Plant stedsegrønne nåletræer i vinterhaven
De står med smukke grønne og sølvfarvede nuancer, når alle andre træer har smidt bladene.
Snart takker krukkeblomsterne af for i år, og der bliver mindre grønt at se på udenfor. Men med stedsegrønne nåletræer kan du nyde både grønne nuancer og skulpturelle former.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Det giver især et spændende udtryk, hvis du vælger træer med forskellige former og strukturer, og med nåle i forskellige farver. Og helhedsudtrykket kan blive endnu mere interessant, hvis du vælger krukker i forskellige materialer. F.eks. kan beholdere af flet, metal og ler supplere hinanden på smukkeste vis.
Stedsegrønne nåletræer i krukker
Hvis du passer træerne korrekt, kan de sagtens leve flere år i krukkerne. Det er en fordel at vælge træer, der vokser langsomt eller endda har dværgvækst. Derved undgår du at skulle potte dem om ofte.
Sørg for at forsyne potten med et dræn i bunden. Hvis der falder meget nedbør, så stil potterne under et halvtag eller op ad en husmur, så de ikke bliver fyldt med vand. Det er ofte ikke frosten, der gør det af med planter i krukker, men derimod at rødderne sopper i vand i potten.
Nåletræer i haven
De fleste stedsegrønne nåletræer er fuldt hårdføre om vinteren, men enkelte skal der kæles lidt for. F.eks. skal atlasceder, Cedrus atlantica ’Silberspitz’, beskyttes, hvis der kommer en længerevarende hård frost.
Sølvpinje, Pinus pinea ’Silver Crest’, er god i krukker, men det lille træ tåler ikke hård frost og skal beskyttes, hvis vinteren for alvor sætter ind. Til gengæld er den modstandsdygtig over for saltvand og vind. Den trives i sol og halvskygge, og du kan ofte finde den i supermarkeder op til jul.
Guide: Sådan dyrker du juleroser
- Arizonacypres, Cupressus arizonica, kan ikke lide at stå vådt. Vand den sparsomt, så beholder den sin smukke sølvfarve.
- Træet til venstre er en atlasceder, Cedrus atlantica ’Glauca’, som nok er det oftest købte nåletræ efter de traditionelle grantræer til jul. Det mere sjældne nåletræ i midten er atlasceder, Cedrus atlantica ’Silberspitz’. Til højre den hårdføre sukkertopgran, Picea glauca ’Conica’.
- Træet på den grønne stol er en atlasceder, Cedrus atlantica, og den sølvfarvede plante på jorden er en sølvcypres. I potten forrest ses en julerose, Helleborus.
- Himalayaceder, Cedrus deodara ’Feeling Blue’, vokser langsomt og bliver kun op til 50 cm høj og ca. en meter bred. Den trives i sol/halvskygge. Dette eksemplar er ved at vokse ud af sin potte og skal snart plantes ud i haven, hvor den bedre vil kunne overleve.
- Den elegante atlasceder, Cedrus atlantica ’Silberspitz’, har fine, lidt sparsomme sølvfarvede nåle.
- I den gamle lerkrukke vokser den klassiske rosmarin, Rosmarinus officinalis, og almindelig rosmarinlyng, Andromeda polifolia ’Blue Lagoon’. Rundt om pynter pinjekogler og en dadelgren.
- Japansk kryptomeria, Cryptomeria japonica ’Araucarioides’, er et smukt og særpræget japansk nåletræ, som her har fået selskab af krukker med lys broget hebe, rosmarinlyng ’Blue Lagoon’ og arizonacypres, Cupressus arizonica.
- Stil nåletræer i flere størrelser på stol, havebord og gulv, så får du en grøn udsigt. På stolen står en atlasceder, Cedrus atlantica. I forgrunden en arizonacypres, Cupressus arizonica, og juleroser. I zinkspanden en himalayaceder, Cedrus deodara, og på bordet en blå ene, Juniperus squamata ’Holger’, med en hvidbroget hebe.
Så dit eget grantræ
Vidste du, at du kan så dit eget grantræ af frø fra en kogle?
- Lad nogle kogler tørre indenfor, så åbner de sig, og du kan ryste frøene ud.
- Fyld jord i en potte, læg frø på, og dæk til med 0,5 cm sand.
- Vand ofte, indtil de små planter har fået godt fat.