Køkkenhave

Gør køkkenhaven klar til såning

af Anita Banner 16.03.2015
Foto: Jytte Boch Andersen
Inden du begynder at så og plante afgrøder i køkkenhaven, er det vigtigt, at du har forberedt jorden grundigt allerede i det tidlige forår. Læs vores tips her!

Det er en ren fornøjelse at kunne høste sine egne afgrøder i køkkenhaven om sommeren, men inden du går i gang med at så frø og plante småplanter ud, er der et par ting, du bør skrive dig bag øret.

Sådan gør du køkkenhaven klar til såning

Placer køkkenhaven, så den får mest muligt sol og ligger tilpas tæt på huset. Store træer, buske og hække vil skygge og give meget konkurrence, så forsøg at få haven længst muligt væk fra disse.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Når du har fundet den rette placering og fået markeret bedene, skal jorden gøres klar ved at løsne den godt i dybden med en greb. Tung lerjord skal løftes og løsnes ned i to spadestiks dybde, mens almindelig muldjord blot skal bearbejdes ved at stikke greben i jorden og vrikke den frem og tilbage. Husk at få fjernes alt flerårigt ukrudt fra jorden − så bliver der meget mindre lugearbejde senere på sæsonen.

Når bedene er løsnet, skal du kultivere jorden godt igennem på kryds og tværs med en kultivator. Slut af med at lægge hø, halm, hestemøg, kompost eller champost oven på jorden. Herefter skal jorden have lov til at passe sig selv indtil det tidspunkt, hvor du kan begynde at så. Jorden får lov til at falde til, samtidig med at den forbedres på grund af jorddækket, og ukrudtet hindres i at spire.

Når de hårde forberedelser er overstået, skal du endelig i gang med det sjove. Tag på planteskolen med en liste over alt det, du skal købe ind, og lad drømmen blive til virkelighed.

Læs om køkkenhavens forskellige afgrøder i galleriet nedenfor: