madorganisering
DIY & kreative ideer

Den moderne husmors alfabet - fra A til Å

af Anita Banner 5.10.2018
Foto: Karna Maffait.
Hvordan undgår du, at frikadellerne hænger fast i panden, og hvorfor skal du altid have eddike og ketchup i dit hjem? Det og meget mere får du svar på hér i vores alfabet til den ægte husmor, hvor vi har samlet, alt du bør vide fra A til Å!

I ældre tid var en ægte husmoder én, der havde ansvaret for husholdningen og husførelsen - ene og alene. Sådan foregår det langt fra i de fleste hjem anno 2018, men det kan alligevel ikke skade at have styr på de vigtigste ting - og især ikke hvis det omhandler, hvordan man får succes med lækre kager, eller hvordan du fjerner vanskelige pletter fra yndlingskjolen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vi har her samlet en sjov guide til alt, hvad en moderne husmoder bør vide - fra A til Å.

Se også: 5 gode støvsuger-tips

Husmoderens alfabet - fra A til Å

A:
Atamon. Et konserveringsmiddel der forlænger holdbarheden i bl.a. syltetøj. Skyl glasset i atamon, inden du hælder syltetøjet i, eller tilsæt det, inden du lukker glasset.

B:
Blomsterstøv. Lyder romantisk, men pletter forfærdeligt. Især liljer! Gnid ikke på pletten, men fjern så meget blomsterstøv som muligt med tape eller støvsuger. Kom så ufarvet opvaskemiddel på pletten, læg tøj eller dug i en plasticpose i fire-seks timer, og vask i vaskemaskinen.

C:
Citronsyre. Blegemiddel som er godt til afkalkning af vaske- og opvaskemaskine. Kom 1 spsk. i den tomme maskine, og kør. Til afblegning bruges 1 tsk. til 1 l vand.

D:
Drømmekage. Siges at være fra Brovst, men er vist nok fra Klokkerholm. Det er i hvert fald en skærekage med kokosmasse på toppen. Vil du være populær, skal kokostoppen udgøre mindst 1/3 af din kage og gerne mere!

E:
Eddike. Uundværlig i dressinger og syltede agurker, men også god at afkalke kaffemaskiner, elkedler og brusehoveder med.

F:
Frikadeller. F burde stå for fisk, for dem spiser vi for lidt af. Men enhver husmor bør også kunne stege frikadeller. Steg dem i olie og smør, og vent med at vende dem, til de har fået en god stegeskorpe – så hænger de ikke fast i panden. Se opskriften på 7 lækre slags frikadeller her.

G:
GMO. Forkortelse for ”genetisk modificerede organismer”. Dvs. planter, dyr m.v., hvor man har ændret på arvematerialet på en måde, som ikke forekommer i naturen. Fx for at undgå sygdomme, der ødelægger høsten. Vil du helt undgå GMO, skal du købe økologisk.

H:
Hvidvask. Har intet med penge og kasino at gøre. Hvidt tøj må aldrig vaskes med andet end hvidt, og du skal bruge et hvidvaskemiddel som indeholder blegemiddel.

I:
Induktion. Det kan godt være, at alt lykkes i en gasovn, men det er induktionskomfurer, som kokkene vælger i dag. Induktion bringer lynhurtigt en gryde vand i kog og køler blusset ned, hvis vandet er ved at koge over.

J:
Jordbær. Danskernes favoritbær, som kan dyrkes i haven og i krukker. Vælger du skovjordbær, kan de bruges som bunddække, er holder ukrudtet nede. Har du mange bær, kan du fryse dem ned og bruge dem til syltetøj eller smoothies.

K:
Ketchup. Kobber er moderne, og vil du holde det pænt, er det ketchuppen, du skal hive frem fra køleskabet. Smør det på kobberet, og lad det sidde fem minutter, inden du tørrer det af med en klud.

L:
Lysekrone. Glem alt om støveklud og sæbevand. Har du en smuk og dyr lysekrone, skal den behandles som en dronning. Læg krystallerne i fint savsmuld et døgns tid. Det tager snavset uden at ridse. Skyl så krystallerne i koldt, kalkfrit vand, og tør dem med trykluft, så der ikke kommer mærker på. Saml lysekronen med bomuldshandsker på, og hæng den op igen. Gentag hvert år – hvis du orker!

M:
Melatin. Geleringsmiddel der indeholder koncentreret pektin. Godt at sylte meget saftholdige frugter med (fx appelsiner) eller til sukkerfri marmelade.

N:
Natron. Salt af kulsyre, der fungerer som hævemiddel. Natron skal kun bruges i dej, som indeholder syre (fx citron eller kærnemælk), da der ellers dannes soda, som giver bagværket en sæbeagtig smag.

Bjørn Jakobsen & Tina Brok Hansen

Læs også: Sådan får du et skinnende rent toilet

O:
Ostekage. Kaldes også cheesecake. Har du kræsne gæster, så husk at fortælle dem, at kagen hverken smager af ost eller laves af Danbo, men derimod af flødeost, æg, sukker, bær og kiks. What’s not to like? Se vores grundopskrift på cheesecake her.

P:
Pektin. Det stof i frugter og bær, som får marmelade til at stivne (se melatin)!

Q:
Quiz. Hvorfor er der nogle gange to streger under vaskesymbolet for 40°? Svar: For at angive ekstra skånsom vask (”vælg uldprogram”). Hvis der kun er én streg under symbolet, betyder det skånsom vask (”vælg skåneprogram”).

R:
Rodalon. Danskernes foretrukne desinfektionsmiddel mod bakterier og skimmelsvamp. Tager også grim lugt fra fx svedige sko eller tekstiler og kan fjerne snavs fra havemøbler.

S:
Stearin. Sod fra stearinlys afgiver partikler, som ikke er sunde for os. Derfor bør du ikke bruge stearinlys hver dag. Får du stearin på tøjet, skal du knække det af og smelte resten med en føntørrer, samtidig med at du suger det smeltede op med et stykke køkkenrulle. Smør ufarvet opvaskemiddel på pletten, og vask herefter tøjet ved 60° hvis muligt, ellers ved 40°.

T:
Træbeskyttelse. Beskytter dit træværk (fx havemøbler) mod fugt, så du undgår svamp og råd. Vask først møblerne, og lad dem tørre helt. Slib så med sandpapir, og giv herefter møblerne træbeskyttelse. Gentag en gang om året. Træbeskyttelse fås i et utal af varianter i byggemarkeder.

U:
Uåbnet. Uåbnede madvarer på glas har lang holdbarhed ved stuetemperatur, ca. halvandet år. Åbne glas skal på køl, hvor holdbarheden er ca. 5 dage.

V:
Valnødder. De smager skønt, men får du valnøddepletter på tøjet, er de næsten umulige at fjerne. Gnid pletten med ½ dl vand, ½ dl husholdningssprit og 1 tsk. ufarvet opvaskemiddel. Vask herefter tøjet.

W:
WC-børste. Hjemmets klammeste børste, som skal skylles i toilettet (ikke i håndvasken) hyppigt og skiftes ud en gang om måneden. Har du en dyr toiletbørste, kan du desinficere den i en spand med rodalon.

X:
Sæt X i kalenderen til den ugentlige rengøring. Eller del rengøringen op, så du fx støvsuger og ordner badeværelse lørdag (inden gæsterne kommer) og tørrer støv af og vasker køkkenet om onsdagen. Sæt musik på anlægget, og gør rengøringen til en sjov motionsform.

Y:
Ymer. Et tykmælksprodukt uden valle, men med mere protein. Fedtindholdet ligger på 3,5% som i sødmælk. Ymer kan fjerne sur lugt i køleskabet, hvis du pensler køleskabet med det. Lad det sidde i et døgn, og tør af med varmt vand.

Z:
Zinksalve. Uundværlig til røde barnenumser og småsår! Fås på apoteket og hos Matas.

Æ:
Æbleskiver. Obligatorisk julespise lavet af kærnemælk, hvedemel, æg, sukker, salt og natron. I gamle dage kom man æblestykker i midten, deraf navnet.

Ø:
Økologisk. Betegnelse for drikke- og fødevarer, der er produceret uden sprøjtemidler og GMO. Økologisk kød og æg stammer desuden fra dyr med mere plads end i det traditionelle landbrug.

Å:
Ål. Yndet spise stegt eller koldt blandt mange danskere, men desværre også en kritisk truet dyreart. Derfor et stykke politisk ukorrekt smørrebrød til julefrokosten.