x
Køkkenhave

Sådan anlægger du en køkkenhave

af Bente Halkjær 19.03.2019
Foto: Tia Borgsmidt.
Det er dejligt selv at dyrke grøntsager, hvad enten du har have eller blot et stykke jord i en haveforening. Begyndt at forberede jorden, så den er klar til såning fra omkring april.

Forventningens glæde er den største, siger man, og her i det tidlige forår, hvor det kribler i de grønne fingre, er forventningerne til sommerens høst af grøntsager altid enormt store.

Men inden du når dertil, venter der altid et stykke jordarbejde, uanset om du allerede har en etableret køkkenhave eller er nybegynder. Det er nemlig desværre ikke nok blot at drysse en pose frø ud på den nøgne jord i haven.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

3 trin til at anlægge en køkkenhave

1. Find en god placering

Skal du i gang med at anlægge en køkkenhave for første gang, skal du allerførst finde en god og solrig placering til bedet.

2. Beslut dig for størrelsen

Dernæst skal du bestemme dig for størrelsen, og selvom ambitionerne er høje, er det en god idé at tage højde for, hvor meget tid du reelt har mulighed for at bruge, så haven er en glæde og ikke en pligt.

Hvis du har mulighed for det, kan du anlægge haven et sted, hvor du kan udvide bedet, hvis du senere får lyst til at dyrke flere grøntsager.

3. Forbered jorden

Inden du går i gang med alt det sjove, skal jorden arbejdes godt igennem, og ukrudt, rødder og sten skal fjernes. Du kan med fordel forberede jorden, nogle uger før du begynder at så.

Er der græs på det sted, hvor køkkenhaven skal anlægges, starter du med at fjerne det med en spade. Løsn jorden godt med en greb, gerne ned i to spadestiks dybde. Den skal ikke vendes, blot løsnes.

Når ukrudt og sten er væk, kan du gå jorden igennem med en kultivator, så store jordklumper løsnes, inden du river jorden. Brug aldrig en fræser, da den smadrer jordstrukturen og desuden vender en masse nye ukrudtsfrø op til overfladen. Vand ikke jorden, inden du begynder at så, for det gør den mere besværlig at arbejde med.

12 afgrøder, du kan dyrke i køkkenhaven

 1. Kartofler
 2. Gulerødder
 3. Radiser
 4. Broccoli
 5. Blomsterkarse
 6. Rabarber
 7. Bladpersille
 8. Pastinak
 9. Ærter
 10. Jordskokker
 11. Jordbær
 12. Diverse salater

... Og mange flere!

TIP: Det er nemt og overskueligt at dyrke grøntsager i rækker, men er pladsen så begrænset, at der kun er plads til få planter af hver art, kan du overveje at mixe grøntsagerne med spiselige blomster og krydderurter i ét bed, så køkkenhaven bliver til et prydbed.