strelitzia nicolai
Stueplanter

Strelitzia Nicolai (Paradisfugl)

af Sofie Wulff. 6.02.2019
Foto: Plantorama.
Monstera og Pilea har de seneste år taget føringen, når det kommer til grønne planter i boligen. Men nu er en ny (... og noget større!) tropisk skønhed også begyndt at storhitte som stueplante. Vi har samlet alt, du skal vide om den smukke Strelitzia.

Der er ingen tvivl, at grønne planter er blevet en stor trend i boligindretningen inden for de seneste år - og det ser ud til, at de er kommet for at blive!

De seneste år har tropiske planter som særligt Monstera og Pilea indtaget de danske vindueskarme, og nu er endnu en grøn, og noget større skønhed også begyndt at dukke frem i flere og flere hjem; den utroligt smukke og langstilkede Strelitzia Nicolai.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Populære arter af Strelitzia

Strelitzia - der også går under navnet Paradisfugl og Papegøjenæb - er en tropisk plante, der lever vildt i bl.a. Sydafrika og på De Kanariske Øer. Planten er en staude med store, majestætiske blade, der stikker nærmest lodret op i vejret. Den kan blive flere meter høj, hvis den passes korrekt og har rigeligt med plads at vokse på.

I Danmark er det primært arterne 'Strelitzia Nicolai', på dansk Hvid Paradisfugl, og 'Strelitzia Reginae', på dansk Orange Paradisfugl, der forhandles i plantecentre og blomsterbutikker, da disse egner sig bedst som indeplanter. Vælger du ' Strelitzia Reginae' kan du glæde dig til farverig tropestemning ud over det sædavnlige, når planten begynder at få store blomster i en stærk orange farve omkring 6-8. vækstsæson.

Pasning af Strelitzia (Paradisfugl)

Ligesom det er gældende med andre populære grønne planter med tropisk oprindelse, som fx Monstera, Pilea og diverse sukkulenter, er Strelitiza forholdsvis nem at passe. Planten er glad for lys, men har det allerbedst på en placering i delvis sol, så jorden ikke bliver alt for tør. Strelitzia foretrækker at stå lunt (18-20 grader) og gerne væk fra døre og vinduer, hvor det kan trække med kølig luft.

Hvis din Strelitzia står varmt og lyst, kan du regne med at skulle vande den 1-2 gange hver anden uge - alt afhængigt af størrelsen på din plante og potten, den står i. Vigtigst er det, at jorden er fugtig (ikke våd), og sjældent tørrer helt ud. I vækstsæsonen har planten godt af at få flydende gødning cirka hver 14. dag.

Bladene skal gerne have en overbrusning eller en tur med en forstøver i ny og næ og helst med kalkfrit vand.

Passer du din Strelitzia-plante korrekt, kan den vokse sig meget stor med alderen. Dette gælder især arten Strelitzia Nicolai, der typisk vil skyde 10-15 cm i højden for hvert nyt blad, der kommer til.

TIP: Har du en terrasse eller altan med delvis sol, kan du give dit uderum et stejf af troperne ved at rykke din Strelitzia udenfor i årets varmeste måneder.