Sådan bekæmper du skadedyr uden sprøjtemidler
Kålen er gennemhullet, roserne mangler det meste af deres blade, sneglene slimer sig gennem salaten, potteplanterne har fået grå blade, og drivhusplanterne er sorte og klistrede…Får du også sommetider en ubændig trang til at føre krig mod alle de uvelkomne kræ, der spolerer haveidyllen?
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Det gør vi også, men faktisk er der masser af andre metoder end den skadelige sprøjegift, du kan tage i brug, når havens ubudne gæster skal væk.
8 tips til at bekæmpe skadedyr uden sprøjtemidler:
- Undgå at så den samme agrøde på det samme sted i køkkenhaven to år i træk, da det vil tiltrække en del skadedyr.
- Har din plante fået bladlus, kan du bruge vandslangen og skylle med en kraftig stråle. Så ryger de små dyr af.
- Jo mere mangfoldighed i haven og jo sundere planter du har, jo færre problemer vil du komme ud for. Uregelmæssig vandtilførsel, kunstgødning, bar jord og kompakt jord er nogle af de helt store syndere i forhold til at tiltrække skadedyr, så sørg for at passe haven jævnligt.
- Fjern de skud, hvor skadedyret har været, med en havesaks. Du skal være hurtig, inden smitten breder sig til resten af planten.
- Dræbersnegle er et af de skadedyr, som kan forvolde allermest skade i haven. Se her, hvordan du slipper af med dem.
- Tiltræk nyttedyr til din have, som spiser skadedyrene. Fx spiser pindsvin havens snegle, mens mariehøns, svirrefluer og mange andre insekter nyder godt af bladlus.
- Køb sprøjtemidler, der er baseret på mikroorganismer og derfor ikke er skadelige for miljøet og dig selv.
- Kan du ikke holde dig fra nogle af de effektive produkter, så brug insektsæbe, der virker mod stort set alle skadedyr og i nogle tilfælde også mod svampesygdomme. Insektsæben kan både købes i "klar til brug"-sprayflasker og som midler, der skal fortyndes med vand. Sæben er et såkaldt kontaktmiddel, det vil sige, at det skal sprøjtes på hele planten, så alle skadedyrene rammes. Midlet er basisk og opløser skadedyrenes "overhud", så de dør. Sprøjt aldrig i direkte solskin, da det kan give skader på bladene.
Find Miljøstyrelsens oversigt over godkendte sprøjtemidler til private her!
Husk: Din have er ikke dit levebrød, men et sted, hvor du skal kunne nyde at være, så inden du flår giftige midler ned fra hylderne i arrigskab, skal du tænke på, at der ingen grund er til at bruge gift for at få lidt ekstra tomater, perfekte kålblade eller blanke skinnende rosenblade.