Stueplanter uden spindemider
Stueplanter

Befri dine stueplanter fra spindemider

af Christine Agertoft. 20.10.2020
Foto: Pernille Enoch.
Dine stueplanter er særligt sårbare overfor spindemider om vinteren, men med de her nemme tips kan du redde dine elskede planter!

Det er ikke kun planterne i din baghave, der har det hårdt om vinteren. Dine stueplanter lider også under vinterforholdene. Selvom de står inde i varmen, så er de stadig mere sårbare end om sommeren, hvor de får lys, luft og varme.

Den tørre stueluft og det svage lys gør nemlig stueplanter til et nemt offer for spindemider. Det er et lille insekt, som sidder på undersiden af plantens blade og suger plantesaft.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan ser du, om din plante har spindemider

En enkelt spindemide bliver hurtigt til to og tre og så videre. De spinder et fint spind, som gør det muligt for dem at kravle fra blad til blad og hele tiden finde ny næring. Det fine spind er ofte grunden til, at du opdager spindemiderne, men faktisk er først tegn små, gule pletter på bladene.

Når først spindemiderne er i gang med at formere sig, går det hurtigt, og hvis de suger livet ud af alle plantens blade, dør den. Derfor er det vigtigt at handle, så snart du ser de første tegn på spindemider.

Sådan bekæmper du spindemider på stueplanter

Spindemider har det særlig godt i tør og varm luft, så du kan med fordel sørge for en højere luftfugtighed og fx flytte planten over i et køligere hjørne.

Der findes flere insektmidler, som også virker på spindemider, men vi anbefaler, at du vasker stueplantens blade med sæbevand (1 spsk sæbe i 1 l vand) hver uge i ca. en måned, eller indtil spindemiderne er helt væk. Husk også at give det område, hvor den angrebne stueplante har stået, en grundig omgang rengøring – ellers kan planten genangribes.