diy-guide-hjemmelavet-sofabord-organisk
DIY

DIY-guide: Sådan laver du dit eget organiske sofabord

af Therese Grønborg Steffensen. Redigeret til web. Foto: Pia Winther 3.05.2022
Både de åkandeformede og vinkelrette borde farver design-scenen lige nu. Find din indre handy woman frem, og lav dit eget sofabord med MDF-plader og en klat maling – du kan godt – især med hjælp fra denne trin for trin-guide, som tager dig igennem processen.

Har du også svært ved at finde præcis det sofabord, som passer til dit behov – og ikke mindst ind i din indretning? Faktisk er det slet ikke så svært at lave dit eget sofabord ud af MDF-plader i lige den form, du drømmer om. Her har vi lavet en bordplade i den organiske åkandeform, som hitter i indretningen lige nu, og så har vi kreeret en trin for trin-guide, som tager dig godt igennem hele processen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det skal du bruge for at lave et organisk DIY-sofabord:

  • To MDF-plader i tykkelsen 16 mm. En MDF-plade er ikke som almindeligt træ; den er langt nemmere at save i, fordi den ikke splintrer på samme med som træplade.
  • Stiksav
  • Sandpapir
  • Vaterpas
  • Skruer
  • Bore/skruemaskine
  • Træfiller
  • Træmaling
  • Møbellak eller skibslak​
diy-guide-hjemmelavet-sofabord-trin-for-trin

Trin 1: Sav MDF-pladerne i de rette mål med en stiksav, eller få pladerne savet til ved byggemarkedet. Dette bord består af fem dele med målene 70 x 60 cm (organisk bordplade), 55 x 30 cm (ben 1), 55 x 60 cm (ben 2), 30 x 38 cm (ben 3) og 38 x 60 cm (halv bordplade). Tegn og sav en organisk form på hver bordplade. Sørg for, at yderpunkterne passer til bredden på bordet/benet under.

Trin 2: Slib kanterne på alle dele.

Trin 3: Saml underdelen først. Tegn bordbenene (ben 1+3) op på den midterste plade (ben 2), når de sidder i vater – det er en god guideline, når hver plade skal skrues fast. Begynd fra venstre, og skru det højeste ben (ben 1) fast på den midterste plade (ben 2) med tre skruer – bor evt. for med et træbor. Alle skruer skrues helt i bund, så de går lidt ned i pladen.

Trin 4: Montér den halve bordplade på det lave ben (ben 3) med to skruer, der skrues i oppe fra bordpladen. TIP: Du kan også nøjes med at lime bordpladen fast med trælim.

Trin 5: Skru de samlede dele fast på den midterste plade (ben 2) med tre skruer i bordplade og en-to skruer i det lave ben (ben 3). Sørg for bordpladen er i vater.

Trin 6: Skru de samlede dele fast fra den anden side af det midterste ben (ben 1) med tre skruer vandret ind i pladen, så den sidder fast.

Trin 7: Montér til slut bordpladen med tre skruer, der skrues i oppe fra bordpladen og ned i det midterste ben (ben 2) og to skruer i det høje ben (ben 2).

diy-guide-hjemmelavet-sofabord-organisk-mdf.

Trin 8: Dæk alle skruer til med træfiller og lad tørre.

Trin 9: Mal bordet med en træmaling to gange.

Trin 10: Slut af med en mat eller super blank møbellak – skibslak kan også bruges. Og voila – dit nye sofabord er færdigt!

diy-sofabord_hjemmelavet_organisk_aakande_guide.