Vælg de rigtige knive til dit køkken
Casper Sobczyk er køkkenchef for Zoologisk Haves tre nye gastronomiske satsninger Panpan, Botanika og FOLK og gæstekok i Go' Morgen Danmark og tidligere deltager i Masterchef. Casper Sobczyk giver dig her de bedste råd til at købe og vedligeholde dine knive
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Inspiration til aftensmad: Saftige hakkebøffer med bacon og svampesauce
Fire knive er nok
”Jeg ved godt, at jeg har liiidt mere end fire knive, men mere har du faktisk ikke brug for. Og så kan du investere lidt mere i hver kniv, så du får noget i god kvalitet. Du skal have en urtekniv, en kokkekniv, en brødkniv og en filetkniv. Jeg ville personligt tilføje en femte – nemlig mellemkniven på omkring 12-15 cm, der super alsidig og rar at arbejde med. Jeg er generelt til små knive og har intet behov for at stå og vifte med et kæmpe sværd i køkkenet.”
Sådan bruger du dem
Den klassiske kokkekniv på 20-25 cm er typisk den, du bruger mest. Den er god til at tranchere kød, skære store grøntsager og ellers hakke alt mellem himmel og jord. Urtekniven er til de små opgaver, når du skræller løg eller ordner grønt. Brødkniven er til brød, og filetkniven fileterer fisk og skærer flotte tynde skiver røget laks. Mellemkniven bruger jeg til alt muligt - fra at hakke urter til at ordne frugt og grønt.
Mærk kniven, inden du køber
”Jeg vil altid holde kniven i hånden, før jeg køber den. Jeg mærker, hvordan den ligger i hånden, og om den er velafbalanceret. Kniven er det vigtigste køkkenværktøj, så den skal simpelthen føles naturlig i hånden - ellers får du ondt i håndleddet. Der skal ikke være teflon og alt muligt andet på. Find gerne en japansk kniv med flere lag stål - de er nemmere at holde skarpe. Og den skal selvfølgelig være flot, så den kan stå fremme og pryde i køkkenet.”
Byd foråret velkommen: 5 fine idéer med forårsblomster
Måske du også kan lide: Granatæble-gin
Køb knive for livet
”Min yndlingskniv er en gammel, slidt kniv, som var én af de første, jeg fik. Knive er personlige - du vælger dem, bruger dem, du passer på dem, og du har dem i årevis. Vi skal gå mere op i vores køkkenredskaber – de er en del af familien. Og ja, 2.000-3.000 kroner er meget for en kniv, men de følger dig trofast hele livet, hvis du passer på dem. Jeg er f.eks. glad for de japanske knive fra Yaxell. Det er ligesom at købe en Hästens seng – de koster noget, men du fortryder det aldrig.”
Pas nu på dem
”Mit overordnede råd til knivpleje? Giv dem kærlighed. Alle knive skal vaskes i hånden og tørres grundigt med det samme. Gør det til en vane at give kniven en tur med strygestålet, inden du går i gang med madlavningen. Hvis du er tvivl om, hvordan du bruger strygestålet, så se en video på YouTube – det kræver nemlig lidt øvelse. Det behøver ikke at gå hurtigt – tag dig god tid. Hvis du vil hygge om knivene, så køb din egen slibesten og øv dig på én af dine gamle knive. Det er ren meditation. Ellers gå ned til din fagmand og få slebet dine knive til perfektion.