Gardin-guide_stil_farve_montering
Stue

Guide: Sådan vælger du de perfekte gardiner

af Nanna Nyled Adrian / Foto: Christina Kayser O., Julie Wittrup og Mikkel Dahlstrøm/Another Studio, Martin Sølyst 8.08.2022
Skal du have nye gardiner? Og er det svært at vælge mellem et hav af forskellige varianter og farver? Læs med, og få de simple råd, du kan bruge til at sikre, at du både vælger de rette til netop dit hjem – og at du får dem monteret helt perfekt.

Sådan vælger du de rette gardiner - og sætter dem perfekt op!

Gardiner har mange fordele i hjemmet. Udover at skærme for solens stråler er gardiner for eksempel også med til at forbedre akustikken i et rum og skabe et visuelt lækkert udtryk. Men det kan være svært at finde det perfekte match mellem æstetik og funktionalitet. Mulighederne er mange, og det kan derfor hurtigt blive et uoverskueligt projekt at finde ud af, hvordan gardinerne skal se ud, hvor højt oppe de skal hænge, og hvor lange de skal være.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vi har samlet 4 gyldne råd, der kan lede dig på rette vej til perfekte gardiner, der passer til lige netop dit hjem og behov

#1 Overvej dit gardin-behov i hver enkelt rum

Det er en god idé, på forhånd at gøre sig tanker om, hvad gardinets formål skal være .Er behovet mørklægning, lysafskærmning, akustik eller æstetik?

Mange vælger at have mørklægningsgardiner i soveværelset, da de lukker helt af for alle lyskilder. Det kan være en god idé - specielt i sommerhalvåret, da mørklægningsgardiner også kan holde noget af varmen fra solens stråler ude.

Vil du skærme af uden at lukke alt ude, kan det være en god idé at vælge transparente eller semi-transparente gardiner. De vil ofte fungere bedst i stuen eller spisestuen, da de transparente er stort set gennemsigtige og kun skærmer af for det allerværste sollys. Semi-transparente gardiner er ikke gennemsigtige og skærmer derfor mere af for sollyset.

Se her, hvordan gardiner også kan indgå i indretningen

#2 Skab ro i hjemmet ved at vælge en rød gardin-tråd

Skal du vælge gardiner til flere rum, kan det være en fordel at udvælge en specifik variant, som f.eks. plisségardiner, lamelgardiner, rullegardiner, stofgardiner eller persienner. Det kan hurtigt komme til at se rodet ud, hvis man i for høj grad mixer de forskellige gardinvarianter fra rum til rum.

Lad dig inspirere af, hvordan dit vinduesparti ser ud. Har du vinduer fra loft til gulv? Et stort vinduesparti eller mange små? Plissé, lamel og stofgardiner tager sig godt ud i store vinduespartier, mens rulle- og foldegardiner samt persienner i nogle tilfælde passer bedre i mindre vinduespartier.

Tip! Har du store rum med dårlig akustik, kan der med fordel vælges stofgardiner, som går fra vindue til gulv. Stoffet fra de lange gardiner vil hurtigt skabe effekt for rummets akustik. Stofgardiner er desuden meget elegante, og findes som både mørklægning, semi-transparent og transparent.

Se her, hvordan du hænger gardiner rigtigt op.

#3 Tænk indretningen ind, når du vælger farve til dine gardiner

Tænk over, hvilken farve gardiner der både på kort og lang sigt matcher resten af hjemmet bedst.
Gør dig overvejelser omkring følgende tre ting:

Størrelsen på rummet

Har du store rum, du gerne vil have til at virke mere afskærmede eller hyggelige? Så kan det være en god idé at gå efter mørke farver på dit nye gardin. Er rummet småt, kan du med fordel vælge lysere farver, der åbner rummet mere op og ikke "stjæler" så meget plads.

Tip! Et stort rum kan ofte rumme lidt tungere stofgardiner i f.eks. velour, hvorimod et mindre rum kan gavnes af et stof som synes lettere – eksempelvis hør.

Farver på væggene i rummet

Er dine vægge malet eller tapetseret i forskellige farver, kan du overveje, om det skal føres videre til dine gardiner, eller om de skal fungere som et mere neutralt element i rummet.
Har du helt hvide vægge, kan du give rummet karakter ved at vælge en farve, du godt kan lide, eller gå efter en naturfarve, der skaber dybde, men stadig er rolig og afdæmpet.

Tip! Bed om en stofprøve, der hvor du ønsker at købe dit nye gardin, eller tag et billede af gardinet i butikken. På den måde får du et bedre indtryk af, hvordan den specifikke farve kommer til at se ud i netop dit hjem!

Farver på møbler og andet inventar i rummet

Er der en specifik farve, der går igen på dine møbler, dine lamper eller dine tæpper, kan du overveje en kontrastfarve på dit nye gardin. En kontrastfarve kan give spil i hjemmet og være med til at fremhæve begge farver. Overvej også, om du vil lade farven på et møbel gå igen på dit nye gardin.
Det kan være livligt og smukt at fylde hjemmet op med farver, men kan også hurtigt blive spraglet at se på. Inden du beslutter dig for en bestemt farve gardiner, kan det være en god idé at overvej, om du vil være lige så vild med farven om et år eller to fra nu.
Nye gardiner kan være en dyr fornøjelse, og det er derfor en fordel at tage sig god tid til at finde den helt rigtige variant og farve, der kan skabe glæde i mange år.

LÆS OGSÅ: Se 13 indretningsfejl, mange af os altid laver

#4 Sørg for, at dine gardiner hænger rigtigt

Når du skal hænge dine gardiner op, er det igen vigtigt at definere, hvilket udtryk du ønsker, dine gardiner skal tilføre rummet. Hænger du f.eks. stofgardiner op, kan udtrykket variere meget alt afhængigt af, hvor langt der er fra gardin til gulv.

Du opnår et let og elegant udtryk ved at sørge for, at gardinerne stopper minimum 3 cm. fra gulvet. Er du derimod til et elsklusivt udtryk, eller skal gardinerne spille en stor rolle i indretningen, kan du lade dem slæbe lidt hen ad gulvet. Det skaber overskud i indretningen.

Tip! Vær opmærksom på, at gardinerne slides mere, der hvor de møder gulvet, ligesom at tunge gardiner hurtigt kan optage meget plads i en lille stue.

Sådan måler du op til dine nye gardiner:

Vælger du de populære stofgardiner, skal du finde en flot gardinstang til dit gardin, som er ca. 20% bredere end dit vindue.

Bredden

Inden du hænger dine gardiner op, skal du måle bredden af din gardinstang, men kun den del af stangen, gardinet skal hænge på. Enderne skal altså ikke medtages i opmålingen.

Længden

Sæt målebåndet 1 centimeter ovenover vindueskarmen, hvis dine gardiner skal hænge lige over karmen. Mål 10-20 centimeter under vindueskarmen, hvis dine gardiner skal hænge under karmen.

Er du mere til persienner, rullegardiner eller plisségardiner, kan du nemt og enkelt hænge disse op derhjemme. Det er op til dig, hvorvidt du ønsker at montere gardinerne på væggen, i loftet eller i vinduesrammen. Mange vælger at montere gardinet i vinduesrammen, da det sædvanligvis giver det flotteste udtryk. Vær også opmærksom på, hvordan dine vinduer åbner. Tipper de fx indad, er rullegardines nødt til at sidde på selve vinduet, hvis det skal kunne åbne, samtidig med at gardinerne er rullet ned.

Juster selv længden og bredden på dine persienner ved at klippe aluminiumspersiennen i de ønskede mål. Der følger som regel beslag med til opsætning, som enten monteres ved hjælp af skruer eller med dobbeltklæbende beslag. Det afhænger af, hvor dine persienner er købt.
Rullegardinerne og plisségardiner har de samme fordele som persienner, men kan som regel kun afkortes eller justeres til i bredden.

TIP: Sådan vasker du dine gardiner

De fleste gardiner kan tåle en tur i vaskemaskinen. Du skal dog stadig være opmærksom på, hvilket materiale dine gardiner er lavet af.

Har du købt færdigsyede gardiner, så vil der dog oftest sidde et vaskemærke, som fortæller dig, hvordan du vasker dem bedst. Er dine gardiner blevet specialsyede, så hør altid forhandleren ad.

Et par gode tommelfingerregler, når du skal vaske din gardiner:

  • Vælg altid et skåneprogram med en lav temperatur.
  • Sørg for ikke at proppe maskinen. Er dine gardiner lange og tunge, så nøjes med at vaske et gardinstykke ad gangen.
  • Hæng dine gardiner om, mens de stadig er våde, så de kan tørre hængende.
  • Vask dine gardiner minimum én gang om året.
  • Vær opmærksom på, at gardiner i meget fint materiale eller tekstiler som uld, velour eller lignende skal renses professionelt.
Gardiner_hvide_gulvlange

Kilder: Jysk.dk, fotl.dk og pagunette.dk