Collage af potteplanter der trives i delvis mørke
Stueplanter

12 stueplanter, der trives i skygge

af Marlene de Jong og Anita Banner. 24.01.2023
Foto: Staal Studio.
Ingen planter kan leve helt uden lys, men der er flere, som trives i let skygge og derfor egner sig godt til de mørke afkroge af hjemmet. Se hvilke her!

Det kan godt være, at vi går mod lysere tider efter vintersolhverv, men dagene føles stadig korte og mørke. Heldigvis kan du sagtens indrette din bolig med livlige, grønne planter. Du skal bare vælge de rigtige, der fint trives uden en masse sollys.

Planter til mørke rum og skyggefulde placeringer

Udover at rense luften for skadelige partikler er grønne stueplanter med til at personliggøre vores hjem. Med blot nogle få eksemplarer kan du skabe dekorative stilleben og skabe liv i triste rum eller hjørner af stuen. Og selv om du ikke har et hjem med masser af sollys, er der mange flotte planter at vælge imellem.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Pasning og pleje

Ingen planter kan naturligvis leve uden lys. Men der er flere, som trives i let skygge og derfor egner sig godt til entréen, det mørke hjemmekontor, badeværelset eller blot midt i rummet et stykke væk fra vinduerne. Når det så er sagt, er der forskel på den anbefalede lysmængde, og hvor lidt eller meget vand den enkelte plante skal have.

Dog kan du som tommelfingerregel gå ud fra, at jo mindre lys en plante får, jo mindre vand skal den have. De fleste tåler en let udtørring, og faktisk er det ofte sådan, at planterne dør af overvanding frem for af udtørring, fordi rødderne rådner i potten ved for meget vand. Husk derfor også at give dem en underskål, og vand i den frem for direkte i potten, så planten selv kan suge vand nedefra.

I den mørke tid behøver du ikke at tænke på gødning overhovedet. Planter skal først gødes i vækstsæsonen, som begynder i foråret omkring april. Her har planterne også godt af en gang frisk jord og måske en større potte, hvis de er vokset en del siden sidste år.

12 planter, der tåler skygge

 1. Kongebegonie, Begonia rex trives midt i et rum med dagslys eller let skygge.
 2. Musehaleaks, Peperomia caperata tåler ikke stærkt sollys og trives bedst midt i rummet, hvor dagslyset dog kan trænge ind. Den tåler også at stå over en radiator.
 3. Sømandstrøst, Aglaonema trives på en lys plads uden direkte sollys.
 4. Blomstervugge, Rhoeo spathacea tåler en mørk placering.
 5. Guldpalme, Chrysalidocarpus tåler ikke direkte sollys, men vil gerne stå i et rum med meget lys. Den kan dog sagtens klare sig i mørkere rum, så vokser den blot lidt langsommere.
 6. Fugleredebregne, Asplenium tåler ikke skarpt lys, trives i mørkere rum. Generelt trives bregner godt i alle rum, hvor der ikke er direkte sollys.
 7. Elefantøre, Alocasia reginula vil gerne have lys, men ikke direkte sol, og kan snildt placeres midt i rummet.
 8. Sigøjnerblad, Dieffenbachia har brogede blade, der bliver mindre brogede uden sollys. Til gengæld trives den fint på en mørk plads. Den egner sig godt på badeværelset, for den kan tåle høj luftfugtighed.
 9. Måneskin, Scindapsus pictus trives bedst i skygge.
 10. Fingerfilodendron, Monstera deliciosa tåler ikke sollys og kan sagtens trives midt i et rum.
 11. Guldranke, Epipremnum aureum vil gerne have lys, men tåler en mørkere placering midt i rummet.
 12. Fiskebensplante, Calathea trives bedst med skygge og en lille mængde indirekte sollys.
Forskellige planter der er gode til mørke rum eller skyggefulde placeringer
 1. Det er smart at have planter i soveværelset, for de kan optage den tunge luft og ilte rummet. Her ses en lille, grøn kongebegonie, Begonia rex, som har dekorative blade og får blomster om sommeren. Den trives midt i et rum med dagslys og skal vandes rigeligt, for jorden må ikke tørre ud mellem vandingerne.
 2. Calathea findes i mange forskellige varianter. Den maleriske plante er perfekt til de steder i dit hjem, der har mindre lys, fordi de trives bedst med skygge og en lille mængde indirekte sollys. Plantejorden skal være jævnt fugtig, og du kan med fordel overbruse planten med kalkfrit vand om vinteren, hvor luften er tør i stuen.
 3. Et badeværelse er ofte et lidt sterilt rum, men du kan skabe eksotisk stemning med planter. Til højre står her: Sigøjnerblad, Dieffenbachia ’Camilla’, som har lysegrønne blade, der dog bliver mindre brogede uden sollys. Til gengæld trives den fint på en mørk plads. Vand den grundigt og regelmæssigt. Den egner sig godt på badeværelset, for den kan tåle høj luftfugtighed. Til venstre står måneskin, Scindapsus pictus, der er en asiatisk klatreplante, som kan få meterlange ranker. Den trives bedst i skygge, og jorden skal være fugtig hele tiden.
 4. Nogle planter har særligt fine blade eller en flot form, der gør dem til levende skulpturer. Til venstre står sømandstrøst, Aglaonema ’Red Zircon’, hvis blade er i en sart lyserød tone med grønne kanter. Den trives på en lys plads uden direkte sollys, og den skal vandes regelmæssigt. Til højre ses blomstervugge, Rhoeo spathacea, med lancetformede, mørkegrønne blade med mørklilla bagside. Den tåler en mørk placering og en let udtørring mellem vandingerne.