dyrk den som julesalat i køkkenhaven — her har vi samlet viden om hvordan. 

Dyrk din egen cikorie

Cichorium intybus er en flerårig plante, der første år vokser frem som en tue af ægformede blade. Fra 2. år får den en mere opret vækst, og den skyder med forgrenede og behårede stængler, hvor der dukker spredte blade og blomster op.

Det er let at finde cikoriefrø 

Selvom cikorie ikke er så almindeligt kendt i haverne herhjemme, er der nok mange der har sået den uden at tænke over det i kraft af dens fine blomster. Cikoriefrø fås i stort set alle frøhandler, og ofte også på hylden, når supermarkederne tager frø hjem til sæsonen. 

Cikorie vokser desuden vildt i Danmark, så hvis du støder på den, kan du selv tage frø og så dem i din have. 

Så den i foråret — cikorie blomstrer fra juli til september.

Placering af cikorie

Langt de fleste steder cikorie vokser vildt er jorden tør og kalkholdig. I haverne har den vist at den trives allerbedst i fuld sol, og i næringsrig, veldrænet og fugtig jord. Når den først er etableret, er den ikke sønderligt sart over for tørke. 

Cikorie anvendelse

Cikorie plukkes som salat, og bladene har en lidt bitter smag, som fungerer rigtig godt i salatskålen. Den kan ofte bruges på samme måde som kål i salater. 

Under 2. verdenskrig blev den brugt som kaffeerstatning, og det siges at planten virker godt for fordøjelsen. 

Hvis du vil drive din egen julesalat

Det kræver lidt forberedelse, men ellers er det ganske let at drive julesalat af cikorierødder. Grav cikorierødder op hen på året, lige før frosten kommer. Skær toppen af en hånds bredde over roden. Gør dem fri for jord, og gem dem i sand et koldt sted, fx i en kælder eller i et skur. 

Bladene drives frem i mørke, og ved stigende temperatur fra 10 til 18 grader. Plant dem i en spand, og giv dem et tyndt jorddække. Der vil snart danne sig nye blade, der dukker op som små salathoveder. Det kan tage 3 uger. Hvis de får lys, bliver de bitre, så du bør først høste, når de skal bruges. 

Gode cikoriesorter

Salatcikorie er typisk sorter som ’Catalogna’ og ’Sugar Loaf’, rosensalat er sorter som ’Guilo’, ’Marina’ og ’Røde Verona’. Gode sorter til julesalat er sorter som ’Brussel Witloof’, ’Mechelner’ og ’Rouge Carlai’.