Menuer

Jamie Oliver: Grillede sardiner

Få her opskriften på grillede sardiner, sprødstegt halloumi, brøndkarsesalat og tyk chokolademousse fra den berømte kok Jamie Olivier.
af Opskrifter fra Jamie Oliviers bog "Jamies mad på 30 minutter" 11.08.2011

Opskrifterne er til 4 personer (moussen rækker til 8 personer)

SARDINER
8 hele sardiner (a ca. 85 g),
uden indvolde og skæl
4 fed hvidløg
1 usprøjtet citron
1 frisk rød chili
1 lille bdt frisk bredbladet persille
1 tsk fennikelfrø

SALAT
2 spsk mandelflager
100 g rucola og brøndkarse
50 g lucernespirer
5-6 kviste frisk mynte
1 granatæble
1 spsk hvidvinseddike

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
FIGNER
4 friske figner
flydende honning
2 kviste frisk mynte

TILSMAGNING
olivenolie
ekstra-jomfruolivenolie
havsalt & sort peberTIL SERVERING
6 stk fuldkornspitabrød
1 citron
1 fl aske kølig rosévin

MOUSSE Lad chokoladen blive i indpakningen og kvas den hårdt mod bordpladen. Tag en stor serveringsskål og 2 røreskåle frem. Hæld chokoladen op i en varmebestandig røreskål sammen med en klat smør og stil skålen over gryden med simrende vand, så det kan smelte; rør rundt af og til. Kom imens 2 spsk sukker i den pæne serveringsskål sammen med 3 dl piskefløde og 1 tsk vaniljeekstrakt og pisk det til en skinnende tyk masse med bløde toppe.

Kom æggeblommerne i flødeskummet og hviderne i den tomme røreskål. Rør æggeblommerne let i flødeskummet og stil det til side. Kom 1 nip salt i hviderne og pisk dem meget stive. Nu burde chokoladen være smeltet, så øs den op i skålen med piskefløde sammen med en sjat af den likør, du har lyst til, og rør alt sammen. Fold æggehviderne i med let hånd med en metalske og stil moussen i fryseren, så den kan blive stiv (eller i køleskab, hvis den ikke skal serveres lige nu).

SALAT Stil en mellemstor stegepande over middel varme. Rist 2 spsk af mandlerne gyldne; vend dem af og til, og hæld dem op i en lille skål. Stil panden tilbage over lav varme.

SARDINER Fordel sardinerne i en stor bradepande. Kvas de 4 upillede fed hvidløg over. Drys med salt og peber. Finriv den gule skal af 1 citron henover, klem al saften over og smid de halve citroner ned i panden med skæresiden opad. Dryp lidt olivenolie over. Skiv 1 rød chili tyndt og drys det over. Hak persillestilkene fi nt og fordel dem over sammen med 1 tsk fennikelfrø. Hak persillebladene groft og stil dem til side. Bland det hele med hænderne. Sæt bradepanden på øverste rille i ovnen i ca. 10 min., eller til overfladen er sprød og gylden. Vask hænderne.

PITABRØD Stænk pitabrødene på begge sider med koldt vand og læg dem i en stabel på nederste rille i ovnen, så de kan varme igennem.

SALAT Hæld salatblade og lucernespirer ud på et fad. Striml bladene fra 5-6 kviste mynte tyndt og drys dem over sammen med de ristede mandler. Skær granatæblet i halve, hold halvdelene en ad gangen med skæresiden nedad i hånden og giv dem et solidt gok med bagsiden af en ske, så kernerne drysser ned i salaten. Hæld 3 spsk ekstrajomfruolivenolie op i en lille kande. Pres saften fra det andet halve granatæble ned i. Tilsæt 1 spsk hvidvinseddike, pisk rundt og stil kanden på bordet sammen med salaten, men bland ikke før i sidste minut.

FIGNER Skær et kryds i toppen af hver figen og klem dem i bunden, så de bryder åbne. Anret dem på et lille serveringsbræt med en lille skål fl ydende honning i midten. Drys nogle mynteblade over efterfulgt af lidt ekstrajomfruolivenolie og 1 nip salt. Skær citronen i både, læg 1 citronbåd ved fi gnerne og tag dem ind på bordet.

SERVERING Sæt fadet med sardinerne på bordet sammen med de varme pitabrød og panden med gyldenstegt halloumi. Drys hakket persille over halloumien og server citronbåde til samt et glas kølig rosévin. Tag moussen ud af fryseren, når det er tid til dessert, giv den et hurtigt drys kakao og server den sammen med appelsinbåde, klementinbåde eller nogle jordbær.