Rengøring: Fjern lugt fra vaskemaskinen
Tips & tricks

Derfor lugter din vaskemaskine - og sådan undgår du det

af Redaktionen. 9.01.2023
Foto: Bjørn Jakobsen.
Lugter din vaskemaskine surt og jordslået? Lær her, hvordan du nemt rengør den - og få tips til, hvordan du holder lugten væk fremover.

Denne artikel indeholder sponsorerede links.

Lugter din vaskemaskine dårligt, jordslået eller af mug, er det højest sandsynligt et resultat af, at kalk og rester har samlet sig inde i din maskine - og det lokker bakterier frem!

Fugt kan også være skyld i lugtgenerne i din vaskemaskine. Hvis du altid lukker maskinens låge og bakker lige efter, du er færdig med en vask, får din vaskemaskine svært ved at tørre helt og kan hurtigt begynde at lugte fugtigt og råddent.

Det føles helt forkert at skulle gøre sit tøj rent i en beskidt og ildelugtende maskine, men med en god rengøring af vaskemaskinen er du problemet kvit!

Rengøring af din vaskemaskine

Lugter din vaskemaskine, kan du sagtens komme problemet til livs - og det er faktisk ret enkelt. En vaskemaskine kræver nemlig en jævnlig rengøring indvendig for at kunne gøre dit tøj så rent som muligt. I mange nye vaskemaskiner findes der et decideret rengøringsprogram, som du kan bruge.

Se nedenfor, hvordan du rengør din vaskemaskine, så den dufter som ny!

5 tips til at fjerne lugten fra vaskemaskinen

  1. Læs i vaskemaskinens brugsanvisning, hvordan vaskemaskinen skal rengøres. Nogle producenter fraråder brugen af afkalkningsmiddel eller rengøringsmiddel i deres maskiner. Hvis du alligevel gør det, kan det få betydning for maskinens garanti.
  2. Hvis din vaskemaskine fyldes fra fronten, så fjern sæbeskuffen. Sæt den i blød i varmt vand, og brug en gammel tandbørste til at fjerne sæberester/belægninger eller mug. Skyld den grundigt, før den sættes på plads.
  3. Indstil vaskemaskinen på et varmt program eller et renseprogram, og hæld en kop hvid eddike ind i tromlen. Eddiken vil hjælpe til at afkalke din vaskemaskine.
  4. Fortsæt programmet, til det er færdigt. Åbn lågen, og lad tromlen lufttørre. Hvis der stadig er dårlig lugt eller belægninger, så gentag processen.
  5. Til sidst tørrer du maskinens gummi-membraner af med en fugtig klud. Sørg for at løfte dem fri fra metallet, hvor det er muligt, så du kan fjerne skjulte belægninger. Tør også vaskemaskinens overflader af. Nu skulle din vaskemaskine gerne dufte friskt og rent!

Undgå lugt i vaskemaskinen fremover

Man kan fristes til at tænke, at ikke kun tøjet, men også vaskemaskinen selv, bliver ren, når du kører en vask med vand og sæbe. Det er dog ikke tilfældet.

Sørg for at give din maskine en hovedrengøring nogle gange om året, hvor du gør tromlen ordentligt ren og kommer i dybden i revner og sprækker. Tag jævnligt sæbeskuffen ud og rengør for sæberester. De fleste kan tåle en tur i opvaskemaskinen. Husk også at rense vandlås og filter.

Brug den rette dosis vaskemiddel

Underdosering af vaskemiddel kan føre til sur lugt i maskinen. Følg derfor altid doseringsvejledningen på pakken, så du hverken bruger for lidt eller for meget vaskepulver, som både kan sætte sig som belægninger indvendigt i tromlen og give kedelige, hvide streger på dit tøj.

Husk at kogevaske i ny og næ

Bakterier elsker lave temperaturer - og derfor kan din vaskemaskine hurtigt komme til at lugte grimt, hvis du kun kører vaske med koldt vand. Vask gerne ved 90 grader min. en gang om måneden. Det vil slå bakterierne ihjel.

Hvis dit tøj lugter surt efter vask

Hvis dit tøj lugter, selv efter du har vasket det, kan det skyldes, at du lader det ligge for længe efter vask, at du bruger for meget eller for lidt vaskemiddel, eller at din maskine trænger til rens. Rengør sæbeskuffe og gummipakninger med svamp og sæbe. Rens maskinen ved at køre det varmeste program uden tøj men med en kop husholdningseddike direkte i maskinen. Følg i øvrigt de ovennævnte råd.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.