Tips og tricks

Derfor skal du vælge økologiske fødevarer til jul

af Redaktionen 5.12.2018
Foto: Skovdalnordic.com.
I mange af de fødevarer, som vi spiser i løbet af december, er der fundet rester af sprøjtegift. Se her, hvilke 7 fødevarer, som kan betale sig at skifte ud til en økologisk variant, hvis vi vil undgå sprøjtegift i julemaden.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vi hælder vin i glassene, piller masser af klementiner og skræller kartofler som tilbehør til flæskestegen. Det lyder dejligt, hvis ikke det var for de rester af sprøjtegift, der er fundet i nogle af de populære fødevarer, vi ofte spiser til jul.

DTU Fødevareinstituttets pesticidkontrol står bag undersøgelsen, der viser, at det især er de udenlandske konventionelt dyrkede fødevarer, der indeholder rester af sprøjtegift - men der er også fundet rester i fødevarer, som er dyrket konventionelt i Danmark.

Glade, grønne jul: 4 tips til en naturlig december

DERFOR SKAL DU VÆLGE ØKOLOLOGISKE FØDEVARER TIL JUL ...

Hvis du vil undgå rester af sprøjtegift i julemaden, skal du putte økologiske varer i indkøbskurven. Og du skal især overveje at skifte de koventionelle ud med økologiske varianter, når der gælder disse 7:

  1. Klementin: I 88 procent af udenlandske konventionelle klementiner var der rester af sprøjtegift, og Fødevarestyrelsen fandt i alt 19 forskellige slags sprøjtegifte. Der var ikke rester af sprøjtegift i de udenlandske økologiske mandariner og klementiner.
  2. Kartoffel: I 12 procent af de danske konventionelle kartofler fandt Fødevarestyrelsen rester af sprøjtegift, og det samme er tilfældet for 64 procent af udenlandske konventionelle kartofler. I de danske konventionelle kartofler fandt Fødevarestyrelsen én slags sprøjtegift, mens de fandt fire forskellige slags sprøjtegifte i udenlandske konventionelle kartofler. Der var ingen rester af sprøjtegift i hverken danske eller udenlandske økologiske kartofler.
  3. Figen: I 12 procent af udenlandske konventionelle friske figner var der rester af sprøjtegifte, og Fødevarestyrelsen fandt én slags sprøjtegift. Fødevarestyrelsen har ikke taget prøver af økologiske figner.
  4. Rødvin: Man har fundet rester af sprøjtegift i 58 procent af udenlandsk konventionel rødvin, og prøverne indeholdt otte forskellige slags sprøjtegifte. Der blev ikke fundet sprøjtegift i dansk konventionel eller i udenlandsk økologisk rødvin.
  5. Appelsin: I 98 procent af konventionelle udenlandske appelsiner fandt Fødevarestyrelsen rester af sprøjtegift. De fandt i alt 21 forskellige slags sprøjtegifte. I de økologiske udenlandske appelsiner fandt Fødevarestyrelsen ikke rester af sprøjtegifte.
  6. Hvedemel: 33 procent af dansk konventionelt hvedemel indeholder rester af sprøjtegift, mens Fødevarestyrelsen fandt sprøjtegift i 80 procent af udenlandsk konventionelt hvedemel. I dansk konventionelt hvedemel var der én slags sprøjtegift og tre slags i de udenlandske. Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i hverken dansk eller udenlandsk økologisk hvedemel.
  7. Grønkål: Prøven af dansk konventionelt grønkål viste rester af sprøjtegift og to forskellige af slagsen. Der blev derimod ikke fundet rester af sprøjtegift i dansk økologisk grønkål.
Kilde: Pesticidrester i fødevarer 2017. DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen. Guide til økologisk jul: Sådan gør du Stop madspild: Brødrene Prices tips til at bruge julens rester

Guide til økologisk jul: Sådan gør du