Herskabslejlighed i Paris
Lejlighed

Boliggalleri: Elegant herskabshjem midt i Paris

af Mai Eckhoff Morseth / Styling: Tone Kroken / Foto: Yvonne Wilhelmsen. 11.06.2019
Jo dårligere forfatning en lejlighed er i, når Grethe Nilsen træder ind i den, des bedre synes hun om den. Se forvandlingen af hendes smukke herskabshjem i Paris.
Der er løbet en del renoveringsprojekter gennem Grethe Nilsens hænder gennem årene. Sjældent har hun boet mere end tre år samme sted. Flytningerne har gjort det klart for hende, at hun er blevet god til at se, hvordan et hjem kan optimeres. – Det er nok blikket, som er min allerstærkeste side. Jeg kan altid se muligheder med det samme, jeg kommer ind et sted. Alt bliver ligesom tomt, og jeg ser kun, hvor fint det kan blive. Det er næsten sådan, at jo styggere udgangspunktet er, des bedre er det. For mig er der intet mere givende end at få lov til at skabe noget smukt, siger hun. Selv beskriver hun sig som typen, der kan sidde og se på farvekort i timevis. Aftenerne bliver brugt på at læse boligmagasiner på print eller online, og dertil bruger hun tiden på at trave rundt i gallerier, møbelbutikker og loppemarkeder. Hendes stil handler nemlig ikke om, at tingene skal være dyre, men om sammensætningen og mulighederne. – Jeg kan rigtig godt lide at bruge billige ting og få det til at se eksklusivt ud. Det ville ikke være et problem at skabe samme udtryk som i min lejlighed for det halve budget, siger Grethe Nilsen. SE OGSÅ: Det fineste herskabshjem på Østerbro

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Excentrisk russer

Det er selve forvandlingen, der interesserer hende. I hjemmet et stenkast fra Paris’ Champs-Élysées er rammerne på plads: Der er tre en halv meter til loftet, stukken er original, og lejligheden er på knap 220 m². Oprindeligt tilhørte den en adelig, russisk kvinde med sans for excentrisk indretning, så selvom det ydre var på plads, var der en del at tage fat på. – Du kan trygt sige, at lejligheden var et totalt renoveringsprojekt! Så at sige alt er lavet siden dengang og fuldstændig omstruktureret inklusive at flytte køkken og gang. Med hjælp fra en arkitekt fik Grethe Nilsen ændret stedet, og da det kom til selve indretningen, valgte hun neutrale farver til væggene, så hjemmet grundlæggende har en monoton base. – Jeg kan bedst lide det sådan, for jeg elsker at lege med farver og strukturer på møbler og tilbehør. Så er det også vigtigt for mig ikke at have for mange ting, men hellere nogle på 'key pieces', som frisker alt det neutrale op, siger hun.

Flytter igen

At Grethe Nilsen bor i herskabslejligheden i Paris skyldes, at hun som helt ung blev opdaget af en modefotograf og blev model, og senere kom mand og børn til. Det krævede nye hjem. – For hvert barn havde vi behov for flere rum og mere plads, så vi er flyttet, hver gang et barn kom til. For hver flytning har vi renoveret på ny, så jeg har jo fået lidt erfaring, siger hun, og snart komme der endnu en flytning, renovering og indretning. Og det gør ikke noget, tværtimod.

Boliggalleri: Elegant herskabshjem midt i Paris

Her bor: Grethe Nilsen, 38 år, indehaver af et iværksætterfirma med indretning og renovering, og hendes tre børn på 11, 9 og 4 år. Bolig: Herskabslejlighed på 220 m² i nærheden af Champs-Élysées i Paris. Stil: Bløde og elegante mid century-møbler kombineret med stramme, skræddersyede løsninger.
Champs-Élysées er den brede boulevard, der løber mellem Place de la Concorde og Place Charles de Gaulle. Området har udviklet sig, siden de første anslag blev lagt i 1700-tallet, men det var især under Belle Epoque-tiden i begyndelsen af 1900-tallet, at de overdådige lejligheder blev bygget. SE OGSÅ: Et fransk byhus, der får dig til at måbe
Pep det sorte køkken op med en bordplade i sten. Sammen med de kunstneriske lamper og bardisken i marmor får det en dramatisk effekt. Hvidevarerne er fra Gaggenau, armaturet fra Dornbracht, frugtskålen fra Serax, og barstolene hedder K2 High fra JensenPlus.
Bardisken er lavet i det, der kaldes zebragranit med de tydligere sorte og hvide striber. Stenen kommer fra brud i Indien modsat det såkaldte zebramarmor, der er mere gråligt, har tydligere linjer og stammer fra Tyrkiet.
Det giver et herskabeligt udtryk at møblere luftigt. Lænestolene er købt på markedet Marché aux Puces i Paris. Taburetterne er tegnet af India Mahdavi, og væggene er malet i farven off black fra Farrow & Ball.
De halvmåneformede sofaer er populære lige nu, men det var især i 1950'erne, de gjorde deres indtog. Denne hedder Ours Polaire (isbjørn på fransk) og er tegnet af den franske designer Jean Royère. Lampen er fra Serge Mouille, og sofabordet er tegnet af arkitekt César Pupat.
Ligesom i køkkenet kan du også i stuen arbejde med det visuelle udtryk på bagvæggen. Spisebordet er Eero Saarinens Tulip table. Ray og Charles Eames-stolene er fra Vitra. Lampen i reolen hedder Atollo fra Oluce.
Har du gulvlange gardiner, så sørg for, at de rammer gulvet og gerne hviler derpå. Overflod af stof giver et eksklusivt udtryk. Sengetøjet er fra Calvin Klein, og lampen er af Arne Jacobsen fra Louis Poulsen.
I stedet for at sætte en gipsvæg op, der tager lyset og passagen i rummet, kan du lave et ekstra værelse ved hjælp af en vinduesvæg. Den forbindes ofte med arkitekturen i New York, hvor de store, åbne 'lofts' blev opdelt med industrielle løsninger.
Er der trangt med plads, kan et væghængt toilet og en helt smal vask være løsningen til alligevel at få et luftigt rum, ligesom pladsen over toilettet kan udnyttes til et højt skab, så cremer og andre toiletting ikke roder. Vandhanen er fra Dornbracht, og fliserne er fra Florim.