Må man spise mad med mug?
Mug er ikke lige skadeligt i alle madvarer. På noget mad kan man blot skære de grønne pletter fra - mens man på andet må smide det ud med det samme. Så hvad må du spise, og hvad skal du holde dig fra? Læs med her.
Mad med mug kan ikke skæres over én kam
Det er forskelligt fra madvare til madvare, hvor skadeligt mug er. På løg kan man fx nøjes med at fjerne de mugne områder, da svampen ikke vokser ind gennem lagene. Fjerner du laget med mug plus det næste lag, kan resten af løget stadig spises.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Om mug bare kan fjernes, eller om hele madvaren skal smides ud, afhænger også af, hvor hård madvaren er. Ingefær er fx meget hård, hvilket betyder, at spredningen af mug sker langsomt - og du derfor godt vil kunne skære muggen fra og spise resten.
Til gengæld gør eksempel citrusfrugters bløde og fugtige konsistens, at svampen kan brede sig meget i disse på bare én dag. Derfor bør du faktisk smide hele citrusfrugten ud med det samme, hvis du opdager mug.
Der er altså flere ting, du skal være opmærksom på, når du bedømmer, hvorvidt maden kan spises eller ej, og det varierer fra madvare til madvare. Her kan du læse om 10 forskellige madvarer og se, hvad du skal gøre ved dem, når muggen melder sin ankomst.
Læs også: Undgå mug - sådan skal du opbevare din mad
10 madvarer: Kan de spises?
Æbler og pærer. Her er det vigtigt at kunne skelne mellem en stødt frugt og en frugt med decideret skimmel. Hvis frugten bare er blevet stødt, kan den brune plet sagtens spises eller blot skæres væk. Er der derimod tale om hvid eller grøn skimmel, skal hele frugten smides ud, da skimlen danner giftstoffet patulin, som kan være i hele frugten, selvom det ikke umiddelbart er synligt.
Tomater. Rent sundhedsmæssigt er der ikke noget galt med at skære den mugangrebne del af tomaten væk og spise resten. Skindet skal beskytte tomaten, og hvis det flækker, kan der komme skimmel i flængen. Tomaten kan også være helt sort indeni, men den sorte skimmelsvamp danner ikke kendte giftstoffer, så reelt kan du godt spise det. Så er det op til dig selv at vurdere, om du har lyst!
Rugbrød. De angrebne områder i rugbrød er skimmelsvamp, som kan brede sig til hele brødet, uden at det nødvendigvis kan ses. Derfor skal pakken desværre ud, hvis du opdager farvede pletter.
Gulerødder. Sorte og grålige plamager på guleroden kan være skimmel - men af den type der sandsynligvis ikke laver giftstoffer. Derfor kan du godt bare skære den misfarvede plet væk. Gulerødder kan også blive slimede, og det skyldes bakterier, ikke skimmel. Derfor er det ikke giftigt og kan sagtens skæres væk, men guleroden indenunder smager nok lidt mærkeligt.
Oste. Hvorvidt muggen er skadelig eller ej kommer i høj grad an på osten. Blåskimmelost er ikke skadelig, og på en almindelig gul ost kan man sagtens bare skære mugpletten væk. Taler vi i stedet om den bløde smøreost, kan svampen og giftstofferne hurtigt sprede sig, så her må hele osten ud.
Læs også: Kan man vaske eller skrælle sin mad fri for sprøjtegift?
Hvidkål. Hvidkål får en lidt grålig svamp, men pga. hvidkålens lag på lag-struktur vil svampen ikke sprede sig særligt meget. Det er den samme svamp, som findes på gulerødder, og du kan derfor også her bare skære den væk. Den er ikke skadelig.
Bananer. Her er du næsten sikret mod mug! En banan bliver nemlig bare overmoden og kan sagtens spises alligevel. Der kan dog også komme hvide prikker på enden - men det er hverken svamp eller farligt, så det kan blot skæres væk.
Salat. Ligesom med gulerødder kan salat også blive slimet grundet bakterier - og ikke skimmel. Bakterierne vil dog nedbryde salaten med tiden, og det er et tegn på, at den er ved at blive for gammel. Hvis den stadig ser frisk ud under de yderste blade, kan den sagtens spises, men ellers er den nok ikke meget værd længere.
Broccoli. Et broccoli kan blive blegt og brunligt. Dette er også almindeligt forfald og har intet med svamp at gøre. Derfor kan du i princippet godt spise den, selvom det nok bliver lidt en flad oplevelse. Et broccoli kan også få grålige ”dutter” indeni, hvis den er pakket ind i plastik. Hvis det er tilfældet, skal hele hovedet smides væk.
Syltetøj og frugtgrød. Mere blødt og flydende bliver det næsten ikke, og både svamp og giftstoffer lever derfor under bedste vilkår her! Det hele må altså desværre i skraldespanden - ikke kun det angrebne område.
Kilde: Søndagsavisen.
Prøv også: Brydemysliboller med tranebær