Desserter og kager

Flødeboller med kaffeskum

Er du vild med kaffe? Så er vi sikre på, at du vil elske disse flødeboller med kaffeskum.
af Camilla Biesbjerg Markussen / Foto: Betina Hastoft og Anders Schønnemann 12.02.2018
Flødeboller

Vi kender alle sammen de klassiske flødeboller, og det store spørgsmål er altid, om man skal vælge sin flødebolle med eller uden kokos.

Hvis du laver dine flødeboller selv, kan du lave dem helt, som du ønsker dem. Det er kun fantasien, der sætter grænsen for, hvad din skum skal smage af, og hvilken topping dine flødeboller skal have.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

I denne opskrift består flødebollen af en marcipanbund med kaffeskum ovenpå og chokoladeovertræk udover, og til sidst er flødebollen pyntet med kakaonibs.

Opskrift på flødeboller med kaffeskum

Antal: 10-15 stk.

Det skal du bruge for at lave flødeskum med kaffeskum

Marcipanbunde:

  • 250 g marcipan
  • flormelis til udrulning

Kaffeskum:

  • 200 g sukker
  • 25 g glukosesirup
  • 80 g stærk, frisk-brygget kaffe
  • 1 dl æggehvider

Overtræk:

  • 250 g mørk chokolade af god kvalitet (fx Venezuela 64 % fra Summerbird)
  • evt. 15 g kakaonibs til at drysse med

Sådan laver du flødeboller med kaffeskum

Marcipanbunde:

  1. Tænd ovnen pa 180°.
  2. Rul marcipanen ud med en kagerulle i ½ cm’s tykkelse på et bord drysset med lidt flormelis.
  3. Udstik 20 små cirkler (ca. 5 cm i diameter – brug en cirkelformet udstikkerform eller et snapseglas).
  4. Læg marcipancirklerne på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen i 8 minutter til de er let gyldne.

Kaffeskum:

  1. Bland sukker, glukosesirup og kaffe sammen i en gryde og bring blandingen i kog.
  2. Lad den koge til det er 117° varmt (brug et sukker- eller stegetermometer).
  3. Pisk æggehviderne stive med en elpisker og tilsæt den varme kaffesirup i en tynd stråle under kraftig piskning.
  4. Pisk videre i 5-7 minutter indtil 
kaffeskummet er blankt og fast.
  5. Fyld kaffeskummet i en stor sprøjtepose med rund tylle og sprøjt det ud på de afkølede marcipan
bunde i pæne toppe, spidse eller evt. lidt mere afrundede.
  6. Lad flødebollerne køle af ved stuetemperatur i ca. 1 time til overfladen er tørret, og de bliver nemmere at overtrække.

Chokoladeovertræk:

  1. Hak al chokoladen fint.
  2. Smelt chokoladen - prøv fx en af disse tre metoder til at smelte og temperere chokolade!
  3. Placér 1 flødebolle ad gangen på en palet med riller og hold flødebollen ind over skålen med den smeltede chokolade.
  4. Hæld med en ske den flydende chokolade ud over flødebollen så kaffeskummet dækkes helt.
  5. Bank forsigtigt paletten mod skålens kant så flødebollen drypper af, og den overskydende chokolade løber tilbage ned i skålen.
  6. Stil flødebollerne på et stort fad beklædt med bagepapir efterhånden som de bliver færdige og drys evt. med lidt kakaonibs.
  7. Stil fadet i køleskabet til chokoladen er størknet.

Prøv også disse opskrifter på flødeboller:

Flødeboller
Flødeboller