Køkkenhave

Sådan får du nye kartofler før tid

af Line Sølvhøj Johansson 4.02.2015
Foto: Colourbox og PR
En af sommerens mest kærkomne spiser er de nye kartofler. Er du utålmodig, kan du glæde dig til at kunne høste nye kartofler før tid. Se her hvordan!

Tanken om nye kartofler vækker ikke blot sommerminderne til live, men giver os også lyst til at kaste os over sommerens spiseligheder og komme i haven med dertilhørende jord under neglene. Er nye kartofler en af dine favoritspiser, så glæd dig til, at du i år kan høste dem tidligere, end du plejer, hvis du prædyrker dem.

Paper Pot er en serie af miljøvenlige papkrukker, der er beregnet til prædyrkning og ompotning af grøntsager og andre større planter - og i serien findes netop prædyrknings-kittet Potato, som gør det muligt at nyde hjemmedyrkede nye kartofler tidligere, end du plejer.

Kartoflen prædyrkes i jord i den miljøvenlige papkrukke, hvorved læggekartoflen udvikler en tidlig top og giver planten et veludviklet rodsystem. Når de små kartoffelplanter er færdige til at plante ud, river du ganske enkelt papkrukkens perforerede bund af og placerer krukken i godt gennemvædet jord. På den måde håndteres plantens rodsystem skånsomt, og den del af papkrukken, som følger med planten ned i jorden, formulder inden længe – og du har hjemmedyrkede kartofler 2-3 uger tidligere end normalt.

Tips til at få nye kartofler før tid:

  1. Vælg certificerede læggekartofler for at undgå sygdomme.

  2. Fyld krukkerne halvt op med jord, og vand forsigtigt.

  3. Put en læggekartoffel i hver krukke med spirerne op ad. Jorden skal dække omkring halvdelen.

  4. Sæt krukkerne tæt sammen i bakken, og stil dem et lyst og køligt sted. 15 grader er den ideelle temperatur.

  5. Når kartoflen har fået topskud og udviklet et fint rodsystem, er det tid til at plante den ud. Lav nogle furer i jorden nogle dage inden udplantningen. Hyp kartoflerne (læg jorden som en lille vold omkring kartoflen), og husk at beskytte mod frost med en fiber-dug.