Sådan får du din blomsterbuket til at holde længere.
Buketter & kranse

3 tips til at få buketten til at holde længere

af Anita Lauridsen. 9.05.2022
Foto: Claudi Thyrrestrup.
Hvis du vil have din buket til at holde længere, er det godt at kende et par tricks, inden du går i gang med at sammensætte de fine blomster. Vi giver 3 gode tips!

Det er skønt at binde buketter af sæsonens smukke blomster. Men hvis du vil have blomsterne til at holde sig smukke i længere tid, er det en god idé at forberede blomsterne, før du begynder at binde buketten.

3 tips til at få buketten til at holde længere

1. Giv stænglerne et skråsnit

Fjern alle blade på den nederste del af stænglerne, da det bevirker, at din buket holder længere, og blomstervandet ikke så let kommer til at lugte dårligt. Giv alle blomster et skråsnit, så de lettere kan suge vandet til sig. Blomster med hårde stilke, fx roser, har især svært ved at suge vand uden et langt snit. Læg blomster og grene i små bundter på bordet efter art, så du let kan se, hvilke blomster du har at arbejde med. Herefter kan du begynde at binde din buket.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

2. Pas og plej din buket både dag og nat

Buketter holder særligt længe, hvis du skifter vandet ved dem dagligt. I den forbindelse er det en fordel igen at skære et lille skråsnit af blomsterstænglerne, så de let kan suge frisk vand. Får du ikke skiftet vand hver dag, så sørg i det mindste for, at buketten står i rigeligt vand. Tilsæt evt. vandet et holdbarhedsmiddel, der giver blomsterne næring og holder bakterievæksten nede. Husk dog, at løgplanter ikke bør få holdbarhedsmiddel, da det får dem til at vokse for hurtigt i vasen. Bukettens holdbarhed kan forlænges, hvis du stiller den køligt om natten, og når du ikke er hjemme. Om dagen skal du naturligvis stille buketten, hvor det passer dig bedst. Vær dog opmærksom på, at vindueskarme med meget sol, radiatorer og varme lamper reducerer bukettens levetid markant.

3. Giv blomstervandet den rigtige temperatur

For at blomsterne hurtigt skal optage vandet i vasen, er det vigtigt, at temperaturen er korrekt. Blomster med urteagtige stilke, såsom tulipaner, fresia, påskeliljer og andre løgplanter, trives bedst i meget koldt vand, mens blomster med hårde stilke, såsom roser, syrener og krysantemum, trives bedst i varmt vand. Blandede buketter bør stå i lunkent vand eller den temperatur, som hovedblomsten har bedst af. Når du binder blomsterkranse til fade med vand, gælder de samme regler.