vasketøj
Tips & tricks

Hvor tit skal det vaskes? Håndklæde, karklud, sengetøj, dyne og hovedpude

Af redaktionen 29.06.2022
Foto: Rikke Westesen
Har du styr på, hvor tit karkluden skal skiftes, eller hvor ofte hovedpude vaskes? Læs med her, hvor du også får svaret på, hvor mange gange du kan bruge håndklædet, inden det skal i vaskemaskinen, og om din telefon trænger til at blive gjort ren.

De fleste af os kan sagtens se, hvornår der trænger til at blive støvet af, eller hvornår støvsugeren skal svinges derhjemme. Men det er ikke altid, man kan se skidt og bakterier med det blotte øje.

Så her får du vores guide til god hygiejne i hjemmet.

Hvor tit skal håndklæder vaskes?

Efter tre ganges brug

Når du bruger dit badehåndklæde efter en tur under bruseren, bliver der både overført bakterier og døde hudceller fra kroppen.

De fleste af bakterierne er heldigvis uskadelige. Men bakterierne har gode betingelser i et badehåndklæde, fordi det jo hele tiden bliver gjort fugtigt.

Så hvis badehåndklædet skal betragtes som nogenlunde rent, skal du ikke bruge det mere end tre gange, før det skal en tur i vaskemaskinen. Det er vigtigt også at nævne, at det er afgørende, at man hænger badehåndklædet op, så det kan tørre helt mellem hvert bad. Det er nemlig meget sværere for bakterierne at formere sig på et tørt håndklæde frem for et fugtigt.

Kilde: Netdoktor.dk

Hvor tit skal hovedpude og dyne vaskes?

4 gange om året

Vi bruger en stor del af døgnet i vores seng, men det er ikke alle, der ved hvor ofte hovedpuden og dynen skal en tur i vaskemaskinen, så vi kan forebygge allergi på grund af husstøvmider.

Astma-Allergi Danmark anbefaler, at dyner og puder vaskes ved 60 grader mindst 4 gange om året. De skal tørres i tørretumbler. Hvis man har en rullemadras på sin seng, skal den også vaskes ved 60 grader mindst 4 gange om året.

Derudover kan man forebygge allergi på grund af husstøvmider ved lufte grundigt ud to gange om dagen og ellers varme hjemmet op til minimum 20 grader, så der er lav fugtighed og dermed dårligere betingelser for husstøvmider.

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Hvor ofte skal sengetøjet skiftes

Hver 14. dag

Vi bruger i gennemsnit mere end 50 timer om ugen i sengen, og når du sover bliver dit sengetøj udsat for alt fra sved, hudfedt, døde hudceller, creme og andet skidt.

Et gammelt husmoderråd lyder, at sengetøjet skal vaskes hver 2. til hver 4. uge. Mikrobiologer og andre eksperter anbefaler hver 2. uge, og tilføjer at individuelle omstændigheder kan have betydning for intervallet. Den amerikanske allergiforening anbefaler, at du skifter sengetøj hver uge.

Kilde: Samvirke

Hvor tit skal karklud og viskestykker skiftes?

Dagligt

I køkkenet skal du være meget opmærksomme på, at der ikke spredes bakterier og vira til det mad, du skal spise. Her er det primært jordbakterier fra grøntsager og bakterier fra kød, der for begges vedkommende kan gøre os syge.

For at undgå at sprede bakterier og vira, anbefaler Netdoktor, at du skifte viskestykker og køkkenhåndklæder dagligt, og så snart du ikke bruger dem, skal de hænges til tørre. Karklude bør skiftes hver dag.

Kilde: sygeforsikring.dk

Hvor ofte skal affaldsspanden vaskes?

Hver anden uge

Der er en god grund til, at du skal vaske hænder, hver gang du har båret skraldeposen ud, for den er sandsynligvis dækket af flere bakterier, end du kan forestille dig. Og ca. hver anden uge bør du vaske selve skraldespanden.

Kilde: femina.dk

Husk også din smartphone

Hver dag

Måske sidder du og læser denne artikel på din smartphone. Hvis du gør, så kan du sikkert se fedtede fingeraftryk og måske et tyndt lag af makeup. Men du kan ikke se det, der faktisk er mere problematisk – nemlig bakterier.

Din telefon er højst sandsynligt den ting, du rører ved flest gange i løbet af dagen, og derfor anbefales det, at du desinficerer den en gang om dagen med 70 procent alkoholspray eller særlige wipes. Og hvis andre bruger din telefon, kan det også anbefales, at du rengør den, når du får den tilbage.

Kilde: videnskab.dk

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.