Terrasse og altan

Skab sensommerhygge på din altan

af Line Hvid 8.09.2020
Foto: Bjørn Jacobsen
Du kan sagtens bruge din altan her i september og oktober. Pynt den med sensommerens blomster og frugt og nyd efterårets friske luft.

Efter en fantastisk solrig og varm sommer venter efteråret nu lige om hjørnet. Dagen er aftaget med næsten 4 timer,men hedigvis kan man nyde altanen hele året. I september måned kan man både plukke de sidste frugter af årets høst og gøre klar til næste års altanglæder.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Skab sensommerhygge på din altan

Efterår i altankasser og krukker

'Mange mener, at altanlivet kun skal leves om sommeren' siger Lotte Andreasen fra Altan-Inspiration.dk og fortsætter 'Men med lidt viden om planter og idéer til dekoration så kan man have stor glæde af det lille frirum under åben himmel hele året.'

Når det handler om planter, så synger sommerblomsterne på sidste vers. Derfor er det en god idé at erstatte dem med planter, der kan holde frem til den første frost - og gerne endnu længere. Klassiske efterårsblomster er asters, lyng, alrunrod, krysantemum, pyntekål og hortensia, der alle egner sig til lavere temperatur og mindre dagslys.

Tilføj gerne krukker og altankasser ekstra charme ved at dekorere sammenplantningerne med naturpynt som mini-græskar, æbler og hyben. Som en bonus kan man opleve, at småfuglene flokkes om altanen for at smage de gode frugter, så vær klar til at udskifte pyntetingene en gang i mellem.

Drømmer man om at følge det spirende forår på nærmeste hold, så er det nu at krukker og altankasser skal tilplantes med blomsterløg fra erantis, vintergækker, påskeliljer og tulipaner. Tommelfingerreglen er, at løget skal sættes med mindst 5 cm jord under. Over løget skal der være dobbelt så meget jord som løget er højt. Blomsterløgets spids skal vende opad.

Vinterklargøring af altan

Når man gør altanen klar til efteråret er det en god idé at starte med at lave en grundig rengøring. Fej spindelvæv ned, vask vinduerne og tør gelænderet grundigt af. Fjern fugleklatter og andet fastgroet snavs med en stiv børste og universalrengøringsmiddel.

Er altanens træværk tørt og udpint, så er det en god idé at give det en gang olie så det kan modstå vinterens regn og kulde. Slib træet let med sandpapir korn 180 - 240. Vask efter med grundrens. Når træet er tørt, påføres træolie med en pensel i træets længderetning.

Vinterklargøringen er også en god anledning til at få ryddet grundigt op på altanen. Flyt overskydende krukker og møbler til opbevaring. Fjern eller fastgør alle de ting, der kan blive kastet rundt af en efterårsstorm - og sørg i det hele taget for at fjerne unødvendige ting fra fra altanen.

Plantetips fra Altan-Inspiration.dk

  • Smid den gamle pottemuld ud. Den er udpint og næringsfattig
  • Rengør potterne med sæbevand og en stiv børste
  • Brug almindelig pottemuld og undlad at tilsætte ekstra gødning
  • Sørg for at de nye planters rodklump er gennemvandet. Sæt gerne blomsternes rødder i blød i en time eller to før plantning
  • Vand hyppigt de første to uger indtil planternes rødderne kommer i vækst

Pynt altanen med en krans af efterårets løv - Se her hvordan du laver den selv