Inspiration til sofaborde
Stue

12 smukke sofaborde til din stue

af Freja Bang Lyngbo. Foto: Anitta Behrendt, Anne Cahterine Scoffoni, Martin Sølyst, Mia Mortensen, Mikkel Dahlstrøm, Peter Kragballe, Pia Winther og PR 8.02.2022
Et sofabord er meget mere end et sted til at udstille dine fineste lysestager og smukkeste vaser. Det skal også gerne fungere som et samlingspunkt, hvor du kan smække benene op efter en lang dag. Vi har samlet 12 smukke og praktiske sofaborde.

Sammen med sofaen er sofabordet det vel nok vigtigste møbel i din stue. Det skal gerne være både pænt, praktisk og passe ind i dit hjem stil- og størrelsesmæssigt.

Det er selvfølgelig forskelligt fra person til person, hvad der vigtigt, at et møbel skal kunne, men mon ikke du gerne både vil have et bord, som du kan smække benene op på efter en lang dag, og som også er pænt at se på? Vi guider dig til at finde det helt rigtige sofabord til dig!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan indretter du et hyggeligt sofahjørne. Tommelfingerreglen for et godt sofahjørne er, at dit sofabord har samme højde som sofaen.

3 ting, du skal overveje, når du vælger sofabord

1. Materiale

Når du skal finde et sofabord, kan du starte med at beslutte dig for, hvilken stil du foretrækker. Det kan være, du er mest til et simpelt træbord, måske er du vild med mamorborde, eller måske du har DIY-hænderne rigtigt skruet på og er klar på at kaste dig ud i et lille projekt?

Hvis du vælger et træbord, kan du tænke over, hvilket træ det skal være, og hvor meget træ du allerede har i stuen. Dit hjem kan nemlig hurtigt blive "træagtigt", og du vil derfor have brug for noget, som bryder med alt det brune. Det kan du gøre med materialer som metal, glas og marmor.

Hvis du går efter et sofabord med marmor- eller stenbordplade, er det værd at vide, at materialet har en naturlig hårdhed og kølighed. Både rent fysisk men også æstetisk. Det kan derfor være godt at bryde med det kølige ved at inddrage træ, tekstiler og varme farver. Det samme gælder for glas og metal.

Hvis du er kreativ, kan du tænke ud af boksen og f.eks. gå på jagt efter et gammel bord på genbrug eller loppemarkeder og give det et nyt udtryk ved at male det, sætte nye ben på eller skifte bordpladen.

2. Form

Det næste, du skal tænke over, er formen på dit sofabord. Forskellige former bidrager nemlig med forskellige udtryk til din stue. Har du for eksempel et rundt spisebord i samme rum, kan det være en fordel at gå efter et firkantet spisebord, da det fungerer bedst, hvis der også er lige linjer at forholde sig til.

Måske tænker du, at et rundt sofabord optager mindre plads end et rektangulært, og det gør det som sådan også - men kun i bredden og ikke i dybden. Og af hensyn til adgangen til din sofa er pladsen ved siden af sofabordet nok ikke lige stedet, hvor du stiller en kommode, et skab eller et andet møbel. Du vil som oftest sørge for at holde gulvpladsen omkring sofabordet luftigt. Derfor kan det være værd at overveje, om du i virkeligheden udnytter pladsen bedre ved at vælge et rektangulært sofabord i virkeligheden er mere praktisk, som ikke fylder så meget i dybden.

3. Antal

Du kan vælge at købe ét stort sofabord eller flere små, der står i forlængelse af hinanden. Flere borde ved siden af hinanden kan give et levende udtryk, og det giver dig mulighed for blot at rykke noget af bordpladsen tættere på, hvis du får behov for det.

Små borde er også nemmere at rykke væk og bruge som sideborde, hvis du får brug for at frigøre plads. Du kan både vælge indskudsborde eller f.eks. et firkantet og et rundt sofabord.

Èt enkelt, lidt større bord bidrager til et mere simpelt udtryk, og det er ofte nemmere at smække benene op på, fordi det mere eller mindre flugter med sofaens kanter i bredden.

Inspiration: 12 smukke sofaborde til din stue

Farverigt sofabord

Skab sammenhæng i indretningen ved at vælge to-tre farver, der går igen. Som her, hvor det grønne sofabord er forbundet med puden i sofaen. Bordet her er fra Hübsch.

Find det perfekte sofabord til din stue

Rundt sofabord af glas og metal

Et rundt sofabord har en positiv effekt på et rum med mange kanter. De fleste møbler er rektangulære, og derfor bliver det runde bord nemt stuens visuelle højdepunkt. Bordet her er Warren Platner for Knoll.

Find det perfekte sofabord til din stue

Rektangulært sofabord

Et rektangulært sofabord passer rent geometrisk godt sammen med sofaen, og det vil give rummet et mere strømlinet udtryk. Så er der plads til at skeje mere ud på farvefronten. Bordet er fra Montana.

Find det perfekte sofabord til din stue

Sofabord i træ og flet

Hvis du vil fylde nogle varme elementer ind i stuen, kan du gå efter møbler i træ og flet - som her, hvor sofabordet fra Warm Nordic bryder med det stringente, industrielle look, som stolen i baggrunden har.

Find det perfekte sofabord til din stue

To forskellige sofaborde

De to sofaborde i forskellige højder og former giver tilsammen et skulpturelt og spændende udtryk. Det høje er sammensat af en fod og en marmorplade fundet i en genbrugsforretning. Bordet med trælameller er fra Ellos.

Find det perfekte sofabord til din stue

Sofabord i marmor

Hvis du går efter et sofabord med sten- eller marmorbordplade, kan du bløde det op med tekstiler, så rummet ikke føles så "koldt".

Find det perfekte sofabord til din stue

Sofabord fra loppemarkedet

Du kan finde masser af smukke og finurlige sofaborde på loppemarkeder eller genbrugsbutikker, især hvis du har mod på at kaste ud i et mindre DIY-projekt. Bordet her er et loppefund, som har fået en klat maling.

Find det perfekte sofabord til din stue

Sofaborde i træ

Træ bidrager med varme, men pas på, at der ikke er for meget af det. For at balancere udtrykket kan du tilføje tekstiler i solide blokfarver eller i geometriske, gentagne mønstre samt materialer som metal, glas og sten. Sofabordene her er fra Hugu Passos Piloti.

Inspiration til sofaborde

Skulpturelt sofabord

Gå efter et skulpturelt sofabord som dette fra Isamu Noguchi, hvis du gerne give din stue et elegant, kunsterisk udtryk. Skab balance med bløde tekstiler i varme, rolige farver.

Inspiration til sofaborde

Sofabord i sten og træ

Kombinationen af sten og træ bidrager med varme og hårdhed på en og samme tid. Når du tilføjer bløde, vamsede tekstiler som her, får din stue den perfekte taktiletet. Sofabordet er fra Menu.

Inspiration til sofaborde

Sofabord i klassisk design

Hvis du er til de danske møbelklassikere, kan du gå på jagt på onlineauktioner eller antikvitetsforhandlere. Har du forelsket dig et bestemt design, kan du også oprette en annonceagent på DBA, så du får besked, hver gang der er oprettet en ny annonce med varen.

Inspiration til sofaborde

Firkantet sofabord

Har du plads, kan du vælge et stort, kvadratisk sofabord. Det fungerer næsten som en skulptur i sig selv - her hjulpet på vej af et fint stilleben bestående af vase og coffee table-bøger.