gulvlamper_inspiration_guide_standerlamper.
Belysning

Inspiration: 13 fine gulvlamper, som både er pæne og praktiske

af Charlotte Kobberøe Fink. Foto: Julie Wittrup og Mikkel Dahlstrøm - Another Studio 4.03.2022
Gulvlamper er geniale til at bringe lys ind i stuens hjørner og sætte gang i hyggen i for eksempel sofa- eller læsehjørnet. Vi har fundet 13 fine bud, der også tilfredsstiller din indre æstetikker.

Vidste du, at et rum som udgangspunkt har brug for hele fem lyskilder for at være ordentligt oplyst? For at få det bedste lys skal du også gå efter forskellige typer af lamper, som opfylder forskellige behov: For eksempel loftslamper, som giver generel belysning, bordlamper, der skaber hygge, og væg- eller gulvlamper, som kan give fokuseret lys, når der er behov for det.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvilken type gulvlampe skal jeg vælge?

En god gulvlampe er næsten uundværlig, hvis du har et hyggeligt læsehjørne, hvor du har brug for ekstra lys. På mange udgaver kan du justere skærmen, så lyset peger perfekt ned i din bog eller dit magasin. Vær også opmærksom på at vælge en pære, som giver et skarpt og præcist lys, så du ikke får ondt i øjnene.

Gulvlamper er dog også perfekte til at skabe hygge i et rum. Har du et mørkt hjørne i stuen eller soveværelset, så kan du sætte det i spil i indretningen med en gulvlampe. Her vil udgaverne med skærme i for eksempel rispapir være perfekte til at give et hyggeligt og diffust lys.

Vi har samlet 13 forskellige bud på gulvlamper, så du kan finde netop den, der vil passe bedst til dit behov.

Inspiration til gulvlamper: 13 pæne bud, der også er praktiske

gulvlampe_standerlampe_anglepoise_sort_kia_hartelius_fern_studio.

Foto: Kia Hartelius - Fern Studio

En gulvlampe, hvor du kan fokusere lyset, er et oplagt valg, hvis du vil dedikere et område i stuen til læsning. Standerlampen er fra Anglepoise.

gulvlampe_antik_messing_hvid_skaerm_stine_christiansen

Foto: Stine Christiansen

Har du et "dødt" område i stuen, som er svært at indrette, så kan en gulvlampe være et oplagt valg. Her skaber den antikke gulvlampe hygge i hjørnet af spisestuen, som ellers ville være svært at aktivere i indretningen.

gulvlampe_le_klint_plisse_anitta_behrendt

Foto: Anitta Behrendt

Det kan godt betale sig at investere lidt ekstra i en klassisk gulvlampe, som du ved, du ikke bliver træt af, og som kan passe ind i mange forskellige rum og indretningsstile. Her er det en designklassiker fra Le Klint.

gulvlampe_laesehjoerne_sort_messing_stine_christiansen

Foto: Stine Christiansen

Vælg en gulvlampe, som matcher andet af stuens interiør, for at skabe sammenhæng i indretningen.

gulvlampe_petite_friture_christina_kayser_o.

Foto: Christina Kayser O.

En gulvlampe behøver ikke at være en klassisk standerlampe! Denne udgave fra Petite Friture er et skævt indslag i indretningen, som samtidig skaber masser af hygge.

gulvlampe_standerlampe_arne_jacobsen_laeselampe_stine_christiansen

Foto: Stine Christiansen

Har du brug for ekstra lys i et område af stuen, hvor der i forvejen sker meget, så gå efter en gulvlampe, som ikke larmer for meget. Klassikeren fra Arne Jacobsen gør ikke meget væsen af sig, men uden at gå på kompromis med æstetik og funktion.

gulvlampe_standerlampe_boelget_skaerm_vintage_stockholms_auktionsverk_martin_soelyst.

Foto: Martin Sølyst

Brug din gulvlampe til at skabe masser af personlighed i indretningen, som det er tilfældet her, hvor vintagelampen fra Stockholms Auktionsverk med sin bølgede skærm bryder med stuens mere klassiske former.

gulvlampe_standerlampe_nuura_kira_brandt.

Foto: Kira Brandt

Er din gulvlampes primære funktion at skabe stemning, så kan du med fordel gå efter en skærm i glas samt tilføje en pære med lav lumen (mellem 125-470). Standerlampen er fra Nuura.

gulvlampe_standerlampe_saerudgave_ph_3-2_roegfarvet_glas.

Foto: Martin Sølyst

Udover at forsyne dit hjem med lys skal din gulvlampe også helst være rar at kigge på: Og denne særudgave fra PH med røgfarvet glas opfylder begge behov.

standerlampe_gulvlampe_akari_hos_paustian_julie_wittrup_og_mikkel_dahlstroem_another_studio

Foto: Julie Wittrup og Mikkel Dahlstrøm - Another Studio

En gulvlampe i papir er perfekt til at skabe et blødt og diffust stemningslys i stuen. Akari-lampen er købt hos Paustian.

gulvlampe_standerlampe_verner_panton_mia_mortensen

Foto: Mia Mortensen

Lampeklassikeren Panthella fra Verner Panton er en genganger, når det kommer til gulvlamper i de danske hjem. Du kan være heldig at finde den brugt – eller måske hos familiemedlemmer, som er villige til at lade den gå i arv.

gulvllampe_retro_hvid_standerlampe_peter_kragballe.

Foto: Peter Kragballe

Er lampebudgettet ikke så højt, så gå på jagt efter gamle gulvlamper på loppemarkeder og i genbrugsbutikker. Ofte kan man være heldig at finde fine retro-bud til ikke ret mange penge. Husk at være opmærksom på, om ledninger og stik er intakte - ellers skal de skiftes. Det er heldigvis relativt let at gøre, og så er din standerlampe så god som ny.

loftslampe_papir_pendel_vitra_peter_kragballe

Foto: Peter Kragballe

En markant gulvlampe er næsten som et møbel i sig selv og kan som her være med til at give indretningen både personlighed og karakter.