Buketter & kranse

Vælg den rigtige vase

af Redaktionen 7.01.2014
Styling: Pia Buusmann, Lene Kristensen, Trine Edinger / Foto: Jes Buusmann og Claudi Thyrrestrup
Vaser fås i et utal af materialer, faconer, højder, farver og mønstre. Har du svært ved at vælge den rigtige vase til din buket, er her et par gode råd.

Højde og facon
En god hovedregel er, at buketten skal være mindst lige så høj som vasen - heller lidt højere end lavere, så det er buketten, der kommer i fokus og ikke vasen.

Vælg en vase, der er bred forneden og smal foroven, så blomsterne står tæt. Har du ikke en sådan vase, er en kande en god løsning.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Til små buketter er vaser med lige sider også fine. Brug fx smukke vandglas, syltetøjsglas, krus eller dåser med et vandglas i.

Rigtig store buketter kan både stå i store vaser med lige sider og i store kander. Gamle syltekrukker kan også bruges til dette formål.

Til enkelte blomster er meget smalle vaser, hyacintvaser eller flasker mest velegnede, så blomsten ikke står skævt.

Læs også: Smukke vinterbuketter!

Farver og mønstre
Vælg gerne en vase i en farve, der enten giver kontrast til bukettens hovedfarve eller understøtter den. En buket i røde og pink nuancer vil de fleste sikkert stille i en neutral vase (fx af glas, zink, hvidt porcelæn eller brunt ler) eller i en vase, der matcher bukettens røde eller pink hovedfarve.

Her kan det dog være mindst lige så flot at vælge en grøn vase, da rød og grøn er komplementærfarver, og grøn derved giver kontrast til bukettens hovedfarve rød/pink.

Har du bundet en buket i rolige ensartede farver uden kontraster, kan det være flot at stille den i en lidt vild vase med mønstre.

Omvendt er en spraglet buket ofte flottest i en afdæmpet vase - medmindre du bevidst går efter et bohemeagtigt udtryk. I så fald skal du se på farverne i buketten og på vasen. Matcher de? Og/eller har de den rigtige kontrast?

Er du i tvivl, så gå efter det sikre valg. Gennemsigtige glasvaser, porcelænsvaser i creme, lerkrukker og zinkkander går man aldrig fejl af.