Genopvarmning af rester
Tips og tricks

Pas på med at genopvarme de her 7 madvarer

af Maja Grønbæk 19.02.2020
Foto: AOP
Det er ikke kun persille og spinat, der er problematisk at varme op og spise dagen efter. Her er 7 andre madvarer, der heller ikke har godt af en genopvarmning.

Uanset om det gælder en ret fra dagen før, der bare lige skal genopvarmes, eller det er rester, der skal sættes sammen til et nyt og lækkert måltid, så er restemad bare genialt: En hurtig tur i mikroovnen eller gryden og så er der serveret i løbet af ingen tid!

Desværre er det ikke helt ligemeget, hvad det er for nogle varme rester, du sætter tænderne i. Nogle madvarer kan nemlig udvikle bakterier og stoffer, som er skadelige for helbredet og kan give maveonde, og i nogle tilfælde det der er værre, når du genopvarmer dem. Det kan især være problematisk, hvis ikke du er opmærksom på, hvordan du køler maden ned efter tilberedning.

Læs også: 8 madvarer du aldrig må opbevare i køleskabet 

7 madvarer du skal passe på med at genopvarme

#1: Champignon
Som udgangspunkt skal champignon spises lige efter tilberedning. Proteinerne i svampene gennemgår en særlig proces, når du har skåret dem, og det kan være skidt for maven. Så spis dem så hurtigt som muligt, og undgå helst genopvarmning dagen efter! 

#2: Æg
Æg er næsten uundværlige i den daglige madlavning, men desværre kan det være en dårlig idé at spise retter med æg dagen efter. Genopvarmning af den lille proteinbombe, når du allerede har tilberedt den, kan udvikle uheldige stoffer og gå direkte i fordøjelsessystemet på den dårlige måde. 

#3: Kartofler 
Kartofler er lidt tricky. Hvis du lader dem stå og køle ned ved stuetemperatur i stedet for at sætte dem i køleskabet med det samme, kan bakterien botulisme udvikle sig på grund af den høje temperatur. Bakterierne bliver ikke slået ihjel ved en hurtig genopvarmning, så hvis du gerne vil spise dem varme dagen efter, er det bedst at sætte dem i køleskabet med det samme.  

#4: Ris
Her gælder lidt det samme som med kartofler. Hvis du gerne vil genopvarme risene og spise dem som rester, skal de køles hurtigt ned og ikke stå fremme ved stuetemperatur. Igen er det standhaftige bakterier, der er på spil. Ris kan indeholde bakteriesporer, som kan give madforgiftning. Når risene får lov at stå ved stuetemperatur kan bakterierne formere sig meget hurtigt, og det kan føre til opkastning og diarré.

#5: Kylling 
Her er det ikke så meget bakterier, du skal være på vagt overfor, men derimod kyllingens proteinsammensætning. Den ændrer sig, når kold kylling genopvarmes, og det kan give mavepine. Hvis du gerne vil genopvarme kødet, så skal du sikre dig, at det er rygende varmt hele vejen igennem.  

#6: Rødbeder og bladselleri
Genopvarmning kan omdanne nitratet i disse grøntsager til giftstoffer og frigive kræftfremkaldende stoffer. Så hvis du laver mad, der skal blive til varme rester, er det bedst at gå uden om lige præcis de grøntsager.  

Kilde: www.womansday.com