boligbrevkasse-3-udfordringer-naar-du-indretter-stuen
Stue

Boligbrevkasse: 3 udfordringer, når du indretter stuen

af redaktionen. Foto: PR 10.01.2022
Hvordan får man nu lige valgt de rette materialer og den rigtige maling, så der er balance i stuens indretning? Mad & Boligs indretningsekspert giver dig svaret.

Indretning er mere end enkeltstående smukke valg – for det er netop i sammensætningen af de forskellige materialer, møbler og farver, at det personlige rum opstår. Men synes du også, det kan være svært at få skabt den rette balance i hjemmet, så læs med her, hvor vores tidligere indretningsekspert Frida Ramstedt guider vores læsere igennem tre indretningsdilemmaer.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Boligbrevkasse: 3 udfordringer, når du indretter stuen

Spørgsmål: Er mit hjem for træagtigt?

Jeg har en del møbler i egetræ, men synes, mit hjem er meget “træagtigt”. Hvad kan jeg gøre for at bryde med al det brune?

Hilsen Anna

Svar:

Faktisk er der lavet et japansk studie af dette, som viste, at mange kun mestrer 45 procent træ i et rum, før det opleves som for meget. Jeg ved ikke, om du skal tage det alvorligt, men når man analyserer harmoniske indretninger, følger de ofte det motto, bevidst eller ubevidst. Træ har en naturlig uregelmæssighed i sit korn, så for at balancere det kan du møde træet med større ensfarvede og malede overflader. Glem ikke også at tilføje andre materialer til rummet såsom sten (der passer godt sammen med træ), men også metal og glas (for at tilføje noget blankt og glinsende til rummet) og tekstiler enten i solide blokfarver eller i geometriske, mere gentagne mønstre (f.eks. stribet, ternet, plettet). Andre teksturer som fåreskind, tæpper og puder med en taktil struktur kan også give både håndfladen og øjet flere kontraster.

Hilsen Frida

boligbrevkasse-3-udfordringer-i-stuen-paneler.j

Foto: File Under Pop

Spørgsmål: Hvilken glans skal jeg vælge til mine paneler?

Jeg vil gerne male paneler og døre, men er i tvivl om, hvilken glans jeg skal vælge. Det er populært med helt matte vægge, men fungerer det også på træværket?

Hilsen Christina

Svar:

I dag findes der maling, der har en helt mat finish, og som stadig kan tåle det hårdere slid, som døre og lister udsættes for, så det kan godt lade sig gøre at male alt mat. Men det er vigtigt at huske, at forskellige glans og farver på vægge kontra lister og døre ikke kun er et praktisk spørgsmål, det har også en æstetisk funktion. Lidt ligesom punktummer og kommaer i poesi. Hvis du ikke vil bryde med en anden farve, kan mødet mellem mat og blank, selvom grundfarven er ens, bare være den subtile markør, du skal bruge, for at markere start og slut af dine vægge og træværk. Husk på, at forskellige glans giver forskellige dybder og oplevelser af samme farve. F.eks. opleves en mørk farve (f.eks. grå) mørkere med en blank overflade end med en mat finish.

Hilsen Frida

boligbrevkasse-sofabord-i-trae

Foto: Menu

Spørgsmål: Er marmor passé?

Jeg drømmer om et nyt sofabord og overvejer et i lyst marmor. Men er det allerede passé i indretningen? Hvad ville du så gå efter, hvis det skal være klassisk og i et holdbart materiale?

Hilsen Lene

Svar:

Marmor er et klassisk og tidløst materiale, men bordets form skal også være det, så designet ikke føles outdated om et år eller deromkring. Der er mange borde fra 1980’erne, der betragtes som forældede i dag, selv om de er lavet af marmor, så designet er en mindst lige så vigtig faktor som materialet, for at det kan holde i længden. Derudover skal du huske, at sten er en begrænset ressource, så selv om marmor er et naturmateriale, skal du være opmærksom på, at der ikke er meget at tage af, og at minedrift af marmor æder jorden. Hvis du ønsker at vælge et bæredygtigt alternativ, vil jeg anbefale træ, der er vedvarende, lettere at vedligeholde, og som ikke bliver ødelagt, hvis det får et hak eller en plet.

Hilsen Frida