Tips & tricks

Derfor skal du IKKE skylle dit service af

af Anita Banner & Maja Grønbæk. Redigeret af redaktionen. 21.10.2022
Foto: Skall / PR
Skal service skylles af, inden det kommer i opvaskemaskinen? Spørgsmålet deler vandene. Få svaret her!

Hører du til dem, der altid skyller tallerkener og bestik af, inden du sætter det i opvaskemaskinen? Så er du langt fra den eneste! Ifølge Samvirke er danskerne nemlig stort set enige: Servicen skal skylles af, for at opvaskemaskinen kan gøre sit job!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Umiddelbart giver den slutning da også mening: At man kan forebygge dårlig lugt og beskidte tallerkener ved at skylle af. Men faktisk forholder det sig lige omvendt.

Derfor hjælper det ikke at skylle servicen af

Der er ingen grund til at skylle tallerkener, kopper og glas, inden du stiller dem i opvaskemaskinen. De vasketabs, som du kan købe i dag, indeholer nemlig rigeligt med stoffer til at gøre dine service skinnende rent. I opvasketabs er der nemlig enzymer, som bryder svavset ned til mindre partikle, samt protease, amylase og cellulase, som nedbryder henholdsvis protein og stivelse. Vasketabs indeholder desuden ilbaserede blegemidler, som virker ved lavere temperaturer.

Desuden indeholder opvaskemaskiner et grov- og finfilter, som samler skidtet.

Der er altså absolut ingen grund til at spilde hverken vand eller kræfter på at skylle din service af inden opvasken.

Skrab madresterne ud

Selvom du ikke behøver at skylle servicen af, er det en god idé at skrabe madresterne i skraldespanden, inden du sætter dem i maskinen. Hvis der kommer for store og mange madrester med i opvaskemaskinen, sætter de sig nemlig i filteret. Skraber du tallerkenerne, kan du nøjes med at skifte filteret ca. hver tredje måned.

Sådan slipper du af med lugten i opvaskemaskinen

Forebyggelsen af dårlig lugt hænger sammen med måden, du behandler din opvaskemaskine på.

Men hvad gør du så, når du åbner lågen til din opvaskemaskine for ærgerligt at konstatere, at din såkaldte køkkenhjælper har forvandlet sig til et stinkende monstrum, du absolut ikke har lyst til at fylde op med service?

− Hvis din opvaskemaskine lugter, skyldes det ofte, at opvaskemaskinen er snavset, eller at der er noget galt med rørføringen. Rens filteret, som findes i bunden af opvaskemaskinen, og rengør de gummilister, som er inden i opvaskemaskinen. Du kan bruge almindelig opvaskemiddel og vand, men hvis de er meget snavsede, så anvend brun sæbe. Hæld citronsyre i sæbeskuffen, og kør en vask ved 60 grader. Der skal ikke være noget service.