Stueplanter

Monstera: Guide til din monstera (fingerfilodendron)

af Karoline Rysgaard Olesen. 28.08.2017
Foto: Tia Borgsmidt.
Monstera deliciosa, også kaldet fingerfilodendron, er blevet en populær frøken at have i sin stue. Den er både dekorativ og utrolig nem at passe. Læs med her, hvor vi guider dig til både pasning og formering af din monsteraplante.

Hvis du ikke allerede har en monstera, så skynd dig at få fat i en! Ikke nok med at den er nem at passe - den kan med sine store, eventyrlige blade også hurtigt gøre et helt rum mere grønt. Det er nemlig en utroligt dekorativ plante, der specielt er kendt for sine fingerlignende blade. På grund af netop disse blade går planten også under navnet fingerfilodendron. Alene bladene er ret interessante at betragte – de kan nemlig både komme frem som små, hjerteformede blade, der med tiden udvikler ”udklippede” huller og kommer til at ligne fingre, men de også folde sig ud fra stænglerne og have "fingre" fra start.

Vidste du, at… Monsteraplanten oprindeligt hører hjemme i den tropiske regnskov og har udviklet de fingerlignende blade for at beskytte sig selv mod kraftige regnskyl. 

Vil du have guides til flere planter end monstera? Se også vores guide til pileaplanten

Pas din monstera rigtigt, og den bliver stor

Som i meget stor! På blot få uger kan din monstera vokse betragteligt, så inden du løber hovedkulds ned for at købe din monsteraplante, bør du lige overveje, om det er en plante, du har plads til. Vil du til gengæld gerne fylde et hjørne ud og har pladsen, så er monsteraen det rigtige valg. Det ligner umiddelbart en plante, der kræver meget pasning, men det er faktisk utrolig nemt. Læs med videre, når vi guider dig til at passe din monsteraplante. 

Lys i de rigtige mængder

Regel nummer 1: Lad være med at stille din monsteraplante i vindueskarmen. For det første vil der meget hurtigt ikke længere være plads til den, og for det andet tåler den altså heller ikke direkte sollys.

Anbring i stedet din plante et sted med klart, indirekte lys. Din monsteraplante kan sagtens tåle at stå i et arbejdsværelse med begrænset naturligt lys.

Hvis du holder lidt øje med din monstera, vil du selv kunne fornemme, om den får for lidt eller for meget lys. Får den for meget direkte lys, vil bladene blive gule. Får den for lidt lys, vil de signaturagtige huller blive forhindret i at udvikle sig. Sammen med din plante må du føle dig frem.

Nok kommer monstera fra regnskoven – men hold igen med vandingen

Det lyder utroligt, men monsteraen har altså ikke brug for særligt meget vand trods dens oprindelse i regnskoven. Til gengæld vil den gerne nå at tørre ud mellem vandingerne.

Som tommelfingerregel skal planten vandes én gang om ugen. Vil du gøre det absolut bedste for din plante, er det dog bedre, at du mærker på jorden en gang imellem i stedet for at vande rutinemæssigt. Du kan tjekke, om planten skal vandes ved at stikke din fingerspids ned i jorden – hvis de øverste tre cm er tørre, er det tid til at vande.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Selvom monsteraplanten ikke vil have vand i store mængder, er der dog lidt fra regnskoven, den er glad for: Fugt. Vil du forkæle din monstera, bør du derfor sprayvande den jævnligt, hvis den står i et tørt rum.

Se også: 14 gode planter til altanen

Hold styr på din store plante

Monsteraplanten har som sagt konstant vokseværk og kan blive noget af en kleppert. Hvis det netop er dette, du ønsker og gerne vil hjælpe den lidt på vej, kan du med fordel gøde din plante en gang om måneden i forårs- og sommermånederne.

I takt med at din plante vokser, vil den få brug for støtte. Monsteraplanten er nemlig en krybende plante, hvilket vil sige, at den vokser sidelæns fremfor opad. Du kan enten binde din plante til en snor i loftet, eller binde den forsigtigt op ad en mospind. Alternativt kan du binde de indre stængler sammen for at holde dem oprejst.

Må man klippe monsteraen luftrødder af?

Monsteraen ikke kun slår rødder under jorden, men også udvikler luftrødder. Disse rødder kan blive ret lange, og mange vil typisk gribe til saksen. Prøv dog i stedet at lade din plante vokse op ad en mospind. Luftrødderne vil gerne have noget at kravle ind til og gribe fat om. 

Formering af monstera

Er du bare helt vild med din monsteraplante og vil have flere, er der hjælp at hente. Du kan nemlig godt formere den. Dette kan gøres på to måder: 

  1. Formering ved deling. Denne formeringsmetode kræver en ret udviklet monstera, men er derefter forholdsvist let at have med at gøre. Tag din plante ud af potten, og nulr forsigtigt rødderne fri for jord. Hvis din plante er klar til at blive delt, vil du relativt nemt kunne skille rødderne ad. Når rødderne er fri fra hinanden, vil der ud fra hver klump kunne blive en ny monsteraplante. Plant de adskilte plantebidder enkeltvis, og sørg for at holde jorden godt fugtig de første uger.  
  2. Formering ved stiklinger. For at en stikling kan skabe nyt liv, skal den have en luftrod. Find det yderste af en stængel, og følg den ned til nærmeste led. Der skal gerne være 2-3 stængler med blade fra leddet og en antydning af en luftrod. Klip lige under led og luftrod. Plant hurtigt stiklingen i en potte med fugtig jord – både led og luftrod skal være under jorden. Vand eller spray den nye stikling, og plant den i en lukket beholder – det er meget vigtigt, at denne form for stikling er fugtig hele tiden, indtil den sætter rødder. Du kan enten købe en lukket beholder eller bare lukke en beholder inde i en plasticpose. Rødderne skal være ca. 4 cm lange, før du flytter stiklingen til en almindelig potte – dette tager ca. 3-8 uger. 

Læs også: 5 planter, der forbedrer indeklimaet i din bolig

Har du brug for hjælp? Tjek vores store guide til stueplanter her.