økologisk jul
Højtider & mærkedage

Den ultimative guide til økologisk jul

af Nanna Louise Post Larsen 20.10.2015
Foto: Columbus Leth
I år giver vi miljøet den bedste julegave! Vi holder nemlig økologisk jul, og det er hverken kedeligt, besværligt eller nødvendigvis dyrere. Få den ultimative guide til en økologisk jul her!

Drømmer du om at holde en økologisk jul i år? Eller vil du blot give miljøet en kærlig julehilsen ved at skænke det en ekstra tanke, når du handler ind til aftenen over dem alle? Så læs med her, hvor vi guider dig til en skøn økologisk jul!

Guide til en økologisk jul

Det er hverken kedeligere eller mere besværligt og ej heller nødvendigvis dyrere at holde en økologisk jul. Med lidt planlægning og velovervejet prioritering, før du går på juleindkøb, kan du holde den bedste jul med grøn samvittighed og glade julegæster.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Langt de fleste produkter findes nemlig i gode, bæredygtige og økologiske varianter, og vi glæder os personligt endnu mere til de mange hyggelige timer i køkkenet, når vi ved, at alt, der serveres fra vores køkken, skåner vores miljø og den dejlige natur, vi er omgivet af. Og så smager økologisk flæskesteg og and altså bare af meget mere. Prøv selv at smage!

Mere grøn inspiration: 4 tips til en naturlig december

And og flæskesteg

Når danskerne serverer årets julemiddag, er det oftest andesteg, der sættes på bordet. Da produktionen af økologiske ænder og flæskesteg endnu er relativt lille, kan det være vanskeligt at skaffe en god økologisk and til julemiddagen. Derfor må du ikke forvente, at din lokale forhandler har nok til alle kunder - det er langt fra tilfældet. Derfor er det en god idé at bestille en and, gås eller flæskesteg hos din lokale forhandler i god tid i forvejen.

Økologisk kød til jul er som hovedregel en smule dyrere end det konventionelle, men vi lover, at det er alle pengene værd - og lidt til! Til gengæld har det økologiske kød mindre stegesvind, ligesom kvaliteten er helt i top, og det kan smages! Derfor vælger vi at prioritere den økologiske and og flæskesteg hvert eneste år, og vi bliver aldrig trætte af at servere og nyde vores julemiddag med god samvittighed!

Nødder, svesker og julegodter

Julen smager af nødder, svesker og dadler i lange baner og på grund af den store efterspørgsel hele året rundt, kan du efterhånden få de økologiske varianter i de fleste supermarkeder. Vil du være sikker på, at udvalget dækker dit behov, bør du dog webshoppe eller lægge vejen forbi en specialbutik.>

Marcipan, konfekt, slik og juleskum. Vi elsker alle julens søde godter, og hvad enten du er på udkig efter en chokoladejulemand til barnebarnet eller en lækker kvalitetsmarcipan til årets julekonfekt, så fås det i en god økologisk version.

Bæredygtig julepynt: Søde stofstjerner

Julekalender

Ingen jul uden små overraskelser! Kender du én, der trænger til lidt ekstra forkælelse i december måned? Måske dig selv? Så findes der efterhånden flere gode bud på pæne julekalendere med fine overraskelser af rigtig god kvalitet. Prøv fx en julekalender med syndige chokoladebidder af allerhøjeste kvalitet.

Kaffe og te

Der findes en hel verden af økologisk kaffe og te, og vi nyder at gå på opdagelse i de mange mærker og smagsvarianter. Er du på udkig efter en god øko og Fairtrade kaffe, må du ikke snyde dig selv for kaffe fra Coffee Collective, som er kvalitetskaffe fra øverste hylde.

Servér dem til kaffen: Julens bedste brændte mandler

Når der skal serveres te, er vi især begejstrede for det skandinaviske tebrand NUTE, som laver økologisk yndlingste i smukke trædåser, som er så fine, at vi med glæde stiller dem til pynt i køkkenet og med glæde forærer dem i værtindegaver.

Pyntegrønt og juletræer

De fleste, der går op i økologi, vælger at rette deres opmærksomhed mod æg, mælk, kød, frugt og grønt samt andre fødevarer, som vi indtager i større mængder. I virkeligheden er det især også, når vi udvælger og køber årets juletræ, at vi bør tænke økologisk, for konventionel dyrkning af juletræer er en kæmpe belastning for naturen. Derfor gør det en enorm forskel, om du vælger et konventionelt eller økologisk juletræ. Økologiske juletræer og pyntegrønt kan købes over hele landet. Se en oversigt over forhandlere her!

Når alt kommer til alt, vil det naturligvis være mindst belastende for vores miljø, hvis vi helt droppede at anskaffe os et juletræ, men det vil de fleste af os forståeligt nok ikke gå med til. Det behøver vi nu heller ikke, for der er flere gode alternativer til et konventionelt juletræ.

Pottegroet eller et kunstjuletræ?

Udover at investere i et økologisk juletræ er der også den mulighed at købe et pottegroet juletræ, som du kan bære ind i stuen og nyde hele julen, og dernæst flytte udenfor, hvor det kan gro videre og pynte resten af året. Et andet alternativ er at investere i et juletræ af plastic, og det er faktisk slet ikke så tosset en idé, som det umiddelbart lyder. Der findes nemlig mange pæne, kunstige alternativer, som ligner de ægte så meget, at der ikke kan ses forskel med det blotte øje.

Øl, gløgg, vin og snaps

Vi køber gerne økologiske alkoholholdige drikke, fordi vi holder af tanken om, at de alle er dyrket på mere naturlige og skånsomme måder. Tidligere har det været vanskeligt for den almindelige forbruger at opstøve økologisk øl, gløgg, snaps og vin , men nu matcher udbuddet og efterspørgslen heldigvis hinanden, så de økologiske dråber kan fås i de fleste velassorterede supermarkeder.

Både Carlsberg og Tuborg har fx lanceret hver deres variant af økologisk øl, som kan fås i de fleste dagligvareforretninger. Det kan imidlertid være lidt sværere at få fingre i økologisk vin og snaps, fordi udbuddet ikke er særlig stort. Derfor vil vi anbefale dig at bestille din økosnaps i god tid, før julen for alvor melder sin ankomst. Så er du sikker på at kunne sætte en iskold gibbernak på julebordet. Køb økologisk vin og snaps her!

I år vil vi prøve Økologisk Thy Pilsner fra Thisted Bryghus, som tidligere er blevet kåret til Danmarks bedste øl.

Julestuer, markeder og økologisk hygge

Findes der noget som et hyggeligt julemarked, der kan få julestemningen til at melde sin ankomst i os alle? I løbet af december måned afholdes der hyggelige julearrangementer med fokus på bæredygtighed og økologi over hele landet, og du bør bestemt ikke snyde dig selv og familien for en julestue med økologiske æbleskiver og gløgg eller et besøg på et stemningsfuldt julemarked med smukke håndværk og økologiske delikatesser. Få en oversigt over julemarkeder her!