Reol af upcyclet træ
DIY

Bæredygtigt DIY: Byg en vægreol af upcyclet træ

af Pernille Albers. Foto: Martin Panduro/Stöj Foto 6.04.2022
Har du selv et værksted eller kender en, der har et, hvor det bugner med en masse træ? Så saml ind af brædder og afskårne rester træ og tryl det om til en unik vægreol. Se hvordan med DIY-guiden her.

Hvis du er vild med bæredygtige DIY-projekter og upcycling af gamle materialer, så er denne hjemmebyggede reol noget for dig! Du kan nemlig lave den udelukkende af genbrugsmaterialer. Med lidt sandpapir og maling kan du nemt upcycle gamle og kasserede trærester til en unik vægreol.

Måske kender du en snedker, tømrer eller hobbyhåndværker, der har trærester liggende fra diverse byggeprojekter. Hvis ikke, kan du også være heldig at finde billige trærester til salg på DBA.

Når du har samlet dine trærester, skal du blot bruge sandpapir, sav, bor, trælim og måske en malingsrest, og så kan du ellers sætte i gang med at bygge en fin vægreol med DIY-guiden herunder!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

DIY-guide: Vægreol af upcyclet træ

Det betyder ikke så meget, hvilken størrelse, træsort eller form, træet har. Du kan altid skære det til, slibe og male, så brædderne eller tømmerne får et ens look. Det kan endda også være flot, hvis hylderne i reolen har forskellige længder og tykkelser.

TIP: Fyrretræ er et billigt materiale at arbejde i. Det er blødt og derfor lettere at save i, hvilket gør træet velegnet til førstegangs-handywomen.

Det skal du bruge til at bygge en vægreol af upcyclet træ:

 • Kasseret træ (vi har brugt rester af reglar og forskallingsbrædder)

 • Sav

 • Evt. sandpapir

 • Træbor

 • Stiksav

 • Trælim

 • Maling

 • 3-5 vinkelbeslag til ophæng

Sådan bygger du en vægreol af upcyclet træ:

 1. Sav de lodrette bjælker/reglar i disse mål: 2 stk. på 100 cm. og 2-4 stk. på 45 cm (afhængig af hvor langt reolen skal bredde sig)

 2. Sav herefter de vandrette hylder/forskallingsbrædder: 6 stk. i målene 60-90 cm.

 3. Slib evt. træet med sandpapir for en mere jævn overflade.

 4. Læg de lodrette ned på gulvet, og placér de vandrette hylder, hvor du ønsker det. Afmærk med en blyant.

 5. For at hylderne skal hænge fast på de lodrette bjælker/reglar, skal der laves et rektangulært indhak på hver side. Sørg for, at indhakket er 0,2 cm større end hyldens tykkelse. Afmærk med en blyant.

 6. Bor hul i hjørnerne af det afmærkede indhak, og sav derefter indhakket med stiksaven. Ved de borede huller kan du nu vende stiksaven, så du kan save indhakket i et hug.

 7. Montér hylderne med trælim i indhakkene. Brug evt. en gummihammer til at slå dem i.

 8. Mal reolen i en ønsket farve. Vi har givet den grunder og derefter malet den to gange med topmaling. Reolen monteres på væggen med 3-4 små vinkelbeslag.