boligbrevkasse_boligtips_boligekspert
Indretning

Boligbrevkasse: De bedste tips til at vælge et langtidsholdbart køkken og få mere lys ind i en mørk lejlighed

af redaktionen. Redigeret til web. Foto: Mikkel Tjellesen og Martin Sølyst 28.02.2022
Her ser vores tidligere indretningsekspert Frida Ramstedt nærmere på tre klassiske dilemmaer, som mange støder ind i før eller siden på deres vej i boligmarkedet, og giver sine bedste råd til, hvordan du løser dem.

Spørgsmål: Hvordan får vi den rette hjælp til renoveringsprocessen?

Vores førstesal skal renoveres. Vi bor i et hus fra 1952 med nogle små, lidt anderledes værelser. I den forbindelse overvejer vi at vælte en væg, og vi vil selvfølgelig gerne ramme rigtigt første gang, da det bliver en større investering. Derfor vil vi gerne i kontakt med en arkitekt, som måske kan se nogle andre muligheder end os. Men hvordan vælger man lige den rigtige for os? Der findes jo et stort udvalg.

Hilsen Mia

Svar:

Når du ønsker at ændre planløsningen, er det en god idé at ansætte en arkitekt eller en indretningsarkitekt, der er uddannet i strukturelle tekniske spørgsmål. Der kan være stor forskel på, hvilke kompetencer og fokus f.eks. arkitekter og stylister har. Arkitekter designer bygninger og boliger af forskellig art. Indretningsarkitekter arbejder med at designe værelser og tegne både fast og løst interiør. De har en større kompetence ift. byggeteknologi end indretningskonsulenter. Indretningskonsulenter behøver ikke at have en videregående uddannelse. De arbejder med udsmykning og indretning af værelser og kommer med forslag til indretningsløsninger til private og virksomheder. Stylister behøver heller ikke at have en videregående uddannelse og er ofte selvlærte. De arbejder med at style rum og miljøer til foto­optagelser, boligsalg eller kommercielle projekter. Du kan evt. søge efter arkitekter på arkitektforeningen.dk.

Hilsen Frida

boligbrevkasse_langtidsholdbart_koekken

Spørgsmål: Hvordan vælger jeg et trendy, men langtidsholdbart køkken?

Har du et bud på en farve til køkkenet, der er trendy, men som ikke vil være outdated næste år?

Hilsen Frederikke

Svar:

Tag altid udgangspunkt i husets arkitektoniske periode, ikke til din egen smag, når det kommer til fastmonteret interiør. Hvilket år er den ejendom, du bor i, bygget? Søg på internettet efter køkkener, der er typiske for de år, hvor ejendommen blev bygget. Kan du få nogle ledetråde der? Historisk set har hvide køkkener domineret, men også varianter af grå og beige. Mere farverige køkkener bliver hurtigere outdated, men hvis du er bange for at blive træt af det, kan du vælge fronter, der let kan males en ny farve.

Hilsen Frida

boligbrevkasse_lys_i_nybyggerkvarter

Spørgsmål: Lys i nybyggerkvarter?

Hvordan får jeg optimalt lys i min nye lejlighed i Aarhus Ø (hvor der bliver bygget tæt og højt)?

Hilsen Annemarie

Svar:

Hvor meget lys der kommer ind i en bolig, afhænger af placeringen af vinduerne i rummet, men også vinduets dybde, højde og andre ting, du måske ikke er i stand til at påvirke. Hvad du har kontrol over, er at vælge ting, der afspejler lys, i stedet for at sluge det. Lyse farver på vægge og møbler, overflader, der er blanke, og som afspejler dagslyset i stedet for at dæmpe det. Lyse gulve og lofter selvfølgelig, og undgå at blokere adgangen til lys med tunge gardiner og store potteplanter. Et indretningsgreb er at hænge et stort spejl på den modsatte side af vinduerne for at fordoble dagslysinput. Husk også at oplyse rummet ordentligt med generel belysning i loftet og stemningsbelysning i hjørnerne og på forskellige niveauer i rummet. Held og lykke!

Hilsen Frida