Vasketøj tørres udenfor på tørresnor
Tips & tricks

Sådan tørrer du dit vasketøj smartest uden tørretumbler

af Christina Riis. 3.07.2023
Foto: Jette Ladegaard-Pedersen.
Når du skal tørre dit vasketøj, er der lutter fordele ved at ty til tørresnor i stedet for tørretumbler: Få vores bedste tips til at lufttørre tøj - ude og inde!

Tørretumbleren er en praktisk bekvemmelighed i mange hjem, men der er gode grunde til at overveje en mere naturlig vej og tørre dit vasketøj på et stativ eller tørresnor.

For det første sparer du energi og reducerer dit elforbrug betydeligt ved at udelukke tørretumblerens høje strømforbrug. Det hjælper både din pengepung og miljøet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Derudover bevarer den skånsomme lufttørring tøjets kvalitet bedre, når du undgår de høje temperaturer fra vaskemaskinen. Farver falmer ikke så hurtigt, og tøjet får mindre slitage, så du kan beholde det længere.

Sådan tørrer du bedst tøj uden tørretumbler

I det hele taget er der flere måder at tørre tøj på, og der findes mange slags tørrestativer, der opfylder forskellige behov. Du kan få lofts- eller vægmonterede stativer, der bare skal klappes ned. Du kan få stativer, der passer til at stå over badekar, eller lodrette tørrestativer, der fylder i højden i stedet for i bredden.

Til udendørs brug kan du få paraplytørrestativer eller tørresnore spændt ud mellem to pæle, husmure, eller hvad der nu giver mening for dig.

Vi giver dig tips og tricks til at tørre dit vasketøj både ude og inde.

Generelle tips til ophængning af tøj

  • Ryst tøjet, før du hænger det op. Så retter de værste folder sig ud.
  • Hæng sokker til tørre på bøjler for at spare plads.
  • Hæng skjorter og kjoler til tørre på bøjler for at undgå, at de krøller.
  • Lad den tungeste/tykkeste del af tøjet hænge nedad, da den vil være længst tid om at tørre.
  • Sørg for, at tøjet spændes ud mellem tøjklemmer for at undgå krøller.
  • Undgå at tøjet overlapper. Spred det, så der er mindst. 3 cm. imellem delene. Spring også gerne hver anden tørresnor over, så der er god plads omkring hver enkelt stykke tøj.
  • Undgå mærker fra tøjklemmer ved at hænge tøjet op ved linningen eller sømmene.

Selvom det generelt frarådes at tørre tøj indenfor af hensyn til indeklimaet, kan det være nødvendigt. Du har måske ikke lige en have eller gård, du kan hænge dit vasketøj ud i, eller måske regner det uafbrudt den næste uge. Der er heldigvis råd at hente, så tøjet tørrer hurtigt og uden at generere en usundt høj luftfugtighed i dit hjem.

Tips til at tørre tøj indendørs

  • Centrifuger vasketøjet i vaskemaskinen så meget som muligt. Vær dog opmærksom på, at visse materialer ikke tåler det.
  • Overvej, hvilket rum, du tørrer tøj i. Jo bedre ventilation, jo bedre tørreegenskaber.
  • Brug kun bøjler af plastik til at tørre tøj. Træ og stof kan danne grobund for mug, når det bliver vådt.
  • Stil vasketøjet et varmt og luftigt sted, f.eks. ved et solrigt og åbent vindue.
  • Lav gerne gennemtræk.
  • Vend og ryst tøjet undervejs, så det krøller mindre og tørrer jævnt.

Hvor skal jeg tørre tøj indenfor?

Har du ikke andre muligheder for at tørre tøj, end at gøre det indenfor? Så er der alligevel nogle forholdsregler, du kan tage, for at sikre de bedst mulige forhold for både dit indeklimas og dit tøjs skyld.

Først og fremmest bør du undgå de rum, du opholder dig mest i - det vil oftest være stue og soveværelse.

Fugten sætter sig ikke bare i luften og væggene, men også i møbler, tæpper og andre tekstiler. Bryggers, køkken og badeværelse er klart de bedste rum, og særligt badeværelset, fordi det ligefrem er designet til at tåle fugt. Det er beklædt med fliser, der er ventilation, måske et vindue, og så opholder du dig ikke særligt længe ad gangen på badeværelset.

Undgå loft og kælder, hvis de rum i forvejen har tendens til fugt hos dig.

Undgå fugt

Hvis du alligevel ikke kan komme udenom at skulle tage nogle af de andre rum i brug, så undgå så vidt muligt at være hjemme, imens tøjet hænger til tørre. På den måde undgår du at indånde den værste fugt, og du skal kun tænke på at lufte ud for at forebygge fugtskader i hjemmet. Hæng f.eks. tøjet op om morgenen, og åbn vinduerne, inden du tager på arbejde.

Det tager omkring en dag eller to for dit tøj at tørre indendørs, så det er en god idé at planlægge det sådan, at du i hvert fald er væk hjemmefra i første fase af tørringen.

Det perfekte vejr at tørre tøj i

Hvis du er så heldig, at du har mulighed for at tørre tøj udendørs, bør du helt klart benytte dig af den luksus! Men måske er du ikke klar over, at du kan bruge tørresnoren udenfor året rundt - alt afhængigt af luftfugtigheden. Vi guider dig i, hvad der er det bedste og det værste tørrevejr.

Tips til at tørre tøj udendørs

  • Hæng de største klæder op først, så du er sikker på, at der er plads - det er lettere at klemme en sok ind end et lagen.
  • Sørg for et luftigt sted, helst uden direkte sol.
  • Tør tørresnoren af inden brug.
  • Tjek vejrudsigten. De mest optimale vejrforhold er skyfri himmel og blæsevejr.
  • Tag tøjet ind, før duggen falder om aftenen. Så undgår du, at tøjet bliver fugtigt igen.

    Hvor skal jeg tørre tøj udenfor?

    Det bedste for både dig og dit tøj er at hænge det til tørre udenfor. Tøjet kommer til at dufte dejligt friskt - helt uden brug af skyllemiddel, og du undgår fugt i hjemmet.

    Når du tørrer tøj udenfor, skal du helst finde et sted, hvor der er læ for skarp, direkte sol, men ikke for vind. Det kunne f.eks. være under et halvtag med åbne sider. Et halvtag ville også kunne beskytte mod eventuelle løvfældende træer.

    Dog skal du nok ikke hænge vasketøj ud i kraftigt blæsevejr. Der vil både være risiko for, at tøjet flyver væk, men også bare for, at det bliver krøllet.

    Udnyt eller undgå solen

    Det virker umiddelbart oplagt at bruge solens varme til at fremskynde tørringsprocessen, men solstrålerne kan være skrappe. Du bør først overveje, hvad du hænger ud.

    Udnyt solen, hvis du kun skal tørre hvidt tøj - så får du en gratis og naturlig omgang afblegning, så eventuelle misfarvninger ses mindre.

    Undgå derimod at hænge dit farvede eller mørke tøj direkte ud i solens skarpe stråler. Kan du ikke det, så hæng tøjet op på vrangen.

    Kan man tørre tøj udenfor om vinteren?

    Måske er du vant til at bruge tørretumbleren, når termometret viser minusgrader udenfor. Men faktisk kan du sagtens hænge dit vasketøj ud om vinteren - selv i frostvejr! Så længe luften er tør, kan det lade sig gøre, og det er den faktisk ofte på en kold og klar vinterdag.

    Det tager bare lidt længere tid, end hvis solen skinner fra en skyfri himmel. I frostvejr vil fugten i dit tøj sandsynligvis først fryse til is, hvorefter det fordamper.

    Det dårligste vasketøjsvejr er dog tåget og diset vejr, fordi luften så allerede er mættet med vand, og dit vasketøj vil blive ved med at være fugtigt. Man kan sige, at det tager længere tid at tørre tøjet, jo højere luftfugtigheden er.

    Den vigtigste faktor, der spiller ind, når det kommer til tørretiden udendørs, er luftfugtigheden. Er luften tør, er den mere modtagelig for den fugt, der sidder i vasketøjet. Er den allerede mættet af fugt, tager det lang tid.

    Derefter kommer faktorer som temperatur, solskin og vind, som alle har en effekt på tørringen, men det er ikke decideret afgørende. Det afgør nærmere hvor lang tid, tøjet er om at blive tørt.

    Sol, varme og blæst fremskynder processen, men tør luft er klart det vigtigste. Væn dig til at se på luftfugtigheden i stedet for temperaturet, når du skal tørre tøj! Jo lavere luftfugtighed, jo bedre tørrevejr.

    Kilder: jysk.dk, bolius.dk, danskrenseriforening.dk

    Flere guides til vasketøj