Sådan passer du på dine stueplanter, når det er vinter
Stueplanter

Sådan passer du dine stueplanter, når det er vinter

af Karoline Rysgaard Olesen 22.01.2018
Foto: Pernille Albers
Det er ikke altid lige let at holde liv i stueplanterne, når det er vinter. Heldigvis er der bare nogle få ting, du skal justere på. Få vores bedste tips til at passe dine sukkulenter og tropiske planter i de kolde vintermåneder.

Lige såvel som stueplanter kan stortrives om sommeren, kan de desværre også mistrives, når de kolde vintermåneder indtræffer. Blandt tidens mest populære plantetrends er særligt pilea-planten lidt et problembarn, og det nærmest knuser ens grønne plante-hjerte at se blad efter blad gulne - for til sidst at falde af.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Her er det vigtigt at huske på, at en plante skal passes anderledes om vinteren end om sommeren. Glemmer du at justere eksempelvis vanding i takt med, at temperaturerne og lysmængden skifter, kan din stueplante hurtigt begynde at te sig helt anderledes.

Vi guider dig til pasning af dine stueplanter i vinterperioden, så du forhåbentlig kan undgå at skille dig af med alt for mange planter, inden vi igen går varmere tider i møde. Man begynder jo at holde helt af de små, grønne væsener…

Læs også: Guide til monstera - af de stueplanter, der er lette at passe, når det er vinter

Sådan skal du passe dine stueplanter, når det er vinter

Det er forskelligt fra plante til plante, hvordan den helst vil have det – både sommer og vinter. Derfor skelner vi i denne artikel mellem kaktus og sukkulenter og tropiske planter, da de i overordnede træk har samme præferencer.

Kaktus og andre sukkulenter: Kaktus, Fiskebenskaktus (Epiphyllum anguliger), Paradistræ (Crassula ovate).

Tropiske planter: Gummitræ (Ficus elastica), Monstera (Monstera deliciosa), Pilea (Pilea peperomioides), Svigermors skarpe tunge (Sansevieria trifasciata), Violinfigen (Ficus lyrata), Kentiapalme (Howea belmoreana).

Se også: Guide til din pileaplante

Kaktus og andre sukkulenter

En sukkulent er en plante, som har tilpasset sig områder, der ofte er udsat for tørke, ved at lagre vandreserver i blade eller stilk. Derfor er alle slags kaktus sukkulenter - men ikke omvendt. Du kan kende en kaktus på dens ’areoler’, altså dens små runde knopper, hvorpå den producerer sine torne og blomster.

Lys. Da sukkulenter er tilpasset de varme områder, og ofte er udsat for tørke, har de brug for meget og direkte lys. Dette er endnu vigtigere om vinteren, når det naturlige lys er begrænset. Find derfor dit hjems lyseste sted til din sukkulent.

Temperatur. Sukkulenterne kan godt tåle de lidt køligere temperaturer, der er om vinteren. Det vigtigste er, at de får direkte lys. Sørg dog for at holde dem væk fra træk.

Vanding. Det er nødvendigt at holde dine sukkulenter tørre, hvis de skal overleve de kolde vintermåneder. I de fleste tilfælde vil sukkulenterne dog stå i et tørt rum (et rum med radiator), og derfor skal de alligevel vandes, når jorden er tørret fuldstændig ud. Mærk efter med en finger. Sørg for at vande dine sukkulenter om morgenen, så overskudsfugten kan nå at løbe af, inden det bliver nat. Ellers kan dine sukkulenter udvikle bakterievækst i rødderne.

Tropiske planter

Selvom mange stueplanter nyder en hvileperiode i løbet af vintermånederne, er tropeplanter vant til mindre udtalte årstider. Derfor bør du opmuntre dem til en periode med hvile ved selv at nedsætte vandingen og helt holde op med at gøde.

Lys. Det er forskelligt fra plante til plante, hvor stor en mængde lys, de har brug for, men generelt foretrækker de fleste tropiske arter at være ude af direkte lys og i stedet nyde klart, filtreret lys. Dog er der om vinteren et underskud af lys i forhold til varme (radiatorerne kører typisk for fuld styrke), så de fleste planter vil nyde godt af at komme hen på en solrig plet i vintermånederne.

Temperatur. De værste temperaturforhold for de tropiske planter er dem, der svinger meget. I de kolde måneder bør du derfor beskytte dine planter ved at flytte dem væk fra trækkende vinduer og døre og være opmærksom på radiatorer og andre varmekilder, der pludseligt kan ændre et rums temperatur.

Vanding. Dine stueplanter kræver betydeligt mindre vand om vinteren end i sommerperioden, så husk at skrue ned for vandingen. Du kan tjekke planternes fugtniveau ved at stikke din finger ned i jorden – hvis de øverste tre cm er tørre, bør du vande din plante.

Prøv også: Chokoladebrownie med saltkaramel

Hold øje med bladenes farve

Ofte afslører bladenes farve, hvad du skal justere på for at sikre din plantes overlevelse.

  • Har din plante brune blade, der falder af, skyldes det ofte pludselige temperaturskift eller undervanding. For arter der synes godt om skyggefulde forhold, kan det være et tegn på for meget direkte lys.
  • Lider din plante af gulnede blade skyldes det ofte forkert vanding – både for meget og for lidt vand kan være synderen. Derfor bør du tjekke, om planten har brug for vand ved at mærke på jorden. For meget kalk i vandet kan også gøre bladene gule.
  • Virker bladene livløse og visnende, får din plante højst sandsynligt for meget direkte lys. Særligt hvis de visner midt på dagen. Det kan også skyldes mangel på vand, så mærk efter på jorden, og giv evt. planten et ordentligt skyl.

Har du brug for hjælp til stueplanterne? Tjek vores store guide til stueplanter her.