Menuer

Gæstemenu: En ægte italiensk middag med pasta og blæksprutte

Byd dine gæster på en ægte italiensk middag bestående af pasta, blæksprutte, aspages og de lækreste abrikoser til dessert. Få opskrifterne herunder!
af Mikkel Karstad / Foto: Anders Schønnemann 24.09.2020

Lune dage, solmodne grøntsager og timevis af hygge omkring bordet. Der er noget storslået over italienske måltider. Drøm dig væk til sensommervarmen og en fuldendt italiensk middag i skyggen.

Denne gæstemenu er inspireret af den italienske frokost "pranzo", som egentlig er italienernes hovedmåltid for manges vedkommende. Måltidet indtages ofte derhjemme på grund af siestaen og rundes gerne af med en espresso.

Her får du altså opskrifter til en ægte italiensk middag. Vi har samlet hele 4 retter, som du kan forkæle dine gæster med, og vi garanterer dig for, at du vil kunne imponere. Se alle opskrifterne herunder.

Menu

  • Pasta med vild julesalat, salsiccia, chili og parmesan
  • Grillet blæksprutte med bønnepuré, fennikel og blomster
  • Burrata med grillede grønne asparges, urter og hyldeblomst
  • Abrikoser stegt i honning og citron med mælkeis

Pasta med vild julesalat, salsiccia, chili og parmesan

Antal: 8 personer

Det skal du bruge for at lave pasta med vild julesalat, salsiccia, chili og parmesan

  • 2 stk. salsicciapølser
  • 1 dl olivenolie
  • 200 g julesalat
  • 10 g frisk rød chili uden kerner
  • 1 fed hvidløg
  • 7 g havsalt
  • 5 g friskkværnet peber
  • 600 g frisk tagliatelle (smal båndpasta)
  • 80 g friskrevet parmesan

Sådan laver du pasta med vild julesalat, salsiccia, chili og parmesan

  1. Bring en gryde med saltet vand i kog.
  2. Skær salsicciapølserne op på langs, og træk skindet af. Tag fyldet ud af pølserme, og fordel det i små stykker.
  3. Rist salsicciafyldet i en gryde med halvdelen af olien i 2-3 minutter, til det er let gyldent, og lidt af fedtet er stegt væk.
  4. Skyl julesalaten, og hak den groft.
  5. Snit chili og hvidløg fint.
  6. Sautér salat, chili og hvidløg i gryden med salsicciafyldet i 4-5 minutter, til salaten er faldet helt sammen og har taget smag fra de andre ingredienser.
  7. Krydr med salt og friskkværnet peber.
  8. Kog pastaen al dente i 2-3 minutter i det letsaltede vand.
  9. Vend det grundigt med salsicciablandingen. Vend ²/³ af parmesanen i, og krydr med salt og friskkværnet peber.
  10. Anret pasta på tallerkener, drys med resten af parmesanen, og dryp olivenolie på toppen.
  11. Servér med det samme, mens pastaen er varm.

Grillet blæksprutte med bønnepuré, fennikel og blomster

Antal: 8 personer

Det skal du bruge for at lave grillet blæksprutte med bønnepuré, fennikel og blomster

  • 1½ kg 8-armet blæksprutte
  • 5 fed hvidløg
  • 5 stilke citronmelisse
  • 3 stilke frisk rosmarin
  • Havsalt
  • ½ dl olivenolie

Puré af hestebønner:

  • 300 g tørrede hestebønner
  • 1 fed hvidløg
  • 2 dl olivenolie
  • ½ dl æbleeddike
  • 1 tsk. fennikelfrø
  • 7 g havsalt
  • 5 g friskkværnet peber

Til servering:

  • Spiselige blomster

Sådan laver du grillet blæksprutte med bønnepuré, fennikel og blomster

  1. Skyl blæksprutten i koldt vand, eller få din fiskehandler til at gøre det for dig.
  2. Læg blæksprutten i en gryde med vand, så det dækker, sammen med 2 fed hvidløg, 1 stilk citronmelisse, 1 stilk rosmarin og lidt salt.
  3. Bring det i kog, og skum for urenheder. Skru ned på lavt blus, og kog blæksprutten i 40-45 minutter.
  4. Sluk for varmen, og lad blæksprutten trække i vandet 20-25 minutter.
  5. Tag blæksprutten op, og del den ud i armene, men ikke for små stykker, så de falder igennem på grillen.
  6. Vend blækspruttearmene med olivenolie, resten af hvidløg og urter samt salt, og grill dem i 2-3 minutter på hver side på en meget varm grill.
  7. Blæksprutten skal have en grillet skorpe, men stadig være saftig i midten.

Puré af hestebønner:

  1. Lad bønnerne trække i koldt vand i mindst 12 timer.
  2. Skyl bønnerne i koldt vand, og hæld dem i en gryde med vand, så det dækker.
  3. Tilsæt hvidløg, og kog bønnerne møre i 35-40 minutter.
  4. Hæld overskydende vand fra, og gem lidt af det.
  5. Blend bønnerne med en stavblender, tilsæt olie, eddike, fennikelfrø, salt og friskkværnet peber, og blend det til en glat puré. Justér evt. konsistensen med lidt af kogevandet.
  6. Lad puréen køle lidt af, og smag til med ekstra eddike, salt og peber.
  7. Servér de grillede blækspruttearme oven på bønnepuréen, og pynt med spiselige blomster.

Burrata med grillede grønne asparges, urter og hyldeblomst

Antal: 8 personer

Det skal du bruge for at lave burrata med grillede grønne asparges, urter og hyldeblomst

  • 16 grønne asparges
  • 1 dl olivenolie
  • 7 g havsalt
  • 3 g friskkværnet peber
  • 1 hyldeblomstskærm
  • 1 usprøjtet citron
  • 2 store burratakugler
  • 1 håndfuld frisk mynte
  • 1 håndfuld frisk basilikum

Sådan laver du burrata med grillede grønne asparges, urter og hyldeblomst

  1. Skyl asparges, og bræk den nederste træede del af. Dryp aspargesene godt af.
  2. Vend dem med lidt olivenolie, og grill dem ½-1 minut på en meget varm grill, så de bare får lidt brændte toner, men stadig har masser af bid.
  3. Tag asparges af grillen, og krydr med salt og friskkværnet peber.
  4. Pluk hyldeblomsterne af stilken, og hak dem let.
  5. Bland hyldeblomsterne med fintrevet citronskal og -saft, resten af olivenolien og salt og peber i en skål, og rør det godt sammen til en dressing.
  6. Del burrattaen i mindre stykker, og anret dem på et fad. Skær asparges i lidt mindre stykker, og fordel dem over burrattaen.
  7. Dryp hyldeblomstdressingen over.
  8. Drys med plukket mynte og basilikum på toppen, og servér salaten som en del af en større middag, forret eller let frokostret.

Abrikoser stegt i honning og citron med mælkeis

Antal: 8 personer

Det skal du bruge for at lave abrikoser stegt i honning og citron med mælkeis

  • 12 friske abrikoser
  • 2 spsk. akaciehonning
  • 1 usprøjtet citron
  • 40 g mandler
  • 1 l vaniljeis
  • 2 spiselige blomster (gerne morgenfruer)
  • 1 håndfuld rød skovsyre

Sådan laver du abrikoser stegt i honning og citron med mælkeis

  1. Skyl abrikoser, halvér dem, og fjern stenene.
  2. Varm en pande op direkte på en grill eller på gløder i et bål. Smelt lidt honning på den varme pande.
  3. Steg abrikoserne på skæresiden i honningen, når den begynder at bruse op og karamelliserer.
  4. Tilsæt citronsaft og citronskal efter 30 sekunder, og steg videre i yderligere 1 minut, indtil det tykner og bliver til en let sirup.
  5. Hak mandler, og vend dem forsigtigt i blandingen på panden.
  6. Servér abrikoserne varme med is og spiselige blomster og skovsyre på toppen.

Tip!
Skal det være rigtig italiensk, skal du have fat i fior de latte-mælkeis. Fior di latte er en halvblød friskost, der minder om bøffelmozzarella.

FLERE GÆSTEMENUER?

Vi har samlet de bedste menuer med gæstemad til alle årstider. Der er helt sikkert også én, der vil falde i din smag. Se alle opskrifterne her!