Boligreportage: Sommerhus på gammeldags manér
At indrette et sommerhus er noget, der tager tid. Sådan er det i hvert fald for Louise og Jan Nørup, der har været mange år om at finde deres fælles stil til deres sommerhus fra 1880, som ligger i Dunkær-området på Ærø. Det er vigtigt for parret, at intet bliver forhastet, så alt ned til mindste detalje er nøje planlagt og velovervejet. Fx har parret engang fundet nogle gamle, aflagte fliser fra en anden ejendom på Ærø, som de vil lægge i deres entré.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
– Ud over fliserne har vi også fået gulvbrædder og en del ting fra andre ejendomme rundtomkring på øen, fortæller Louise.
Et af Louises mantraer er, at tingene ikke må se for praktiske eller funktionelle ud, som nyere design ofte kan komme til. Derfor køber parret stort set alt til sommerhuset på loppemarkeder.
– De gamle ting, som vi finder på lokale loppemarkeder og især svenske loppemesser, giver stedet sjæl. Jeg vil meget hellere eje gamle ting end en masse nye, masseproducerede ting, siger Louise.
Se også: Tingfinderens hyggelige sommerhus
Fra landbrug til helårssommerhus
Det lå ikke i kortene, at Louise og Jan skulle eje et sommerhus, men de endte alligevel med at købe sommerhuset for 10 år siden. De havde besøgt Ærø flere gange og var til sidst overbeviste om, at de måtte anskaffe sig et sommerhus netop der. Men det var en udfordring.
– Enten var det for dyrt, eller også skulle vi lave alt for meget om, fordi vi ikke var interesserede i den stil og opbygning, sommerhusene havde, fortæller Louise.
Men en af parrets venner kendte en landmand, der i sin tid ejede det hus, Louise og Jan endte med at købe. Landmanden brugte ikke huset, men udnyttede kun jorden, som dengang hørte til huset. Derfor kunne Louise og Jan overtage huset for en meget lille sum penge.
– Vi havde kigget på en del forskellige huse uden at finde det, vi søgte. Det endte med, at min mand købte huset uden at fortælle mig, hvilket det var, han havde købt. Han vidste simpelthen bare, at det ville falde i min smag. Og det gjorde det heldigvis! Vi solgte hurtigt markerne fra, og i dag har vi en grund på knap 2.000 m², siger Louise.
Istandsættelse er et hyggeprojekt
Da Louise og Jan overtog huset, ventede dem en stor renoveringsopgave, for huset var i ringe stand. De kunne fx træde igennem mange af gulvbrædderne. Det er Jan, der har stået for det meste af renoveringen.
– Vi har lavet det hele selv. Min mand er ret dygtig, så han har lavet både murer- og tømrerarbejdet. Vi laver sådan lidt, hvad vi har lyst til. Det kan godt være, at vi fx har sat os for, at vi skal male, men når vi så kommer over på øen, kan der være nogle andre ting, der trænger mere til en kærlig hånd, og så går vi i gang med det i stedet. Vi stresser ikke, for vi vil hygge os med det, siger Louise.
Ifølge Louise betyder det rigtig meget, at man bor i huset et stykke tid, før man begynder at lave om, for så finder man hurtigt ud af, hvor man opholder sig mest. Louises yndlingsrum er riddersalen, fordi det er her, familien samles.
– Det er tit, at vi faktisk bare sidder der i stedet for at bruge sofaerne i stuen. Det skyldes lysindfaldet, og at der i det hele taget bare er så hyggeligt, fortæller Louise og fortsætter:
– Når vi er i huset om sommeren, står alle døre åbne, og vi farer ind og ud. Det er en fantastisk følelse at kunne udnytte sommerhuset på den måde, og det betyder rigtig meget for hele familien. Alle udendørsarealer har vi indrettet, så det er hyggeligt at opholde sig der, siger Louise.
Find meget mere inspiration: 5 hyggelige sommerhuse
Huset skaber stilen
Parret beskriver selv deres stil som country living, for de dyrker den landlige stil med unikke og antikke fund.
– Vores stil rummer sjæl og historie, og det synes jeg bare, at der er en eller anden form for charme over. Og så er det ikke bare hvidt det hele, for der må gerne være lidt farver i indretningen. Mange af tingene i sommerhuset har jeg fundet på lokale loppemarkeder og hos lokale antikvitetshandlere, fortæller Louise.
Louise og Jan er også tit på antikvitetsmesser i Sverige, herunder Brösarp-messen, hvor de finder mange af deres loppefund.
– Alle de der lidt moderne plastikmøbler og new nordic-stilen er slet ikke os, så det kommer ikke ind i vores sommerhus. Faktisk vil jeg tro, at 95 procent af det, vi har i huset, er købt på markeder eller hos antikhandlere, fortæller Louise.
Selvom parret har sat sommerhuset meget i stand og har indrettet det i deres egen stil, har de altid været tro mod husets historie.
– Man skal altid overveje, hvordan tingene passer ind i huset og den eksisterende indretning. Det er først og fremmest huset, der skaber stilen. Derfor skal man være tro over for det, siger Louise.