Hacks til IKEAs Pax klædeskab
Soveværelse

Sådan hacker du dit IKEA-klædeskab, så det ligner en indbygget snedkerløsning

af Missu Schneidermann og Kristine Hoffmann / Foto: Nellie Møberg 10.10.2021
Billedkunstneren Stine Aalykkes klædeskab ligner et indbygget snedkerskab, men er i virkeligheden IKEAs budgetvenlige klassiker i fin forklædning. Se, hvordan du selv kan gøre kunsten efter her!

IKEAS nærmest ikoniske budget-klædeskab, Pax, er at finde i utallige danske soveværelser og entreer. Og det er der egentlig ikke noget at sige til, for selvom skabet er simpelt, er det enormt funktionelt og mulighederne for personlig tilpasning er uendelige.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan giver du dit IKEA-skab en makeover

IKEA har sørget for, at du kan designe skabets indmad efter dine egne præferencer, men personaliseringen behøver slet ikke stoppe her! Du kan nemlig relativt nemt og billigt give det simple klædeskab en unik stil med lidt trælister, MDF-plader, maling og flotte greb.

Her har billedkunstneren Stine Aalykke fået det simple Pax-klædeskab til at ligne et indbygget skab i herskabelig stil, og skabet er næsten ikke til at kende! Se, hvordan du kan gøre hende kunsten efter, eller bliv inspireret til at lege med klædeskabets udformninger med de kreative guides herunder.

Indbygget IKEA-skab

Skabene her er Ikeas klassiker Pax, som Stine Aalykke har malet i en grågrøn nuance, hun har fundet frem til sammen med sin maler, James Nystrand fra Supermaling.dk.

For at skabe det indbyggede udtryk har en snedker sat et stykke træ mellem skabet og loftet ligesom i siderne mellem skab og vægge. Stine Aalykke har valgt at male skabene i samme farvetone som væggene for at skabe sammenhæng i hele rummet.

Låger fra IKEA med lister

Lågerne er den billige, helt enkle model, men Stine Aalykke har givet dem et snedkerskablook ved at sætte trælister på, inden de blev malet. Derudover har hun fundet flotte greb, der passer til skabets nye, herskabelige look.

Er du nysgerrig på, hvordan du selv kan give dit Pax-skab den fine, indbyggede effekt, kan du tjekke se denne smarte DIY-guide ud.

Når væg og skab males i samme farve, så understreger de virkelig den indbyggede effekt, men det kan være lige så flot at male skab og væg i konstrastfarver. Det skaber noget liv og dynamik i rummet og fremhæver skabets flotte låger og greb.

Når man leger med låger og fronter, kan man nemt give skabe og lignende møbler et bestemt look. Det er en smart og nem måde at tilpasse lågerne sin helt egen stil. Er du også vild med Stine Aalykkes look med lister, kan du se, hvordan du gør, her.

Du behøver heller ikke begrænse dig til de klassiske lister i firkantede former. De rene låger byder på masser af kreative muligheder for forskellige mønstre. Er du mere til den landlige, rustikke og romantiske stil, kan du f.eks. lave dette flotte mønster af MDF-plader, der limes på skabslågerne og derefter males.

Vil du have et ekstra personlaliseret skab, kan du også lave dine egne låger. Så kan se få lige den farve og det utryk, som du drømmer om. Her kan du f.eks. lege med materialerne og lave låger ud af MDF-plader, som samtidig er en billig løsning!

Er du så heldig at have plads til et walk-in closet, kan IKEA-skabet også skabe de flotteste rammer for rummet. Ved at sammensætte forskellige elementer af Pax-skabet, får du god orden og masser af plads til både tøj og sko. Pifter du også skabene op med maling i flotte farver og elegante greb, har du hurtigt en garderobe, du ikke vil ud af igen!

Stine Aalykke lavede et indbygget skab, som giver dejlig ro og orden i et soveværelse. Nogle gange kan det dog også være rart med opbevaringsplads eller luft under skabe og reoler, så du kan også vælge at hæve dit pax-skab, som det ses her. Det giver en fornemmelse af luft i rummet og giver desuden plads til kasser med opbevaring under skabet.

Det simple skab er super anvendeligt og universelt, hvilket gør at du også sagtens kan bruge det til andet end et klædeskab. Her er Pax-skabet brugt til at skabe god opbevaringsplads i køkkenet.

Det simple og billige IKEA-klædeskab byder altså på masser af muligheder, hvis man er lidt kreativ. Synes du også, det kan være svært at tænke ud af boksen (eller skabet) kan du lade dig inspirere af de mange måder at bruge et IKEA’s Pax-klædeskab her.