Lyst soveværelse
Indretning og trends

Indret en drøm af et soveværelse

af Thea Lind Thomsen. 22.02.2020
Foto: Tia Borgsmidt.
Soveværelset er det rum i boligen, hvor vi bruger allermest tid i løbet af et gennemsnitsdøgn. Derfor er det værd at bruge tid på at indrette det godt. Find masser af inspiration og kreative idéer her.

Vidste du, at vi bruger omtrent en tredjedel af vores liv i soveværelset? Derfor er det vigtigt at tænke over indretningen og valg af møbler.

Indret dit soveværelse

Sådan vælger du den rette seng

Inden du skal ud at købe ny seng, er det vigtigt, at du finder ud af, hvilke behov du har. Skal det være en simpel boksmadras, en elevationsseng eller en kontinentalseng? Tag ud, og test de forskellige sengetyper, så du har noget at sammenligne med, og så du ved, hvad du trives bedst med.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Alt efter kropsform kan der være forskel på, om en blød eller hård madras egner sig bedst til dig. Nogle madrasser fås også med zoner, så de har forskellige hårdhedsniveauer, fx blød ved bagdel og hofter og hård ved hoved. Som udgangspunkt skal madrassen være mindst 10 cm længere end din højde, og er I to, er det en god idé at få separate madrasser, da behov er forskellige.

Sådan vælger du den rigtige pude og dyne

Næst efter sengen er valget af pude og dyne det vigtigste i soveværelset, fordi det har indflydelse på, hvordan man sover om natten. Der findes forskellige varianter af puder – fra den helt traditionelle til den ergonomiske hovedpude. Døjer du med nakke- og skuldersmerter, er sidstnævnte især god.

En hovedpude må hverken være for slap eller for høj, men hellere en mellemting. Er puden for slap, kan det skyldes, at den har for mange år på bagen og skal skiftes ud, da den ikke støtter hoved og nakke tilstrækkeligt. Er puden for høj, vil rygsøjle og nakke ikke kunne ligge i forlængelse af hinanden, og det kan give hold i nakken.

Godt indeklima

Godt indeklima er essentielt, især i soveværelset, fordi vi bruger mange timer der i løbet af et døgn. Særligt soveværelset kan være udsat for skimmelsvamp og husstøvmider, da det oftest er koldere end andre rum i boligen. Når den varmere luft fra de andre rum siver ind i det koldere soveværelse, dannes der fugt, og både skimmelsvamp og husstøvmider trives godt i rum med høj luftfugtighed. Luft derfor ud tre gange dagligt, og sørg for, at soveværelset har nogenlunde samme temperatur som resten af boligen. Grønne, luftrensende planter er også velegnede i soveværelset.

De bedste farver til soveværelset

De seneste år har tendensen været at male væggene i andre farver end hvid. Og det gælder også i soveværelset. Her er det dog vigtigt at vælge rolige farver, der ikke larmer for meget. Mørke farver som grå, mørkeblå og mørkegrøn egner sig rigtig godt til soveværelset, mens helt lys gul, rød og orange skaber uro i rummet. Det samme gør mønstrede tapeter.

Belysningen i soveværelset er vigtig

Mange prioriterer ikke god belysning i soveværelset. Nogle har for meget og for kraftigt lys, andre for lidt og svagt. Overvej, hvilke områder der kræver meget lys, fx ved spejlet eller tøjskabet, og hvilke områder der kræver mindre, mere behageligt lys, fx ved sengen.

Har du ikke allerede mørklægningsgardiner i soveværelset, kan det anbefales. Især i sommerhalvåret er det godt med mørke gardiner, så du ikke behøver at stå op samtidig med solen. Flere gardinproducenter har også udviklet systemer, hvor du via en app kan tidsindstille gardinerne til at rulle op eller ned, og hvor du kan styre gardinerne, når du ikke er hjemme.