Boligreportage: Svensk ødegård
Efter at have boet i storbyen i mange år var Eva og Nicolai Tram nysgerrige efter at finde ud af, om de kunne få noget mere og andet ud af livet end det, København kunne tilbyde.
Nu er det et par år siden, at familien flyttede til de nye omgivelser i det svenske. Her har de fundet en rød ødegård, hvor de er stort set kommet på plads.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Begyndte med køkkenet
Både Eva og Nicolai arbejder til daglig inden for madlavning, Nicolai som kok og kogebogsforfatter og Eva som fotograf og madskribent. Husets køkken skulle altså også være deres fremtidige arbejdsplads. Derfor var det det rum, de først satte i stand i stand.
Med hjælp fra en nabo, som havde forstand på bærende konstruktioner i gamle træhuse, slog de flere små rum i huset sammen, så de nu har fået lavet et køkken, hvor der er plads til at kokkerere til både familien og arbejde.
samlingspunkt for familie og venner
I forlængelse af køkkenet står også et stort langbord, som ofte er samlingspunkt for familie og venner. Parrets venner og familie er tit på besøg og det på en mere nærværende måde, end når de ses i Danmark. Her bliver de ofte et par dage og nyder naturen og roen.
Tro mod husets historie
Eva og Nicolai var meget beslutsomme, da de først havde taget valget om at flytte til Sverige. Med det samme de fandt drømmehuset, solgte de lejligheden på Amager. Og i samme ombæring solgte de også stort set alle møbler fra lejligheden.
De eneste møbler, der overlevede flytningen, var deres senge og Wegnerstolen, der i dag står i dagligstuen ved det store ildsted. Ellers har de fundet interiøret på lokale loppemarkeder eller bygget det selv fra bunden. Nogle af møblerne stod allerede i huset eller i laden, da parret overtog det.
se den charmerende svenske ødegård:
Køkkenet var det første, parret satte i stand, da de købte huset. Det skulle nemlig også fungere som deres arbejdsplads.
I dagligstuen har Nicolai stablet en dekorativ trævæg af brænde, så det er lige ved hånden, når der skal tændes op i ildstedet.
De forskellige spisebordsstole giver spisestuen et uhøjtideligt udtryk.
Det høje anretterbord ved køkkenet har Nicolai og sønnerne, Finn og Bjørn, selv bygget af brædder og træ, de fandt i laden, som hører til huset. Det tilføjer noget rustikt til det hvide køkken.
Parrets store madinteresse ses tydeligt i alle rum, for rundtomkring hænger antikke kobbergryder, forklæder og det traditionelle svenske "Knäkkis". Knækbrødet hænger på væggen, fordi skiverne er for store til at ligge i en skuffe.
Parrets kontor er som resten af hjemmet indrettet med masser af genbrugsfund.
I midten af huset står en stor skorsten, så både i entréen, dagligstuen, køkkenet og på førstesalen er der store ildsteder.
Parret har selv lavet deres sengegærde af hvidpigmenteret træ fra laden.
Ved den nærliggende sø er der en hyggelig bålplads.
Anlæg en bålplads i haven
regler for køb af ødegård i sverige
Går du og overvejer at købe en ødegård i Sverige, skal du først og fremmest være opmærksom på, at det er de svenske retsregler, der gælder. I mange tilfælde betaler man en månedlig leje (arrende) for grunden til en jordejer eller til kommunen.
Derudover skal der både betales ejendomsskat til det svenske Skatteverket og ejendomsværdiskat til Skat i Danmark. Men når det er sagt, er det er oftest meget billigere at købe ødegård i Sverige end fx et sommerhus i Danmark.