billedvaeg_inspiration_plakatvaeg_guide_trin_for_trin.
Stue

Hemmeligheden bag den perfekte billedvæg

Søndag, 12. september 2021 - 9:01 - af Christine Agertoft, Sofie Rasmussen, Laura Wallin Høj og Charlotte Kobberøe Fink. Foto: Mia Mortensen 12.09.2021
Vi guider dig til, hvordan du laver den perfekte billedvæg. Det behøver ikke at være så svært. Faktisk er der kun tre tal, du skal kende, for at den hjemmelavede billedvæg ser topprofessionel ud. Få dem samt masser af inspiration lige her.

En smuk billedvæg pynter i enhver bolig, og uanset om du fylder rammerne med dine yndlingskunstværker, grafiske plakater eller fotografier af dem, du holder af, så tilfører en billedvæg uendeligt meget personlighed og charme til et rum. Det kan dog hurtigt komme til at se rodet ud, hvis du ikke har en plan for din billedvæg fra begyndelsen. Du kan også nemt komme til at lave for mange huller i væggen, fordi du har målt forkert, og så skal du pludselig til at lappe huller i væggen, før du kan gå videre med din billedvæg. Men der findes tre hemmelige mål, som gør det meget nemmere, at lave en smuk billedvæg i et forsøg.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Her kan du se, hvilke tommelfingerregler der er, når du skal lave en billedvæg. Hvis du vil have flere detaljer, så følg vores trin-for-trin guide til den gode billedvæg nedenfor.

Inspiration: De hemmelige mål bag den perfekte billedvæg

Forskellen på den håbløst amatøragtige billedvæg og den topprofessionelle billedevæg ligger i målene. Så selvom du er typen, der gør alt på øjemål og hader at måle noget op, så er det altafgørende, at du tager en tommestok i brug og følger disse tre gyldne regler:

Guide til den perfekte billedvæg

Nu har du de mål, du skal bruge, for at lave den perfekte billedvæg. Det næste skridt er at gå i gang med selve billedvæggen.

Trin for trin-guide: Sådan laver du den perfekte plakat- eller billedvæg

1: Start med at finde ud af, hvilken stil du er til, og hvilke billeder din billedvæg skal indeholde. Skal det være plakater? Malerier? Eller måske en blanding? Det er helt op til dig. I gangen herunder er der både fotokunst, litografier, grafisk kunst og malerier. Det enorme miks af genrer er bundet sammen af en god forståelse for farvesammensætning.

TIP! Hvis du er til et afdæmpet udtryk, så hold dig til en afgrænset farveskala, men hvis du blot lader bestemte farver gå igen som en rød tråd i billedvæggen som her, så kan du også sagtens lade kreativiteten få frit spil og mixe mange nuancer.

billedvaeg_plakatvaeg_inspiration_kunstplakater_

Foto: Peter Kragballe

2: Når du har valgt, hvilke billeder din billedvæg skal indeholde, er det tid til at ramme billederne ind. Det kan gøres på uendeligt mange måder, men helt grundliggende virker det bedst, hvis man enten går efter et simpelt rammedesign eller kaster sig ud i det totale kreative kaos. Hvis du gerne vil have ro, skal du gå efter en eller to typer rammer i samme farver og tykkelser. Er du til det kreative look, kan alle rammer sagtens være forskellige i både udtryk og farve.

TIP! Et godt tip er at gå på loppemarkeder og i genbrugsbutikker og finde forskellige rammer. Du kan også sagtens male et par stykker af dem, du allerede har derhjemme, så de stikker lidt ud.

Foto: Peter Kragballe

3: Inden du går i gang med at hamre i væggen, er det en god idé at lægge dine indrammede billeder på gulvet i det mønster, du ønsker, at billederne skal hænge i på væggen. På den måde kan du på forhånd se, hvordan resultatet vil blive, og du undgår at lave unødige huller i væggen. Start med at vælge det centrale billede, og anbring så de øvrige billeder omkring det centrale billede med en afstand på mellem 8 og 15 centimeter. Når du er færdig med at lægge mønsteret på gulvet, vil du se, at der er en harmoni mellem billederne - også selv om de måske er meget forskellige.

TIP! Det kan være en god idé at tage et billede af mønsteret på gulvet, når du har lagt et, du synes godt om. Prøv så at lægge billederne i et nyt mønster og tag igen et billede af det. Gør det et par gange. Herefter kan du se de forskellige billeder igennem og vælge det mønster, du bedst kan lide.

4. For at sikre dig, at dit mønster også ser flot ud, når det hænger på væggen, og at der er den rette afstand mellem billederne, mellem billederne og gulvet og mellem billederne og eventuelle møbler, kan det være en god idé at teste det af, før du laver huller i væggen. TIP! Du kan teste det af ved at lægge hver ramme på et stykke papir, tegne rundt om, klippe ud og herefter hænge papirstykkerne op på væggen med tape i det ønskede mønster og ud fra de rigtige mål. Justér, indtil du er tilfreds.

5. Du er nu nået til at skulle hænge dine billeder op. En fordel ved at have hængt papirstykker op på væggen er, at de gør det nemt for dig at vide, hvor du skal slå sømmene i. Du kan på papiret nemlig markere de steder, hvor sømmene skal sidde, og mens papirerne stadig hænger på væggen, kan du slå sømmene i. TIP! Når sømmene er slået i, kan du hivet papiret væk og hænge dine billeder op på sømmene.

6. Så er din flotte og lige billedvæg færdig! TIP! Hvis du er utilfreds med slutresultatet, så kan det være, du har brug for lidt flere tips til at gøre udtrykket mere personligt. Det rette valg af billeder er nemlig afgørende - og en kunst i sig selv. Derfor har vi herunder en masse eksempler på personlige billedvægge, som vil inspirere dig.

SE OGSÅ: Få mere inspiration til din stue her!

Sådan gør du din billedvæg mere personlig

Hvis du har lyst til at lave en mere personlig billedvæg, kan du vælge at blande plakater og private fotos med for eksempel platter eller gevirer, og du kan også vælge at blande både gamle og nye motiver og gamle og nye rammer. Det er helt op til dig, hvad du vælger at sætte sammen. Her er fire eksempler på personlige billedvægge:

billedvaeg-med-abstrakt-kunst-i-forskellige-stoerrelser-og-farver

Foto: Tia Borgsmidt

1. LEG MED FORMERNE

Er du til et taktilt udtryk, der virkelig stimulerer alle sanser, så gør din billed- eller plakatvæg tredimensionel ved at mixe rammerne med andre typer kunstværker. Det kan fx være en keramiktallerken, en væghængt lysestage eller som her abstrakt kunst i forskellige former, der bløder det firkantede udtryk op. Tip: Mange steder på nettet kan man købe små holdebare ophæng til at klistre bag på den genstand, man gerne vil have på væggen.

billdedvaeg-med-richard-mortensen-litografier

Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann

2. SYMMETRI GIVER RO

I et soveværelse vil man typisk gerne have en rolig atmosfære, så her kan man bruge symmetri til at skabe ro. På billedet er det en række Richard Mortensen-litografier fundet på Lauritz.com, som tilfører liv og personlighed til soveværelset - men uden at rode for meget.

billedvaeg_inspiration_

Foto: Stine Christiansen

3. Lad baggrunden indgå i billedvæggen

Inddrag væggen som en del af din kunstvæg: Ved at vælge en farve, der komplimenterer billederne, gør du både udtrykket mere spændende og effektfuldt - og samler billedvæggen til et afgrænset hele.

billedvaeg_inspiration_afdaempede_farver_

Foto: Mia Mortensen

4. MIX GAMMELT OG NYT - OG FORSKELLIGE GENRER

For et mere kreativt og personligt helhedsindtryk kan det være en god idé at mixe mange forskellige slags kunst i din billedvæg som fx abstrakte stregtegninger, museumsplakater og fotografier. Gå også gerne efter både vintagefund og nyere tryk. Er du bange for, at det kommer til at se for rodet ud, så gør som her og hold dig til en meget begrænset farveskala, så alle billederne matcher hinanden.

God fornøjelse med din billedvæg!

Find mere inspiration til din billedvæg- eller plakatvæg her:

Foto: Lene Karin Kristiansen

BILLEDVÆG LANGS TRAPPEN

Lav en billedvæg på væggen, der går op langs trappen. Så har du altid noget at kigge på et sted i huset, hvor man allers ikke kan lege så meget med indretningen.

billedvaeg_inspiration_museumsplakater_

Foto: Mia Mortensen

EN HEL VÆG

Vær ikke bange for at lade din billedvæg fylde væggen ud! Her giver en billedvæg fra gulv til loft masser af personlighed til spisestuen.

Foto: Louise Scheutz-Klixbüll

FORSKELLIGE RAMMER

Sæt billederne på din billedvæg i forskellige rammer som her, hvor der både er brugt sorte rammer og trærammer.

billedvaeg-med-vintagetryk-og-kunst_inspiration_

Foto: Martin Sølyst

DEN LILLE BILLEDVÆG

Har du et smalt område et sted i dit hjem, så er det som her også muligt at lave en miniature-billedvæg. En plakat- eller billedvbæg behøver nemlig ikke bestå af mange kunstværker, før den er effektfuld.

billedvaeg_kunstplakater-i-egetraesrammer_

Foto: Peter Kragballe

DEN ENKLE BILLEDVÆG

Vil du gerne lave en enkelt billedvæg, hvor udtrykket i larmer for meget, så sørg for, at over- eller underkanten af rammerne flugter, så øjet får en lige linje at forholde sig til. Vælg ens rammer, og sørg for, at farverne i de værker, du vælger, spiller godt sammen.

billedvaeg-med-vintageplakate

BILLEDVÆG MED TEMA

Tiltrækkes du af én bestemt type kunst, så kan du også lave en billedvæg bestående kun af fx fotoværker eller lifografier - eller som her, hvor bløde penselstrøg går igen i de fleste af de udvalgte værker.

billedvaeg_plakatvaeg_inspiration_vintagefund_kunstplakater

Foto: Mia Mortensen

PERSONLIG BILLEDVÆG

En billedvæg er oplagt til at få masser af personlighed ind i et rum på. Det kan godt betale sig at opbygge og udvide billedvæggen over tid, når du finder fine vintagefund eller investerer i et nyt kunstværk, som vil passe godt ind - så bliver billedvæggen også et udtryk for tiden, der går, og det personlige understreges. Du kan også tilføje egne fotografier, hvis du fx har børn. Fremkald dem eventuelt i sort hvid, hvis du er til et roligt udtryk.

Kilde: Apartment Therapy og Momtastic