Stue

Boligbrevkasse: Få ekspertens bedste tips til valg af farver

af redaktionen. Redigeret til web. Foto: Anitta Behrendt. Hjemme hos @lenekesselhahn 4.05.2022
Lige så essentielle vægfarver er i indretningen, lige så svært kan det være at få valgt de helt rette. I månedens brevkasse giver vores indretningsekspert Frederikke Aagaard sine bedste tips til, hvordan du løser to farverige dilemmaer.

En ny farve på væggen, i loftet eller på karmene kan gøre underværker for udtrykket i et rum. Og det kan være ret fristende bare at kaste sig over den første favorit på farvekortet, bestille en spandfuld maling hjem og give sig i kast med penslen, hvis forandringslysten melder sig.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men det kan altså godt betale sig lige at overveje en ekstra gang, hvordan det rum, du har tænkt dig at male, spiller sammen med den farve, du har forelsket dig i. Her giver vores indretningsekspert Frederikke Aagaard sine bedste tips, hvis du skal male to stuer en suite – eller vil afprøve trenden med de malede lofter.

Boligbrevkasse: Sådan får du valgt de rette farver til de rette rum

Hvordan vælger jeg vægfarver til to stuer en suite?

Hilsen Elisabeth

I to stuer en suite vil jeg typisk gå efter farver i samme familie for at skabe harmoni. Det kan være gråbrun, grågrøn eller to nuancer af støvet blå. Altså medmindre du har indrettet dig med Verner Panton møbler og popart, så er det en anden historie. Generelt rådgiver jeg mange til at gå en smule lysere i nuancen af den farve de kan lide. Jeg er helt bevidst om den tendens, vi har for tiden med mørkere rum og materialer, men faktum er, at vi bor i et land, hvor solen ikke er på overarbejde halvdelen af året – vi har som levende væsener brug for det lys! Desuden er der også noget lost in translation fra et lille farvefelt på en vifte til en hel væg – det bliver mere massivt, når man går op i størrelse. Heldigvis er det ret nemt at male en prøve op og se, hvordan det fungerer – og husk så, at farven ikke vil tage sig ens ud ved siden af vinduet, på væggen overfor vinduet og på de andre vægge, farven er nemlig altid defineret af lyset.

Hilsen Frederikke

Hvilke farver kan der males i loftet i små rum (f.eks. entré) uden rummet føles klaustrofobisk?

Hilsen Alex

Det er et godt spørgsmål, og ét vi ikke ville have fået for et par år siden, for det er en ret ny tendens, at lofterne skal have en farve. Den hænger lidt sammen med alt-i-samme-farvetendensen, hvor døre, karme, vindueslysninger, radiatorer og vægge får samme tone. Det giver et ret flot og moderne udtryk. Hvis du vil male loftet i en entré eller på et lille toilet, kan du jo tænke i, at det matcher væggens farve eller tapet. Her kan du gå med en af de lysere toner i tapetet, hvis du er bekymret for, om det bliver for tungt. En farvet flade trækker sig tættere på os visuelt. Dvs. at hvis loftet er mørkere end væggene, vil det tynge ned, mens et loft der er lysere, giver rum. Så det handler mere om nuancen end selve farve. Og så er der et andet vigtigt aspekt, nemlig belysningen. Hvis der er meget lys oppe ved loftet, er det også med til at løfte op. Maling er jo også bare én mulighed, for i mit eget badeværelse har jeg sat bladguld i loftet, der patinerer med vanddamp over årene.

Hilsen Frederikke