Vinglas uden glaspest
Tips & tricks

Guide: Slip af med glaspest

Max Martinussen. 20.09.2022
Foto: Hay PR / Columbus Leth.
Glaspest er en trist grå tåge, der rammer ellers fine, klare glas og det kan virke helt umuligt at fjerne, hvis ikke du lige ved hvordan.

Den genstridige tåge kan synes umulig at slippe af med, men det er synd at kassere dine glas bare fordi de er ramt af lidt glaspest. Der er nemlig råd!

Sådan fjerner du glaspest

  1. I de fleste tilfælde kan du vaske dit glas i hånden i en blanding af varmt vand og klar eddike.
  2. Hvis det ikke er effektivt, kan du skrubbe glasset med tandpasta og en tandbørste.
Et glas ramt af glaspest.

Glaspest eller kalk?

Kalkede glas kan ligne glaspest, og fremgangsmåden for fjernelse af kalk på glas er ikke den helt samme. Du kan fjerne kalk fra dine glas med citronsyre i sæberummet på opvaskemaskinen. Brug 2 spiseskefulde til 1 vask.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sørg også for at afkalke opvaskemaskinen jævnligt. Det gøres ved at vaske en tom vask med en halv liter hvid eddike i bunden af maskinen.

Årsagen til glaspest

Glaspest er ikke som navnet ellers lyder en sygdom, som det er blevet smittet med. Glaspest kommer fra glasset selv – det er en syre kaldet kiselsyre, der trækkes ud af materialet, når glasset bliver mere end 60 grader varmt.

Glaspest er ikke farligt.

Sådan undgår du glaspest:

Den bedste måde at undgå glaspest at vaske glas på et vaskeprogram med en temperatur på under 55 grader, så kiselsyren ikke trækkes ud af glasset.

Undgå desuden at dine glas får fugt i opvaskemaskinen efter vask. Åbn lågen efter vask, så dampen kan få lov at forsvinde, og hvis du vil sørge for, at dine glas bliver ved at være helt blanke, kan du tage dem ud og tørre dem i hånden.

OBS: Krystalglas og lignende sarte glas bør altid vaskes op i hånden.