5 tips til at undgå plastik

De bedste tips til at undgå plastik

Plastik er en af de helt store syndere for miljøet, og især verdenshavene lider under al den plastik, vores dagligdag består af.

Store mængder plastik ender hvert år i verdenshavene, hvor det indtages af fisk - og på den måde får vi det også i vores mad.

Plastik sniger sig ind alle mulige og umulige steder, og selvom nogle gode vaner kan synes åbenlyse, kan det være svært at vænne sig til at tænke mindre plastik ind i alle aspekter af hverdagen. Vi giver dig fem gode råd, som er nemme at efterleve. 

1. Nej tak til indkøbsposen

Plastikindkøbsposen er en af de helt store syndere, når det kommer til plastikforbruget. Det skyldes først og fremmest, at den primært fremstilles af råolie og derfor er svær at nedbryde.

Det betyder dog ikke, at du bare skal fråse med papirs- og bomuldsposerne. De sætter nemlig også et stort CO2-aftryk, bl.a. fordi det kræver store mængder vand at producere dem (Kilde: groenforskel).

Så ligegyldigt om du bruger poser af plast, stof eller bomuld, er det allervigtigste, at du husker at genbruge dem. Så tag stofposen under armen, når du skal i supermarkedet, eller genbrug plastikposen som affaldspose eller indkøbspose.

Gør det gerne til en vane altid at have en pose i håndtasken - så slipper du for at købe flere til samlingen, når du spontant handler på vej hjem fra arbejde.  

Undgå plastik, når du handler: Guide til grønne indkøbsvaner

2. Børst tænderne i Svanen og Blomsten

En lang række kosmetiske produkter tilsættes mikroskopiske perler af mikroplast for at få en skrubbende og slibende effekt. Men også tandpasten, som er fast inventar i badeværelsesskabet indeholder mikroplast. Et produkt, som vi sjældent stiller spørgsmåltegn ved, for bisserne skal da børstes! 

Mikroplasten er yderst skadeligt for verdenshavene og de dyr, der lever deri. Så hvis du vil passe på vandmiljøet og vores svømmende venner, skal du gå efter en tandpasta, som har Svanemærket eller EU-blomsten (Kilde: plasticchange.dk og Miljø- og fødevareministeriet).

4. Sortér dit affald

Når du sorterer dit plastik - eller affald i det hele taget - er du med til at sikre, at de anvendte materialer bliver genbrugt på ny til andre produkter - i stedet for, at det hele blot bliver nedbrudt og brændt. 

Forskning viser, at ser man på hele kæden - fra affaldet opstår i husholdningen, til det sorteres og bearbejdes til nyt materiale, som ryger tilbage i kredsløbet - så er der alt i alt sparet rigtig mange ressourcer og meget energi, når du har sorteret dit affald. Energiforbrug som olie til lastbilerne og oparbejdning af fx plast til granualt tæller nemlig også med i udregningerne, så sortér endelig løs! (Kilde: videnskab.dk). 

5. Undgå emballagen når du handler dagligvarer

Der følger ofte en del unødig plastikemballage med, når du gør dine dagligvareindkøb. Heldigivis begynder flere og flere supermarkeder at sælge emballagefri mad som fx grøntsager og nødder per vægt. Husk blot at medbringe dine egne beholdere.

I de større byer kan du også finde butikker som fx Løs i København, hvor alt fra dadler og rosiner til havregryn og ølandshvedemel købes i vægt. Så undgår du desuden, at de store poser med linser og mel bagest i skabet bare står og samler støv og møl. Her kan du tage dine egne beholdere med og fylde dem med alverdens gode sager, eller du kan købe glas og stof- eller papirposer i butikken. 

Se også: Find vej i en jungle af mærker